Foto Svenskt Tenn

Äntligen Franks Navigare på landet

Vi har det gemensamt, Estrid och jag, att vi träffade den stora kärleken lite senare i livet. Jag var närmare 40 och Estrid var 50 år när hon gifte sig år 1944. Jag var den ständiga brudtärnan, så när jag väl mot alla odds hittade rätt var det många som gladdes extra mycket med mig. Josef Frank ritade textilen Navigare som en hyllning till Estrid Ericsons man sjökaptenen Sigfrid Ericson och kärleken dem emellan.

Estrid och Sigfrid möttes på Svenska Amerika Linien, m/s Gripsholm, där Sigrid var befälhavare. Det slog gnistor direkt. Textilen Navigare visar nio historiska fartyg och formgavs 1946-48. Den smyckade Kaptenens himmelssäng på lantstället Tolvekarna i Tyresö. I centrum på mönstret finns m/s Gripsholm.

I år återupptar firma Svenskt Tenn produktionen av textilen, och det är mycket efterlängtat. När vi inredde makens arbetsrum tänkte vi på mönstret. Och nu har rummet äntligen både fått en kudde och ny skärm på vår gamla golvlampa.

Foto: Svenskt Tenn
Navigare kudde och lampskärm, Svenskt Tenn, stiligahem

Så här blev det hos oss. Foto: Anncha, stiligahem.se 

Navigare, lampskärm, svenskt tenn, stiligahem
Två fiskar, Rhodos
Textil Navigare, Foto: Auktionsverket

Kort om de nio fartygen på mönstret Navigare av Josef Frank för Svenskt Tenn:

1. Gripsholm, 1924, Göteborg, Sverige

M/S Gripsholm var det första dieseldrivna passagerarfartyget i atlantdrift i världen, det var ett av de modernaste fartygen. Det var mycket omskrivet. Kulturetablissemanget kritiserade inredningen som inte matchade det moderna utan var en pastisch i barock-, rokoko- och gustaviansk stil. När systerfartyget Kungsholm sjösattes några år senare inreddes den av de allra främsta.

2. Savannah, 1819, USA

SS Savannah var ett kombinerat segelfartyg och hjulångare. Det var det första fartyget att korsa Atlanten med hjälp av en ångmaskin. Hon gick från Savannah i södra USA till Liverpool och besökte bland annat Stockholm, Sankt Petersburg och Köpenhamn innan hemresa. Ångdriften var dock alldeles för dyr så fartyget skrotades.

3. H.M.S Victory 1765, Storbritannien

H.M.S Victory är mest känt för sin roll som Lord Nelsons flaggskepp under ”Battle of Trafalgar” år 1805. Det är också det äldsta fartyget som fortfarande är i bruk, efter 245 år i tjänst.

4. Mayflower, 1620, Nederländerna

De 102 engelska puritanerna reste från Plymouth i England till Provincetown i Cape cod i nuvarande Massachusetts för att bilda den första engelska kolonin i det som nu är New England. De var först med sina åsikter om religion, men inte med att kolonisera Amerika. Den första kolonin bildades i Jamestown, Virginia år 1607.

5. Victoria 1519, Sevilla, Spanien

Det spanska expeditionsfartyget som på spanska hette Vittoria, användes under den första världsomseglingen 1519-1522. Skeppet var det enda fartyget som genomförde hela världsomseglingen.

 

6. Santa Maria, 1492, Spanien

Christofer Columbus flaggskepp seglade över Atlanten till Amerika. Fartyget hette egentligen Marigalante och var både det största och det långsammares av de tre skeppen som deltog i expeditionen. Någon lyckad seglats blev det inte. Det gick på grund utanför Hispaniola samma år och kunde inte räddas. De två andra var Santa Clara ”Niña” och La Pinta.

7. Bourges, 1330, Frankrike

Lyckas inte hitta någon information om detta fartyg, men lite spridda detaljer kan förklara varför Frank valde det. Bourges är en stad i mellersta Frankrike och som varit en viktig militärstad, bland annat med ett kanongjuteri. Det hundraåriga kriget inleddes under det sena 1330-talet. Staden blomstrade genom Jacques Coeur som var Karl VII:s finansiella rådgivare. Universitetet hade också en berömd judisk fakultet och som du vet var Frank av judisk härkomst.

8. Bucentoro, 1268, Venedig, Italien

Bucentauren var den venetianska dogens statsgalär. Varje år fram till Kristi himmelsfärdsdag fram till 1798 användes den för att den regerande dogen skulle fara ut i Adriatiska havet och utföra en giftermålsceremoni mellan Venedig och havet. Ceremonin skulle manifestera stadens position som ledande hamnstad. Det har funnits minst fyra farkoster med namnet Bucentoro.

9. Kong Olav, 1107, Norge

Kung Sigurd I Magnusson Jorsalafar levde 1090-1130 och var kung i Norge tillsammans med bröderna Eystein och Olav. 1107 ledde han ett korståg sjövägen genom Gibraltar och deltog i erövringen av Ceylon.

Lampskärm, Navigare, Svenskt Tenn

Lampskärm 1842. Foto: Svenskt Tenn

Bordstabletter, Navigare, Svenskt Tenn

Underlägg i Navigare. Foto: Svenskt Tenn

Kudde, Navigare av Josef Frank för Svenskt Tenn

Kudde Navigare. Foto: Svenskt Tenn

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...