Linje

Terrazzo used in new ways

Nu och då: Terrazzo

Vid mitten av 1900-talet var terrazzo materialet numero uno i offentliga miljöer. Slitstarkt och tåligt. Tänk trappor, golv i skolor och tunnelbana. De senaste åren har jag sett materialet i nya färgställningar och på ett nytt sätt i heminredningen. Terrazzo är ingalunda något 1900-talsupptäckt, utan har använts sedan före vår tidräkning.

Ordet terrazzo kommer av två italienska ord; terra som betyder jord och terrass. Man kan kort och gott säga att det är en upcycling. Det är alltså rester av marmor i en utfyllnad av cement. Materialet har sedan slipats på olika sätt för att nå önskad yta. Processen gör att det blir ett väldigt tåligt och hållbart material.

Det är inte bara marmor som används till terrazzo. Även granit, kvarts, alabaster och till och med glas kan användas i cementmassan. 

Vad är skillnaden mellan terrazzo och mosaik?  

I mosaik är bitarna likformade - ofta kvadratiska - medan skärvorna i terrazzo har en oregelbunden och mer naturlig form. När man lägger terrazzo efter ett givet mönster brukar det kallas mosaikterrazzo. Terrazzo på golv är betydligt vanligare i länder runt medelhavet där man använder sten än vad det är i våra nordiska trädrika länder. 

Palladiansk terrazzo under 1500-talet

På 1500-talet användes terrazzo i arkitekten och stilbildaren Andrea Palladios fantastiska villor i Venedigområdet. Han använde sig av större marmorskärvor som placerades ut och så gjöt man emellan dem. Den här typen av terrazzo kallas Palladiana terrazzo eller venetiansk terrazzo efter upphovsmannen. 

Men att lägga stenskärvor i mönster och gjuta på det har man gjort redan före Kristi födelse. I exempelvis Pompeii och Egypten har man hittat terrazzo. 

Terazzo i 1900-talets Sverige 

I Nordisk familjebok från 1919 kan man läsa följande om terrazzo:

"Terrazzo användas i förstugor, öppna korridorer, toaletter o. d. dylika golf äro inlagda i Dramatiska teaterns i Stockholm korridorer och kapprum i bottenvåningen samt parketten och första raden och har efter mer än tio års bruk visat sig varaktiga".

Efter mer än hundra års användande kan jag konstatera att golven på Dramaten i allra högsta grad going strong. 

Terrazzo på 1950-70-talet

Vid mitten av 1900-talet var det vanligt med grå- eller vitpigmenterad terrazzo med små färgade stenar. Det skulle efterlikna granit. Materialet användes i prefabricerade byggelement, som trappor, väggar eller detaljer eller gjöts på plats för att sedan härdas och vattenslipas för att få önskad glans. De håller i evighet och blir bara snyggare med åren. Terrazzo är känsligt för syror men tål vatten, såpa och vax bra. 

Terrazzo Då

Här visar jag några exempel på hur terrazzo använts genom tiderna. Från förhistorisk tid till mitten av 1900-talet.

Terrazzo made with white marble

Äldsta formen av terrazzo

Den allra äldsta formen terrazzon som användes i hem bestod av rester av marmor och cement. Foto: terrazzco

Terrazzoplattor som lagts i mönster

Terrazzo i början av omkring 1900-tal

Terrazzoplattor som lagts i mönster blev vanligare under industrialismen i slutet av 1800-talet och in på 1900-talet, gärna tillsammans med inläggningar av exempelvis mässing. Foto: archipro.co.nz

Tolvekarna, Estrid Ericson

Terrazzo på 1950-talet

Estrid Ericsons sommarställe Tolvekarna hade trendriktigt terrazzogolv. Josef Frank, som hade ett mångårigt samarbete med Estrid och Svenskt Tenn valde ofta stenassociationer som motiv på mattor:Matta Mosaik av Josef Frank och Mattan Frank nummer 1 är två exempel. Till Estrids femtioårsdag år 1945 skapade han textilmönstret Terrazzo.  

Stiligahem om Estrid Ericsons Tolvekarna 

Foto: Stiligahems mamma

Terrazzo stairs trappa

Typisk terrazzotrappa. Foto: Feusa.org 

 

Terrazzo i nutid

Här kommer några exempel på hur terrazzo används på nu på 2000-talet; cementen har fått kulör och vi ser också att terrazzo används på nya sätt, inte längre bara på golv, utan även på väggar.

Terrazzo livingroom

Klassiskt terrazzo i vardagsrummet, och ändå inte. Notera den lilla terrazzolisten som går upp på väggen. Foto: LivingETC

Kök med terrazzo på bänkar och vägg Foto: diespeker.co.uk
Kök med brun och grön terrazzo på både bänkar och vägg Foto: diespeker.co.uk
Terrazzo

Badrum med grönfärgad terrazzo som är ton i ton. Foto: behance.net

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...