IMG_6841

Sturehovs slott

Bara det bästa kunde bara bra nog när Johan Liljencrantz lät bygga Sturehovs slott i Botkyrka i Stockholm. Mangårdsbyggnaden är ett av de främsta exemplen på gustaviansk stil. Den uppfördes på 1780-talet.

Johan Liljencrantz var finansminister åt Gustav III och en av delägarna i Mariebergs porslinsfabrik. De främsta namnen under den här tiden anlitades för det nya Sturehovssäteriet. Arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz fick uppdraget att rita byggnaden. Han har bland annat formgivit Drottningholms slottsteater. Även inredningen i huvudbyggnaden inreddes och dekorerades av dåtidens främsta. Jean Baptiste Masreliez som var bror till inredningsarkitekten Louis Masreliez bidragit med de snidade överstyckena och speglarna. Brodern Louis formgav exempelvis Gustav III:s paviljong. Dekorationsmålaren Lars Bolander med väggmålningarna. Resultatet är en av de finaste gustavianska miljöerna man kan uppleva.

Stiligahem om familjen Masreliez

Byggnaden är den vackrast tänkbara, precis så som det ska se ut, om du frågar mig. Och fastän slottet ligger så nära Stockholm och Mälaren är även den stora parkmiljön helt intakt.

Liljecrantz var intresserad av jordbruk och moderniserade jordbruket bland annat genom att anlägga en förlängad ladugårdsbyggnad. Under hans korta tid fördubblade gårdens avkastning.

Jobbet som Gustav III:s finansminister var i gungning. Gustav III var inte direkt känd för sin måttlighet. Idag kan vi tacka Gustav III för mycket, men hans slöserivar inte populärt. Trots Liljecrantz förmaningar om sparsamhet entledigades han år 1786 från alla sina förtroendeuppdrag.

Två år senare dog hans hustru och han flyttade till en av sina andra egendomar Borg. Den ligger tvärs över Mälaren och man kan se resterna av byggnaden från Sturehofs krukmakeri. Liljecrantz gifte om sig med Eleonora kallad Nora och byggde ett nytt Corps de logi som fick namnet Norsborg.

Efter Liljecrantz kom Carl Wahrendorf till Sturehov och anlade en engelsk park med lusthus som tyvärr inte finns kvar. Sjövillan som idag inrymmer Sturehovs krukmakeri kom också till under den här perioden. Wahrendorfs ägde Sturehov i 40 år. Därefter följde Piper, Hermelin och Reuterskiöld.

Stockholms stad

Stockholms stad letade efter en ytvattentäkt för att kunna försörja Stockholmarna med vatten och föll för Bornsjön som ligger i närheten. I samband med att Bornsjön blev vattentäkt förvärvades flera egendomar i närheten av sjön av Stockholms stad, bland dem Sturehov år 1899. För att skydda vattnet har ingen större exploatering skett i området. Under 1950-talet gjordes en omfattande restauration av byggnaden.

Hur kommer det sig att Slottet heter Sturehov och inte Liljenhov? Platsen nära Mälarens strand har varit bebodd sedan forntid. På 1580-talet byggdes det första Sturehof av riksrådet Mauritz Sture efter att ha tillhört ätterna Sture och Grip under några hundra år. Och namnet har alltså fått leva kvar.

Foto: Stiligahem
IMG_6846

Här är vyn precis som på 1700-talet, fastän det är så nära Stockholm.

IMG_6842
IMG_6849
IMG_6787

Den målade väven ersatte under den gustavianska perioden de exklusiva sidentapeterna. Även tryckta bomullstyger, kattuner, tog över sidenets roll som möbeltyg under den gustavianska perioden. I det som är fruns sängkammare (närmast i bild) finns blomdekoration och kvardröjande rokokodrag från den tidiga gustavianska perioden och i den åttkantiga salen är det mer klassicerande drag med sin marmorering och bronsfärgade detaljer. 

IMG_6788
IMG_6853
IMG_6865
IMG_6847
IMG_6860
IMG_6845

De vackra sidentapeterna har blekts genom åren. Ursprungligen var här ett rosa mönster, men när man renoverade på 1950-talet beställde samma tygtapet från Frankrike, så valde man istället en grön kulör. Tänk ändå att det franska företaget hade koll på vilket mönster som beställts drygt hundra år efter första gången.

IMG_6794
IMG_6863

Den åttkantiga matsalen har utskurna trädetaljer formgivna av Jean Baptiste Masreliez. På många ställen ser man utsmyckningar som är gjorda i gips, pastellage, men här är det alltså formskuret trä, betydligt mer exklusivt. Kakelugnen är från Marieberg.

Stiligahem om Mariebergskakelugnarna på Sturehov

IMG_6859
IMG_6851
IMG_6854
IMG_6761
IMG_6857
IMG_6856
IMG_6855
IMG_6844
Sturehovs slott, fasad mot öster

Den vackrast tänkbara fasaden. Skiss av C.F Adelcrantz i Stockholms stadsmuseums arkiv.

IMG_6834
IMG_6861
Sturehovs slott, bottenvåningen
Sturehovs slott, våning 2

Planskisser säger väldigt mycket om hur man tänkte kring inredning och vad som är viktigt här i livet. Jag har exempelvis skrivit om vardagsrummets utveckling. Den översta bilden visar det nedre våningsplanet och den nedre bilden det övre våningsplanet. Foto : C.F. Adelcrantz originalritningar som finns hos Stockholms stadsmuseum

 

IMG_6850
IMG_6843

I Sturehovs slott finns en fin slottsbutik i nedre botten. På helgerna kan man boka in sig på brunch och får då sitta i de vackra salongerna på övre plan. I brunchen ingår sedan en visning av slottet. Jag kan varmt rekommendera denna upplevelse. Det är en helt unik möjlighet att få sitta i denna vackra museimiljö.

Sturehovs slott

IMG_6840

I den ena flygeln är det också ett kafé. Där kan man sitta i en vacker miljö och äta en lätt lunch eller ta en fika. Flygelbyggnaderna är äldre än huvudbyggnaden och var en del av det tidigare säteriet på plats. Det finns enklare takmålningar och flera kakelugnar, dessa är dock inte från Mariebergs porslinsfabrik.

IMG_6837
IMG_6838
IMG_6839

Färgsättningen på Sturehovs slotts flygelbyggnader är i mitt tycke helt ljuvlig. 

IMG_6833
IMG_6835
IMG_6867

Här ligger också Sturehofs krukmakeri som är känt för krukorna med avsmalnad botten och krusad kant. Krukmakeriet är beläget precis vid Mälarens strand. Förutom de vackra krukorna kan man njuta av en underbart blommande trädgård.

Sturehofs krukmakeri

 

Inlägg om Sturehovs slott

Det blev sammanlagt tre inlägg om Sturehovs slott. Ett om själva slottet, de guidade visningarna, kaféet och krukmakeriet, ett om den unika samlingen av kakelugnar från Mariebergs porslinsfabrik och så ett inlägg om väggmålningarna av Lars Bolander:

Linje

Relaterade nyheter

Teschatull med ostindiefarare
Antikt och auktion
2 december, 2023

Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023

Stiliga hem
Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023 Trots att vi har närmare 30 cm snö på landet kan jag inte fat...
Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
1500-1799
Föremålet
1 december, 2023

Kistan – den första fristående möbeln

Stiliga hem
Kistan - den första fristående möbeln Om jag skulle skriva soffans historia, så skulle den inledas me...