Roslagsbacken, fasad

Gott slut 2023 och Gott nytt 2024

I mellandagarna har herr J och jag tagit oss tid att summera året och drömma inför det nya. Det blir som ett bokslut över året. Inget är heligt i ett sånt samtal. Vi berättar om saker vi tänkt, utan att det för den skull är viktigt. Och sånt vi nästan inte vågar hoppas på. Det kan handla om allt från att flytta en möbel till rena drömmar.

Det är fint att kunna provdrömma och testprata tillsammans. Vi tillåter oss att drömma fritt och landar tillsammans i att vi är rätt nöjda med våra två boenden, eller vad det nu kan vara. Ibland är det också så att vi har haft samma typer av tankar. Det är rätt fascinerande när det uppstår.

Foto: Stiligahem
Djurgården

På det privata planet

Att göra bokslut med 2023 kändes också väldigt viktigt. Vi har kallat det för vårt Anno Horribilis, ett riktigt tungt år, men förstås med ljusglimtar. En styrka vi har i vår relation är att vi är snabba på återhämtning och gör det bästa av situationen. Det jobbiga året började redan 2022 och har präglat hela 2023.

Sonens sämre perioder blev allt tyngre. Och insikten om att han inte längre kan bo kvar hemma växte fram. Det har varit en otroligt tung process på så många plan. Det enda vi kan göra numera är att gå promenader, två till tre timmar i sträck flera gånger om dagen. Vi har under hösten också fått mer avlastning. Tycker bilden ovan illustrerar fint de bästa stunderna med sonen, på promenader. 

Även i andra relationer har det varit tungt år 2022-23. Min svärmor fick bland annat en stroke och året har präglats av hennes kamp tillbaka. En äldre släkting i Sunne skickade brev i oktober 2022, men i november var hon dement. Vi är de enda släktingarna och hela våren präglades av att rensa ut hennes lägenhet och hjälpa henne att flytta och komma i ordning på demensboendet. Maken blev god man. Det var inte lätt att flytta denna kvinna som älskade sin frihet, men nödvändigt. Allt detta behövde passas in när sonen sov borta vilket innebar flera resor fram och tillbaka över dagen.

Makens farmor hann att bli 101 år under Valborg. Kort därefter gick hon bort. Vi fick, trots allt, ett väldigt fint avsked. Gammelfarmor var en viktig person för herr J och hon betydde mycket även för mig och vår son. Det skulle kunna bli ett helt inlägg om henne, men det får vara till en annan gång. Det hände många fler tråkiga saker under året, men att nämna allt gör ingen glad. Så nu lämnar vi det ämnet.

Guldfoajén, Fredrik 50 år

Festernas fest och reseminnen

I april blev herr J femtio år. Han har i många många år drömt om att hålla sin fest i Kungliga operans Guldfoajé. I juni när vädret var som vackrast och varmast höll vi en oförglömlig fest där. Det känns nästan overkligt att se tillbaka på den. Vänner från när och fjärran kom och vi var ett stort gäng som till slut landade på Astoria framåt småtimmarna. I öronen den kvällen hade jag en fin present från herr J.

Det blev också en hel del resor. I april åkte vi till Malaga och fick några underbara dagar där. I juni blev det både Köpenhamn och några dagar i Hornbaek tillsammans med mamma. Vi kryssade också till Åbo och hyrde en bil för att besöka den gård min farmor tillbringade sina barndoms somrar på.

Vi fortsatte också att utforska Roslagen och dess kyrkor. Vi bodde i Öregrund en natt och såg Forsmark bland annat. Vi hyrde en stridsbåt och bjöd några goda vänner på en tur till Lidö värdshus. Det var kallt men oförglömligt. Jag fick se Estrid Ericsons tolvekarna, Finn Juhls hus, Sturehovs slott, Gustav III:s paviljong och Ulriksdals slott. En av årets höjdpunkter var utställningen om NK-möbler i Nyköping.

I september åkte vi tillsammans med mamma och mina syskon och deras familjer till Comosjön. Det blev några oförglömliga dagar i ett fantastiskt hus med magisk utsikt. Det slår det mesta jag har upplevt.

Öregrund
Stridsbåt
Åbo slott

Åbo slott var en riktigt fin sevärdhet.

Tolvekarna

Estrid Ericsons Tolvekarna är privat hem, men jag hade möjlighet att få se det i juni. Av respekt för att det är någons hem har jag inte gjort något inlägg om det, utan bilderna är i mitt privata album.

Jag besökte också Finn Juhls hus när jag var i Danmark. Efter alla mina inlägg om danska klassiker så kändes det hela som ett självklart besök.

