Norrvikens trädgårdar i Båstad
En fantastiskt vacker septemberdag besökte jag Norrvikens trädgårdar i Båstad. Parken visade sig från sin allra vackraste sida och den välskötta parken överträffade alla mina förväntningar.
Parken är skapad av Rudolf Abelin i början av 1900-talet. Han är en av Sveriges trädgårdskändisar som gjort sig känd genom fruktodling, tidningsartiklar, föredrag och böcker. Bland annat höll han privata utställningar där han bland annat demonstrerade sina kontroversiella idéer kring att packa frukt.
”Genom Norrvikens trädgårdar har han blivit banbrytande för en rationell fruktodling i Sverige, och även genom föredrag i olika landsändar har han energiskt verkat för sina åsikters spridning. Norrviken är nu en av de största och yppersta fruktodlingar i Norden. Med sina mönstersamlingar av jättefrukter vann Abelin guldmedalj och danskarnas hederspris vid nordiska utställningen i Malmö 1900 och högsta priset vid världsutställningen i Paris samma år” Nordisk familjebok 1904
Rudolf Abelin (1864-1961) var en känd hortonom och pomolog och skrev flertalet böcker om trädgård. Hans pappa var Sveriges krigsminister Gustav Rudolf Abelin och föräldrarna hade stora planer för sonen. Diplomat tänkte de. Själv drömde han om trädgård.
Det var mötet med trädgårdsmästaren på farbroderns gård Mauritzholm som hade väckt intresset. Han inledde akademiska studier vid Uppsala, men på grund av en ögonsjukdom som gjorde det svårt att läsa, kunde han byta bana. Det blev istället trädgårdsstudier vid Rosenborgs slottsträdgård i Köpenhamn (1885-1888). Efter en kort praktik flyttade han hem till Björnsnäs herrgård i Östergötland och övertog arrendet till det som skulle bli det första Norrviken. Inspirationen kom bland annat från studieresor i Italien.
Efter besöket på Norrviken drömmer jag om en spaljéhäck av äppelträd. Så vansinnigt vackert året om föreställer jag mig.
Fruktodlingar med äpplen
Det var fruktodling, alldeles särskilt äpplen, och folkbildning som blev hans stora intressen. Han utvecklade nya äppelsorter och odlingsmetoder och det mottogs inte alltid med blida ögon på hemmaplan. Vid världsutställningen i Paris år 1900 mottog han guldmedaljen för sina stora äpplen.
Med stor entusiasm skrev han många små skrifter i trädgårdsskötsel. Skrifterna var enkla i sin utformning och för att alla skulle ha råd att köpa dem. Arbetet i trädgården skulle vara ett familjeprojekt ansåg Abelin, eftersom det gav mat på bordet och höll fäderna borta från krogen.
Folkbildning vid Björnsnäs
Tillsammans med doktorinnan Hedvig Haglund, som drev hushållsskolan vid Björnsnäs startade han en trädgårdsskola för kvinnor, som sedan utvecklades till en samskola där både kvinnor och män studerade. Undervisningen kom sedan att flyttas till Teodor Adelswärds Adelsnäs herrgård, där Abelin fortsatte att undervisa. Han undervisade även på Konstakademien i Stockholm.
Allén till Villa Abelin är förstås kantad av äppelträd. Så vackert utsmyckat med korgar i träden.
Norrviken nummer två
När statens planer på att bygga stambanan rätt genom ägorna på Björnsnäs inleddes tankarna på ett nytt Norrviken. Det var Ellen Key och vännen Ludvig Nobel som inspirerade Abelin. Planen för trädgården var redan klar när köpekontraktet skrevs 1906. Rudolf Abelin flyttade till Norrviken i Båstad när han var 42 år, år 1909. Först i ett litet hus och sedan i Villa Abelin som byggdes 1910. Rudolf Abelin bodde på Norrviken fram till 1942.
1920 öppnades parken för allmänheten och det kostade 2 kronor. Under de kalla krigsvintrarna 1939-1942 förfrös stora delar av parken och han sålde parken till Axel Ax:son Johnson som i sin tur sålde det vidare till rederi AB Nordstjernan. Han fortsatte att ansvara för utformningen av parken. Han ligger begravd på Norrviken.
Foto: Stiligahem.se
Bilden nedan visar gravmonumentet över Rudolf Abelin.
Runt om Villa Abelin finns de olika stilträdgårdarna. Hans experimenterande var nytänkande och även idag känns många av hans idéer moderna. Rudolf Abelin älskade både vatten och färg i trädgården. Han jobbade medvetet med att utforma trädgården så att den lockade till sig fåglar och fjärilar.
Den japanska trädgården på Norrviken är en av de allra första asiatiska trädgårdar som anlades i Sverige.
Här finns både det tuktade, välskötta och historiska trädgårdar och på andra ställen flyter gränserna mellan trädgård och natur ihop. Att ha djupa, fria siktlinjer var också något som var viktigt för Abelin, men där ska också finnas mer intima platser att upptäcka på sin vandring.
Allt på Norrvikens trädgårdar håller hög kvalitet. Vi åt en fantastisk lunch på restaurang Ravinen en dag och på chocolateriet (bilden ovan) en annan dag. Båda platserna kan jag rekommendera varmt.
Linje