Läckö

Läckö - De la Gardies barockslott vid Vänern

Läckö slott vid Vänern nära Lidköping är ett av de pampigaste barockslotten i Sverige med sina 200 rum. Det grundades redan på 1200-talet men fick sitt nuvarande utseende av Magnus Gabriel De la Gardie i mitten på 1600-talet.

Han ärvde slottet av sin far när han var 30 år. Slottet berättar också historien om adelns och Magnus De la Gardies uppgång och fall. Från att äga 1 000 gårdar i Sverige och runt Östersjön, vara vän med drottning Kristina och bli riksdrott, blev fallet stort när han kom i onåd med kronan och förlorade allt utom två slott, i samband med reduktionen 1680. På vägen hem från våra dagar på Västkusten besökte vi Läckö, som var De la Gardies kronjuvel.

Förra sommaren besökte vi ett annat vackert barockslott: Skokloster: Stiligahem om Skokloster

Läckö - från biskopsborg och Vasaslott till Sveriges vackraste barockpärla

Efter slingrande smala vägar som nästan aldrig tycks ta slut, tronar slottet upp lite oväntat fram bakom en kurva. Det är ett imponerande och vackert slott, även i dag. Den första byggnaden tillkom redan under medeltiden. År 1292 byggdes Läckö borg av Skaras biskop Brynolf Algotsson. Det byggdes sedan ut i omgångar.

Efter reformationen år 1527 övertogs Läckö av Gustav Vasa och blev därmed ett slott. Slottet har sedan haft flera olika ägare och ett skiftande underhåll.

Det var först när fältherren Jacob Pontusson De la Gardie fick det i förläning år 1615, som slottet återtog sin betydelse. Den tredje våningen kom till.

När sonen Magnus Gabriel övertog slottet fortsatte arbetet med att tillföra praktfulla utsmyckningar. En fjärde våning lades till och så tillkom förborgen, köksborgen och slottskyrkan.

Slottet har idag över 200 rum. Det förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV).

Foto: Stiligahem

Läckö, Riddarsalen, barock

Kungssalen

Slottet blev praktfullt utsmyckat med målningar bildhuggerier och stuckaturer, bland annat av J. Hammer och B. Conrath samt dyrbara möbler och vävda tapeter. En del av rummens dekoration är bevarad, bland annat i Kungssalen (ovan), Gamla kungskammaren, Furstinnans sängkammare och Trojanska salen. 

Det mesta förstördes och förföll efter reduktionen. Riddarsalens bataljmålningar överflyttades till Karlberg, och 1830 flyttades de värdefullaste porträtten till Gripsholms slott.

Läckö, Riddarsalen detalj
Läckö, barock, skrivbord, Magnus Gabriel de la gardie

Kort om Greve Magnus Gabriel De la Gardie (1622-1686)

Han var son till Ebba Brahe och Jakob De la Gardie, och var under sin livstid bland annat riksmarsalk, riksdrots och rikskansler. Han ansågs vara både bildad och vacker och blev nära vän med drottning Kristina. Han gifte sig 1647 med Maria Eufrosyne av Pfalz. Vad kunde gå fel?

1653 fick han dock lämna hovet och sina uppdrag efter en förtalskampanj. När Kristina abdikerat och Karl X Gustaf besteg tronen så gjorde han come back. Magnus fru var nämligen syster med kungen. Det nyvunna förtroendet gav honom bland annat titeln generalguvernör i Livland med uppdrag att ansvara för hela krigsstyrkan i Östersjöprovinserna. Uppdraget gick sisådär. De la Gardie var nog mer intresserad av att slösa pengar på sina många slott än att bedriva krig.

Kungen var missnöjd, men inte mer att Magnus vid Karl X Gustavs död år 1660 blev rikskansler och medlem av Karl XI:s förmyndarregering fram till 1672. De la Gardies slöseri visste inga gränser. Förutom Läckö byggde och underhöll han bland annat: Slottet Makalös inne i centrala Stockholm, Karlbergs slott, Mariedals slott, Ulriksdals slott (då Jacobsdal) och Höjentorp.

När Karl XI väl blev myndig hade Sverige förlorat landområden och kronan stora summor pengar. År 1680 straffade Karl XI adeln genom en reduktion där de förlorade både makt och ägor. De la Gardie fick behålla två slott; bland annat Wenngarn, där han dog och Höjentorp.

Läckö, sänghimmel, barock

Kungskammaren

Sänghimmel och dekorationer från gamla kungskammaren. 

Barock, Läckö, vävda tapeter, stolar och bord, barock

Vävda tapeter

Läckö, tapet
Läckö, stol, barock, gyllenläder
Läckö, öppen spis, barock

Öppen spis

Det behövdes många eldstäder för att hålla slottet uppvärmt. Här ser vi tre exempel, två lite enklare och en praktfull. 

Läckö, öppen spis, barock
Läckö, öppen spis
Läckö, barock, takmålning

Takmålningar i barock

I flera av rummen är taken målade i typisk barockstil. Här är det en underbar ljuvlig grön kulör.

 

Läckö, matsal, barock
Läckö, muralmålningar

Muralmålningar

I flera av rummen har man tagit fram muralmålningarna. Jag tycker mycket om att studera mönster och kulörkombinationer. Visst är det inspirerande?

 

Läckö, muralmålningar
Läckö, muralmålning, barock
Läckö
Illustration: Suecia antiqua et hodierna | Läckö slott omkring år 1689 av Willem Swidde.

Illustration ur Suecia antiqua et hodierna föreställande Läckö slott omkring år 1689 av Willem Swidde.  

Läckö, kringla

Läckökringla

Vi fikade på det trevliga kaféet på Läckö slott. Därefter gick vi för att besöka trädgården som jag hört så mycket talas om. Om det beror på Coronan eller något annat vet jag inte, men trädgården var lite av en besvikelse.

Läckö, slottskyrkan, barock

Slottskyrkan

Slottskyrkan uppfördes 1655-1668 av Magnus Gabriel De la Gardie. Det är ett av de mest välbevarade barock-rummen på Slottet.

 

Slottskyrkan, Läckö, barock
Slottskyrkan, Läckö, barock
Bord, påsk, Swedish grace
2022-07-17

Den stilhistoriska serien

Den stilhistoriska serien”Det finns inget nytt under solen”, står det i bibelns predikarens bok. Och det ligger mycket vishet i de orden. För att tolka sin samtid och framtid, behöver man förstå sin historia.” Ann-Charlotte, Stiligahem.se I den stilhi...

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7547
Hos oss i stan
17 augusti, 2024

Dörrarna och tankarna om kulör

Stiliga hem
Dörrarna och tankarna om kulör Jag har funderat en evighet på färgsättning i stan. Jag har tillfrågat...
IMG_7530
Hos oss på landet
12 augusti, 2024

Den fulaste delen av huset och början på något nytt

Stiliga hem
Den fulaste delen av huset och början på något nytt Att ha hus är att ha tusen projekt. En dag tar ma...