IMG_6575

Pärlor runt Comosjön

Italien har en särskild plats i mitt hjärta. Några av de resor som finns djupast i mitt hjärta har varit här. Nu adderar jag ytterligare en plats till den listan; Lago di Como. Sjön är stor, 50 kilometer lång och y-formad. I söder ligger staden Como. Där var vi aldrig, men vi fick se andra pärlor under de fyra dagar vi var där. Herr J och jag tittade på varandra och sade, vi kommer tillbaks. 

Även om jag sett tusentals bilder från denna sjö så överträffar faktiskt verkligheten det hela. Visst föreställer man sig de branta bergen lite här och där, men det är brant precis överallt. Och byarna ligger tätt. Och husen ligger så där vackert som man ser på bilderna och de stora villorna dyker upp precis hela tiden. Det är sagolikt vackert. Sjön är 410 meter djup. Det kan jämföras med Vättern i Sverige som bara är på 90 meter och Sveriges djupaste sjö Hornavan som är 200 meter. Min svägerska sa, det är ingen risk att man slår i huvudet när man dyker. Det säger också något om de branta bergen som kantar sjön. Comosjön är Italiens tredje största sjö, och överträffas endast av Gardasjön och Maggioresjön.

En dag tog herr J och jag bilen och åkte från Menaggio norröver och runt till Varenna och Bellaggio och därefter med båten tillbaka till Menaggio. Vi besökte också en av de fantastiska villorna - Villa Carlotta i Menaggios grannby Tremezzo. 

Foto: Stiligahem
Bellagio, Comosjön

Bellaggio 

Bellaggio är nog Comosjön mest kända by och ligger på en halvö där de tre benen i sjön möts. Här har många kändisar sina hus, men enligt Signora Otelli stänger Bellagio ner när turistsäsongen är över. Staden känns både exklusiv och italienskt charmig och så kan man ta färja, med eller utan bil, till både Varenna och till Menaggio.  

Vi kom hit med bil och det kan jag verkligen inte rekommendera. Det är i princip omöjligt att hitta en parkeringsplats i mitten av september, så gissa hur det är i högsäsong? Väl inne i staden råkade vi svänga vänster och vägvakten släppte igenom oss. Längs extremt smala enkelriktade gator var vi bara några millimeter från att skrapa sidospeglarna i väggarna och så mötte vi horder av människor. Det var nästan omöjligt att ta sig fram, men bara nästan. Det var verkligen spännande. 

Bellaggio comosjön
Bellagio, Comosjön

Ett vackert bedagat och nu stängt hotell i Bellagios hamn.

IMG_6566

Vi lunchade på hotell Villa Serbelloni som låg lite vid sidan av centrum och hade en fantastisk vy. 

IMG_6564
Menaggio

Menaggio

Vi bodde i Menaggio och det är en genuin och levande by. Centrum var mindre än vad jag föreställt mig, men charmig och en bra utgångspunkt för en långweekend. Det finns en större livsmedelsbutik i staden, men för att storhandla åkte lokalbefolkningen till Lugano. Första kvällen åkte jag och min bror iväg och skulle handla. Det är alltid roligt att botanisera i lokala affärer. Vi valde kyckling och pasta första kvällen och letade efter höns- eller kycklingbuljong som smaksättare, men se det finns inte. Det fick istället bli parmesan och några kryddiga korvar. Det som är självklart i en svensk butik, är inte självklart i en italiensk. Och nej, vi saknade inte buljongen.

Menaggio
Menaggio
Menaggio
ristorante del porto, Menaggio
Menaggio

Torget i Menaggio

Menaggio
Menaggio
Menaggio
Menaggio
IMG_6574

Varenna

Varenna är en otroligt charmig by med sin gångbro och de många vindlande gränderna. Här hade jag gärna stannat längre. Tyckte mycket om det charmiga torget Piazza San Giorgio med sina vackra träd och granne med den gamla kyrkan. Runt Varenna finns det flera vackra villor och trädgårdar att besöka. Det hann vi inte med den här gången, men nästa gång.

Varenna
IMG_6568
IMG_6569
IMG_6607
IMG_6576
IMG_6570
IMG_6571
IMG_6572
IMG_6573
IMG_6575
IMG_6590

Villa Carlotta, Tremezzo

Villa Carlotta byggdes på 1700-talet av markisen Clerici di Milan och består av ett museum och en enorm botanisk trädgård. Under tidigt 1800-tal sålde Clerici-klanen huset till den förmögne politikern Giovanni Battista Sommariva och det är frånhans era och framåt som husets interiör får sitt nuvarande utseende. Han samlade bland annat på skulpturer av danske Bertel Thorvaldsen. Namnet Carlotta fick huset först på 1840-talet då prinsessan Marianne och prins Albrekt av Preussen köpte villan och gav det till sin dotter Charlotte när hon gifte sig med Georg II av Sachsen-Meiningen. 

När vi besökte villan var det en utställning av konstnären Stefano Arienti med fantastiska verk

IMG_6591
IMG_6592
IMG_6593
IMG_6594
IMG_6595

Längtan och fascinationen över terrazzo-golv kunde inte bli större. Det var vackra golv i alla rum. En dag vill jag ha ett sånt här golv, om det så bara blir i storleken av en dörrmatta. Jag älskar det.

Stiliga hem: Nu och då - Terrazzo

IMG_6596
IMG_6597
IMG_6598
IMG_6599
IMG_6600
IMG_6601
IMG_6602
IMG_6603

Mattan ”Sundial Mirad’Or är en fantastisk matta som är ett digitalt print på micro-chenille. Den föreställer solstrålar som lyser in i rummet. Mattan är formgiven av Stefano Arienti.

IMG_6604
IMG_6605
IMG_6589
IMG_6614
IMG_6615
IMG_6561

Karta över Comosjön. Vi åkte från Milano via Como och upp till huset i Menaggio. Vi gjorde en utflykt norröver med bil och stannade till i Varenna och sedan i Bellaggio. Vi tog bilfärjan över tillbaka till Menaggio. En annan dag besökte vi Villa Carlotta. 

 

Inlägg om Comosjön

Det finns tre inlägg om Comosjön, Lago di Como, på Stiligahem. Ett som handlar om det fantastiska huset vi hyrde i Menaggio, om båtturen på den klassiska mahognyyachten då vi fick se alla villorna runt sjön och så ett inlägg om sevärdheterna, bland dem Villa Carlotta, Bellaggio, Varenna och Menaggio.

Linje

Relaterade nyheter

Teschatull med ostindiefarare
Antikt och auktion
2 december, 2023

Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023

Stiliga hem
Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023 Trots att vi har närmare 30 cm snö på landet kan jag inte fat...
Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
1500-1799
Föremålet
1 december, 2023

Kistan – den första fristående möbeln

Stiliga hem
Kistan - den första fristående möbeln Om jag skulle skriva soffans historia, så skulle den inledas me...