422FADDC-099C-46A6-A1CE-F4E82C0C2EAE

Snäckskal, rocailler och Venus

Jag är nog ganska romantiskt lagd, kanske snarare naturromantisk än det jag upplever konstlat. Det är en fin linje mellan dem. Snäckskal har en särskilt oemotståndlig dragningskraft. I helgen åkte jag och herr J till Öregrund. Sonen är borta över helgen och det blev den perfekta starten på semestern. Jag köpte en liten snäcka i keramik på Hantverket.

 
Öregrund är nog min favoritstad i Roslagen. Dels är det vacker bebyggelse, trevliga butiker och ett fantastiskt restaurang- och barliv. Dels ger de vindlande gränderna med pastellfärgade hus, klipporna och havet lite västkustvibbar. 
 
Min Öregrundssnäcka ska jag ha på landet. Jag har ett flertal snäckor sedan tidigare hemma i stan, både den äkta varan och av glas. Jag tycker mycket om formen.
 
Det är en klassisk form, använd som symbol för kärlek och en hel inledningsperiod, rokokon.
 
Jag kommer nog att använda den både till dukning och till nattygsbordet.
 
Foto: Stiligahem
53089971-DA47-4595-9008-259756AE6626

Jag tycker om att duka med både föremål och blommor. Det här lilla fatet är fint i ett stilleben eller som en del när jag dukar med mina Fish-tallrikar.

2C5C17C7-7C2F-4EB5-9F2B-6A51F498A88E

Salt gör sig fint på det här fatet. När sonen inte är med kan jag tänka mig att fylla det lilla fatet med salt och ha det stående på bordet eller på diskbänken, så att jag kan ta en liten nypa till matlagningen. Även gröna kryddor som dragon och oregano eller chiliflakes gör sig fint på fatet. 

71D26B3B-7FE0-436F-B92E-78D048498D29

Pärlor och snäckor hör samman, så det är givet att kunna använda fatet till smyckesförvaring. Här är de pärlörhängen och den Lotus-ring som jag i princip har på mig jämt. 

0D1E247E-620D-4E68-9AAD-BFB095F0E157

Snäckinspiration nummer 1

Venus födelse av Alessandro Botticelli 

På 1480-talet skapade Botticelli denna klassiska målning av Venus födelse. Venus föddes ur vågskummet när Uranus genitalier blandades med havet. Det var Uranus son Saturnus som kapat av faderns genitalier och slängt dem i havet. Och där uppstod självklart den sjunde vågen. Venus föds fullvuxen och räddas. Hon blåses upp på ett snäckskal av vindarnas gud, i Botticellis målning av paret Zefyros och hans gemål Chloris. Därefter upp på en strand där hon tas emot av vårens gudinna Flora. Målningen finns på Uffizi Gallery i Florens och där var Herr J och jag på vår bröllopsresa. Foto: Uffizi Gallery

Pärlan symboliserar också renhet och lycka och har genom århundraden varit något exklusivt. Det var först på 1900-talet som man kunde odla pärlor, innan dess var var det bara naturliga söderhavspärlor som fanns att tillgå. Och sötvattenspärlor från exempelvis svenska vattendrag som Lagan och Svartån. Dessa är ganska små i omfång. Det finns egentligen hur mycket som helst att skriva om pärlor, men det får bli en annan gång. Pärlor är levande och det är viktigt att sköta dem. Helst ska man bära dem så mycket som möjligt, trä om dem vart femte-tionde år och vara försiktig med hårspray och parfym. Om pärlan dör mister den sin lyster och det går inte att rädda. 

BD03D62B-8281-41CB-A781-8661BEA1EACF

Snäckinspiration nummer 2

Rocaillen under rokokon

Rocaille-formen var rokokoperioden viktigaste ornamenttyp. Rocaille är franska och betyder klippformation. Kännetecknande är det assymetriska formspelet som domineras av c- och s-kurvor och korall- och snäckliknande former. Du kan läsa mer om rokoko-perioden på Stiligahem. Foto: Wikipedia

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...