Norrvikens trädgård

Gott slut 2022 och god fortsättning

Jag och herr J brukar alltid summera året tillsammans. Det känns fint att göra bokslut och samtidigt planera framåt. Jag gör sällan nyårslöften som så, men jag fyller ändå tankarna med några förväntningar och riktmärken. 

 
2022 blev året då jag ägnade mig mer åt trädgårdsinspiration än faktiskt trädgårdsarbete. Jag besökte två platser jag länge velat se; Sofiero slott i Helsingborg och Norrvikens trädgårdar i Båstad. Med besöken fördjupade jag också mina kunskaper i trädgårdskonst från början av 1900-talet. I samma anda blev det också trädgårdsbesök på Vårstavi och därefter Millesgården. Millesgården har jag förstås upplevt många gånger, men den här gången var det på en speciell arkitektur- och trädgårdsvisning.
 
Det blev flera resor. I mars var jag i Köpenhamn och firade min gudmor, under våren åkte jag med ett gäng tjejkompisar till Österlen och Ales stenar. Efter midsommar spenderade vi några underbara sommardagar i Hornbæk i Danmark tillsammans med min mamma. Tidigt på hösten åkte jag med väninnor till Båstad. I oktober gjorde vi en efterlängtad resa till Rhodos följt av en långweekend i London då vi bland annat besökte Leighton house.
 
Den översta bilden föreställer Norrvikens trädgårdar och den nedre Symi, en ö vi besökte under Rhodosresan. Efter Symi-bilden följer två bilder från min favoritstrand på jorden, den som finns i Hornbæk. Vi fick några fantastiska dagar där med 30 grader och sol.
Symi, daytrip, dodekaios, Grekland
Hornbæk 2022
Hornbæk 2022
Solsängar körsbärsträd Roslagsbacken

Våra trädgårdsprojekt

I vår egen trädgård blev en ny rabatt, en blå vid vårt pumphus. Den blev i sin tur väldigt lyckad. Alla växterna kom från en skuggigare del av tomten där det aldrig riktigt tagit sig. Så det var dags att tänka om. Den blå rabatten blommar hela sommaren och man ser den från vardagsrummet, arbetsrummet och hammocken. Jag konstaterar att jag nog alltid behöver ha en blå rabatt. Det hade vi också på Solåkra, inspirerad av min vän M:s japanska idé om att blå rabatter blir som vatten. Nu har vi en motsvarande på Roslagsbacken kantad av kaukasisk förgätmigej, och fylld av blå geranium, syrénbudleja och höstaster. I stenpartiet har jag satt suckulenter.

Vi fortsatte också planerandet av en woodlandpromenad i den delen av tomten som är skogigare. Vi tog ner en lutande tall som svajade betänkligt efter stormen här för några år sedan. Det känns skönt. Jag klippte upp en slingrig stig och vi har gått den några gånger för att få in känslan och planera. Den är tänkt att börja vid parkeringen bakom två odlingslådor och hallonsnåret. Herr J har projektet med en slags rabatt bestående av funkior och rhododendron. Han är bättre på att initiera projekt än att förvalta dem genom ogräsrensning, så vi får se hur det blir. Jag ser fram emot att fortsätta planera detta nästa säsong.

Några bilder på trädgårdsprojekten finns det inte. Den övre bilden visar våra solsängar i en trädgård i äppelblom. Underbart. Den nedre visar den röda soffan där det är härlig förmiddagssol långt in på hösten. Planket byggde vi för att dölja vår stora komposthög. I blomlådan planterade jag en klematis. Jag hoppas att den på sikt kommer att klä in planket.

Trädgård, roslagsbacken, baksida, uthus

Smycken till trädgården

Jag har önskat mig solsängar i många år och i år blev det äntligen av. Vi tycker båda att det gör sig fint i trädgården och så har jag någon idé om att jag ska ligga där och läsa böcker. Vi är en familj som mest håller oss i rörelse och ibland är det stökigt, så det är nog mer en sinnebild över ett rofyllt tillstånd än en faktisk önskan. Jag tröttnar snabbt på att vara stilla och vill ha något att göra. Några längre stunder har det heller inte blivit, men jag har använt dem nästan varje dag. Jag flyttar solsängen till en plats, lägger mig en liten stund och blickar ut över en ny del av trädgården. Även uthuset fick en sittplats i form av en röd soffa. 

 
Näckros
Näckrosdamm

På det personliga planet

Under förra hösten tog orken och lusten att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättningar slut. Vi kom in i en ny fas med sonen och blev ännu mer låsta och begränsade. Det påverkade också mina möjligheter att fotografera. När jag ser tillbaka på 2022 så har jag förhållandevis få bilder. Jag behövde hitta nya sätt att få energi och anpassa mig efter nya förutsättningar. Det var tungt. Under våren tog jag ledigt varannan torsdag för att jobba med ett skrivprojekt som jag har tillsammans med min man. Det kändes livsnödvändigt att skapa utrymme för det kreativa. Jag förkovrade mig och skrev 170 sidor. Det var så kul. Jag vikarierade samtidigt för min chef och hade fortsatt min vanliga chefstjänst. Det var spännande på många sätt att testa min förmåga som ledare. Det krävdes att vara disciplinerad, att kunna delegera och prioritera. Jobbet har alltid varit en viktig källa till energi. 
 
Jag och herr J har också pratat mycket om framtiden och saker vi drömmer om. Jag tycker om våra samtal. Vi är rätt olika som personer men vi drar ändå åt samma håll. Livet är inte heller statiskt och vi känner båda att vi nu är i en annan livsfas med en 14-åring i huset. Summan av kardemumman är att det är nu vi ska göra det vi drömt om - inte dröja för länge. Det synsättet har verkligen präglat året.
 
