Fornasetti Eva

Det blir ingen jul utan Fornasetti

För några veckor sedan höll jag ett föredrag om Fornasetti, där jag berättade om min samling. Det där ordet min, är dock en sanning med modifikation. De allra flesta föremålen har faktiskt Herr J köpt. Visserligen som presenter till mig, men ändå. Julen är en tid då det brukar dyka upp ett litet paket med vintage Fornasetti. I år fick jag två, eller sjutton beroende på hur man räknar.

Vi kanske börjar närma sig gränsen för hur många Fornasetti-föremål som ett hem i vår storlek kan rymma, men när vi någon gång under året pratade om vad vi saknade i samlingen, så kom bland annat tallrikarna med Adam och Eva, Adamo ed Eva, upp. Och i ett av mina paket låg dessa 16 underbara coasters, eller kuverttallrikar. Jag blev så glad.

Jag vet inte heller om vi någonsin kommer att sluta att köpa föremål av Fornasetti. Nu har vi en liten minisamling på landet också och vi har två serier som vi håller öga på.

När Piero Fornasetti levde gjorde han många serier, men få exemplar i varje serie. Adamo ed Eva är ett återkommande motiv som finns i olika varianter och storlekar. Den jag fick i julklapp är från 1965 där motivet är en mer nutida Adam och Eva. Det finns en annan variant där personerna är mer som antika skulpturer. På båda finns äpplet, ormen och fikonlövet med. Jag har sett svartvita och en variant med guld. Säkerligen finns det flera. 

Foto: Stiligahem
Fornasetti Adamo
Fornasetti Adamo ed Eva
Fornasetti Adamo ed Eva
Fornasetti Eva

Det jag tycker särskilt om med just dessa fat är att varje fat är fint i sig självt. Det finns fullt av små detaljer som gör att temat håller ihop både enskilt och tillsammans.

Fornasetti Adamo
Fornasetti Paprika

I ett annat paket låg en liten paprikaburk i porslin, från samma serie som jag har kaffe och te i. Jag blev minst lika glad för den, fast den bara representeras av en bild i det här inlägget. Just paprika hör till mina favoritkryddor. Jag brukar använda lite paprikakrydda i tomatbaserade såser för att förstärka djupet i smaken. Nu får paprikan en fin placering på hyllan. 

 

Fornasetti Adamo ed Eva

Baksidorna är också fantastiskt fina. Varje fat är numrerat så att man ska kunna lägga dem i ordning, eller så.

Fornasetti, Adamo ed Eva

Det här är en av de andra varianterna på tema Adamo ed Eva som jag känner till. Den är också rolig, fast jag är väldigt glad över att det blev den serie det blev. Den här tror jag är en tidigare variant, kanske från 1950-talet.

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...