Comosjön

Huset vid Comosjön

Drömmar kan gå i uppfyllelse och ibland överträffar de verkligheten. För nästan ett år sedan bestämde vi: herr J och jag, mamma, syster och bror med familjer att vi skulle hyra ett hus tillsammans vid Comosjön, Lago di Como. Herr J hittade boendet och bokade in oss alla i ett hus med utsikt, pool och plats för 14 personer.

Visst såg det fint ut på bilderna, men skenet kan ibland bedra. Och så var det kanske lite too much här och där. Men allt, precis allt, överträffade förväntningarna. Vi fick fyra fantastiska dagar tillsammans i ett underbart hus. Det första inlägget kommer därför att handla om huset i Menaggio.

Upplevelsen började nästan direkt efter att vi tråcklat oss ut från hyrbilsgaraget i Milano. Från staden Como i södra fästet av sjön är det i princip en väg som leder runt hela Lago di Como. Jag säger i princip eftersom man här och där sprängt tunnlar genom berget. Vägen är så smal på sina ställen att man inte kan möta en bil. Ibland går vägen genom branta och nästan hissnande passager. Vissa sträckor ligger byarna tätt och emellanåt är vyn picture perfect. Det här är cyklisternas paradis och motorcyklisternas. Man får inte ha bråttom och det vill man inte heller. Här är själva resan målet. 

Vi hade hyrt ett hus på en kulle i Menaggio. Trots att jag hade två kartläsare i bilen missade vi den lilla avfarten och fick försöka både en och två gånger innan vi i rätt kurva hittade vägen upp till vårt hus. Signora Ottelli väntade på oss och tryckte på knappen till gjutjärnsgrindarna för att släppa in oss. Det hela var lite James Bondiskt och vi kände oss som så när vi körde genom grindarna och upp för den branta backen till husets entré. 

Det stora huset består av tre våningar. Entréplanet med de sociala ytorna. Det fantastiska köket, matsalen, hallen med vattenfall och tre sovrum med bad. Och den övre våningen med en master bedroom suite som var på kanske drygt 100 kvadratmeter och ett extra rum med bad och kontor. Och så en bottenvåning med filmrullar, vinkällare och en tvättstuga som kändes som ett hotell. Gästhuset till höger om huvudbyggnaden bestod av ett vackert vardagsrum och kök och en altan med en vacker utegrupp samt två stora sovrum. 

Slutligen var det ett poolområde med gym, tre duschar, ett vardagsrum och så en uteplats och grill där man kan sitta minst 20 personer. Poolen var en infinity pool med den vackrast tänkbara vyn i hela Comosjön och med en tillhörande jacuzzi. Poolen var varm och det var jacuzzin också. Det hela var ganska fantastiskt

Foto: Stiligahem
Comosjön
Comosjön

Att bo i gästhuset är fantastiskt. Det består av två stora sovrum med en utsikt som är underbar och med eget vardagsrum och kök. Allt i lite provensalsk stil

Comosjön, cypress
Comosjön

Här bodde herr J och jag bakom dörrarna. Det var nästan surrealistiskt att kunna vakna upp och öppna dörrarna mot denna fantastiska utsikt och det vackra enkupiga takteglet.

Comosjön, huset
Comosjön
Comosjön
Comosjön, huset

De bågformade fönsterna är husets matsal och bakom det finns köket. Genom den bågformade dörren vid burspråket till höger når man det stora vardagsrummet och hallen med porlande vatten. Från hallen kan man ta hissen ner till filmrummet, vinkällaren och tvättstugan eller gå till sovrumsflygeln med tre rum och badrum.

Comosjön, kök
Comosjön, kök

Köket var det mest utrustade kök jag någonsin sett i ett privathus. Här fanns ångkokare, gasspis, elspis, fritös och kaffekokare och espressobryggare, bara för att nämna något. Dubbla diskmaskiner förstås och dubbla kylar. Det var ett underbart kök att laga mat i, när man väl hittat allt.

Comosjön, kök
Comosjön

Det finns många båtreferenser och flygplansreferenser i huset. Matsalsbordets form liknar en mahognybåt med inläggningar av ljusare träslag och tjockt lager båtlack. Ledstången till övervåningen var tjock som en båtmast med silverfärgade fästen, även den lackad.

Comosjön
Comosjön, Menaggio, skrivbord

Det är inte bara båtreferenser. Skrivbordet i arbetsrummet på övervåningen är gjord av en flygplansvinge och på väggen hängde en propeller som dekoration. Det var så coolt och läckert. 

Skrivbord, flygplansvinge, Menaggio, Comosjön
Comosjön

Precis utanför matsalen fanns den runda uteplatsen. Runda bord skapar en trevlig gemenskap. Här samlades vi före middagen och fick plats alla fjorton. 

Comosjön, pool

Längs en slingrande och brant passage nedåt når man poolhuset som var inrett lite med turkiska och orientaliska referenser. Här fanns ett gym, ett badrum med flera duschar, ett kök och ett vardagsrum. Här fanns också en utomhuspool av infinitytyp samt jacuzzi

Comosjön, pool
Comosjön, pool
Comosjön, pool
Pool, comosjön
Comosjön

Här under pergolan fanns ett enormt bord som jag tror säkert skulle rymma 25 personer. 

Comosjön

En del av omklädningsrummen. De tre duscharna bestod av tre uppmurade halvcirklar färgade i saffransgult som var placerade runt en liten gång av sandfärgad mosaik och utformade så att de både kändes öppna och privata. 

Comosjön, stucco lustro

Här är hallen som leder till gymmet. Väggarna i koboltblått stucco lustro.

Stucco lustro är en puts- och målningsteknik från romartiden som ger en glänsande yta. Bindemedlet kallas smalto och är en blandning av kalk, tvål och vatten. Man applicerar den på väggarna och polerar eller glättar ytan sedan med särskilda glättningsjärn, vilket ger den lite tvålglansiga ytan. Stucco lustro ger en lite marmorerande och glansig yta. 

Comosjön
Comosjön, drink, pool
Comosjön, pool
Comosjön, pool

Överallt i huset har man använt vackra material. Här i poolområdet travertin. 

Comosjön, pool
Comosjön
Comosjön

Trädgården är byggd på bergets sluttning och här kan man verkligen inspireras till terrasseringar. Här är ett lusthus som finns gömd i trädgården.

Fler inlägg om Comosjön

Det finns tre inlägg om Comosjön, Lago di Como, på Stiligahem. Ett som handlar om det fantastiska huset vi hyrde i Menaggio, om båtturen på den klassiska mahognyyachten då vi fick se alla villorna runt sjön och så ett inlägg om sevärdheterna, bland dem Villa Carlotta, Bellaggio, Varenna och Menaggio.

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...