Bilden ovan föreställer vår fina näckrosdamm. Den får symbolisera glädjen av att kunna njuta av det vackra oavsett hur det är. I år hade vi fyra till fem blommor som blommade samtidigt. Det är rätt fantastiskt med tanke på att varje blomma bara blommar några dagar. Den nedre bilden tog jag efter ett bad under hösten. 
Bada
Skrivbord Josef Frank 1022, kaiser idell lampa, About a chair, wallpaperskåp

Det stiliga hemmet

Kanske är det därför vi investerat i några föremål vi tänkt och önskat oss i många år. Den största investeringen i år var skrivbordet till stan. Med den blev det också skrivbordsunderlägg, en stol och bordslampa. Det känns som om vi alltid har haft det så här. Tänk vad man vänjer sig snabbt.

Vi blev också med kolonnljusstakar i silver. Våra ljusstakar har i princip permanenta placeringar; de egyptiska i hallen, de silvriga på barockbyrån och bronserna på det orange skåpet. Det nya paret hamnade på matsalsbordet. På silverfronten utökades vår jugendsilversamling (bild nedan) med en tesil av Kay Bojesen från tidigt 1900-tal.

Även på landet har det hänt en del. Vår kyl och frys på har levt på övertid sedan vi flyttade in för fem år sedan och när de började mullra konstigt och läcka vatten, vågade vi inte vänta längre. Redan i somras hade vi sett ut dem vi gillade. När priset var rätt på dem vi siktat in oss på, slog vi till.

Apropå läckor, så vaknade maken en natt i sommar av att det lät som om det ösregnade. Vi hade precis kommit hem från Danmark. Det var dock inget ösregn, utan vår varmvattenberedare som sprungit läck mitt i natten och vattnet fullkomligt forsade ut på golvet. Sömndruckna lyckades vi stänga av vattnet och torka golvet. Tänk om detta hänt när vi inte var där? Mitt i olyckan kändes det ändå som änglavakt. Det blev att beställa en ny vattenberedare och trolla fram en rörmokare precis i samband med industrisemestern. 20 samtal senare fick vi napp. Det var den långsammaste rörmokaren i världshistorien och han spenderade en hel dag för att montera detta. Dyrt och trist.

Något betydligt roligare är att vi investerade i nya sänglampor på landet. Tänk att en liten detalj kan göra ett helt rum så mysigt. Jag köpte mig också en orange Kitchen-Aid efter att ha våndats kring färgval och modell i hur många år som helst. Den är otroligt användbar och jag tror att årets lussebullar blev de bästa någonsin. Det blev också några tennföremål; några servettringar, en coasterhållare, en öppnare och en liten vas

Bilden ovan visar vårt skrivbord på plats. Bilden nedan föreställer tesilen av Kay Bojesen. 

Kay Bojesen, tesil, silver
Vägglampa 2226 av Josef Frank, Svenskt Tenn stensöta

Sovrummet fick sina vägglampor. Det blev 2226 av Josef Frank i mässing med skärm i tyget Stensöta. Äntligen blev detta ett rum att vara i.

Väddö kanal, hösten 2022

Roslagen från havet

Årets största upplevelse var ändå att vi blev med båt. Maken som är uppvuxen med sommarlov på båt i St Annas skärgård och har länge önskat sig en egen. I år var tajmingen rätt och vi hittade en liten lagom stor daycruiser i gott skick. Herr J köpte båten och jag stod för alla tillbehör; västar, fendrar, dynor ankare osv. Den 19 juli gick premiärturen genom Väddö-kanal. Sedan dess har det blivit många turer och vi har verkligen fått upptäcka Roslagens övärld och vårt närområde. Många delar av skärgården har kommit betydligt närmare och vi har fått många nya perspektiv. Med båten har vi också fått ett roligt sätt att umgås med vänner och familj. Det bästa är att sonen också älskar båten. Jag ser redan fram emot nästa säsong.
 
Solnedgång i Vätösund
Tidningen Antik & Auktion, oktober 2022

Tidningsreportage och blogg

Jag stod i valet och kvalet om jag skulle behålla min blogg, på grund av alla störande annonser. Men uppskattningen från er genom åren och kärleken till skrivandet, fotograferandet och förkovrandet vann. Jag gjorde en storsatsning och ägnade hela sommaren att flytta över tusen inlägg manuellt från den gamla till den nya skräddarsydda plattformen.

Jag hoppades och önskade att bli klar med bloggflytten till oktobernumret av Antik & Auktion kom ut. Och det blev jag. I oktobernumret fanns det ett väldigt fint och omfattande reportage från vårt hem. Tack Erik Bilén för att du porträtterade oss så fint.

Jag vet att tidningen kan vara svår att hitta och förgäves försökte jag beställa ett gäng tidningar för att kunna dela med mig av eller utverka någon sorts deal med tidningen för att bidra till fler prenumeranter, men serviceviljan och bemötandet var bland de sämre jag mött. Nåväl, jag besökte tio affärer och köpte upp ett litet lager. 

Någonstans i arbetet med överflytt och att börja kreera nya inlägg fick jag någon slags skrivkramp, fast jag har idéer. Jag tyckte inte riktigt att jag kunde få till det, hitta min vinkel, och fortfarande är jag inte där. Min förhoppning är att hitta ny inspiration under året och att kunna hitta tiden att kunna utforska och kreera.

Med allt detta önskar jag dig en god fortsättning på året.

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...