Finn Juhls hus,
Malaga

Vi hade fina dagar i Malaga. Det var första gången jag var här, men inte sista.

Glasveranda, roslagsbacken

I furuparadiset

Några större trädgårdsprojekt blev det inte i år heller, men jag fick ner några narcisserlökar i jorden och drömmen om en rabatt med drottningrosor tog fart. Vi köpte 6-7 olika rosor och planterade. Vi utökade också vår plantering av rhododendron på baksidan med två stora plantor. Vi skaffade också några regntunnor för att samla upp regnvattnet på ett bättre sätt. De är inte vackra, men praktiska. Herr J är totalt ointresserad av den här typen av projekt och närmast motarbetar mig. Själv funderar jag på om jag ska gräva ner en stor tank och också bli mer självförsörjande på el. Jag köpte också Byarums snäckfat för att insekter och småfåglar ska ha tillgång till vatten under varma dagar.

Det stora drömprojektet på landet var att vi äntligen blev med glasveranda. Visst trodde jag att det skulle bli bra, men det blev faktiskt ännu bättre i verkligheten. Vi saknar fortfarande el och inredning av rummet, men det får ta sin tid och växa fram. Maken fick också några kompletterande marina detaljer och jag köpte en mässingsstake i Nyköping och ett snäckskal.

Elektrikern hade lovat att komma före jul, men så blev det inte. Vi har köpt en ny badrumsspegel med ljus till gästtoaletten, en vit Örsjö star till sovrummet och en kopparfärgad utomhusbelysning som alla inväntar installering, men det  blir projekt för 2024.

Bilden ovan visar den nya glasverandan och bilden nedan hur det såg ut förut, med enkla fönster och utan dörr.

Glasveranda, Roslagsbacken
Vitsippor
Narcisser, Roslagsbacken, trädgård

Trädgårdsdrömmar kan vara stora eller små. En stor skål med egna trädgårdshallon och en bukett med narcisser får symbolisera det bästa från årets säsong. 

Trädgårdshallon, hallon
Bada
Justelius, tenn, ljusstakar, matsal

Det stiliga hemmet

Även hemma i stan har många små detaljer tillkommit. Vi fick gudinnan i rött på plats och investerade i en ny tv, Samsung Frame. Med den blev det en del ommöbleringar som vi är mycket nöjda med. Under januari kan man göra auktionsfynd. Maken hittade en LC2 som såg ut att vara i perfekt skick och tyckte att jag skulle slå till. Det gjorde jag. Vi fick en helt oanvänd fåtölj med intyg och allt till en tredjedel av det ordinarie priset. En tonårsdröm gick i uppfyllelse.

Vi har aldrig varit helt nöjda med takbelysningen i vårt sovrum. Vi har provat olika varianter men aldrig riktigt tyckt att det blivit bra. Sovrummet ligger i fil med matsalen och vi har velat att det ska hänga ihop. När vi är hemma har vi alla skjutdörrarna öppna och sovrummet är ett viktigt blickfång. I februari hittade vi en kristallkrona som nu känns helt självklar. I matsalen blev det en liten mässingslampett som också kan användas som vas. Den förstärkte symmetrin i rummet på ett fint sätt. Till hallen köpte vi en tavla av Catrin Näsmark och så fick jag äntligen min Jolin.

Vi utökade också vår samling av silver och tennföremål med några efterlängtade ting. Det blev en sockerskål, ett par saltkar och en gräddkanna i silver. Det blev också ett vackert bokstöd och drömljusstakar i tenn. I julklapp fick jag en underbar Argentavas och några fina Fornasetti-föremål.

Samsung Frame, vardagsrum, lärkstaden
Näsmark, hall, gul
Einar Jolin, Lärkstaden

Idag är det årets första dag. Vi lyssnar på Nyårskonserten och är lite trötta efter gårdagens festande. Min högsta önskan för året är att sonen får flytta till ett boende och att hitta vår väg i det nya föräldraskapet. Jag ser fram emot att förkovra mig i köket, fortsätta vårt stegbeting på 70 000 steg i veckan och så träna. Efter år av begränsat socialt liv, ser jag fram emot att utveckla mina nätverk. Det finns redan nu roliga saker att se fram emot. Vi ska också inreda vår glasveranda. Det är ingen brådska med något där och det ser jag fram emot. Förhoppningsvis får vi möjlighet att inleda den sista större etappen på landet med ett nytt badrum och ett bibliotek. Med det blir den vision vi hade när vi blev med Roslagsbacken, verklighet. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...