Den stilhistoriska serien”Det finns inget nytt under solen”, står det i bibelns predikarens bok. Och det ligger mycket vishet i de orden. För att tolka sin samtid och framtid, behöver man förstå sin historia.” Ann-Charlotte, Stiligahem.se I den stilhi...
Skokloster - ett barockpalats vid Mälaren
Skoklosters slott är det hittills största privatpalats som har byggts i Sverige. Arkitekturen, de intakta interiörerna och de utsökta föremålen gör slottet till ett av Europas främsta barockslott från mitten av 1600-talet.
Familjen Wrangel var nya i Sverige, hitflyttade från Baltikum och det var därför viktigt att markera sin plats genom storslagna planer för familjens säte under nästkommande generationer. Delar av Baltikum och Polen var på den här tiden en del av Sverige. Av den anledningen gjordes exteriören medvetet äldre för att den skulle ge sken av att alltid ha funnits på platsen.
Slottet uppfördes 1654–1676 av greve och fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel under den svenska stormaktstidens mest blomstrande period. Slottet kom dock aldrig att fullbordas helt utan bygget avstannade då byggherren Wrangel dog 1676. Ritningarna till slottet utarbetades i huvudsak av den tyske arkitekten Caspar Vogel, och bearbetades vidare av Jean de la Vallée, Mathias Spieler och Nicodemus Tessin d.ä.
Jag kan inte påstå att jag tycker att de pompösa barockutsmyckningarna i taket i Kungssalen är direkt vackra. De är lite "too much" på ett sånt sätt att man inte riktigt helt kan ta det på allvar. Jag låter mig roas av extra allt. Guld, ornamentik, romantiska motiv och färg. Allt på en gång. Det är teatralt och jag tycker att det är lite humor över det hela. Och så finns det också något jag gillar med detta. Det är en ganska fantastisk upplevelse att få se helt intakta miljöer från 1600-talet. Det är ett fascinerande besöksmål.
Foto: Stiligahem
Ett barockskåp fyllt av blåvita fajanser. Porslinet var ju inte uppfunnet än. Notera den vackra dörren med sina trompe l’oeil-målningar föreställande bland annat tulpaner.
Detalj av de vackra målade dörrarna
Borggård
Hela byggnaden är byggd runt en borggård.
Wrangels sängkammare
Under barockperioden på 1600-talet var mannens sängkammare en viktig del av representationsvåningen och sängen var därmed den viktigaste möbeln. Sänghimlens krön finns en pompong och en sängspira, vilket var högsta mode under 1600-talet. Sängen dominerar rummet med sin pampiga utformning och lyxiga material som rött siden och silver. Med detta visade ägaren sin makt.
Från en entrékammaren, läs väntrum, kunde man nå herrns respektive fruns sovrum.I taket är det bland annat dekorerat med olika familjevapen.
Vävda tapeter
De vävda tapeterna består av sju delar. De kallas ”Den engelska jakten” och är vävda i gobelängteknik. Materialet är ull och silke. Dessa tapeter är tillverkade på 1650-talet av Maximilian van der Guchts verkstad i Delft, Nederländerna.
Öppen spis från 1600-talet
I greve och fältmarskalken Carl Gustav Wrangels sovrum finns en öppen spis utsmyckad med hans initialer och vapensköld. Rummet är byggt för att imponera.
Kungssalen - Matsalen
På Wrangels tid kallades rummet för Den dagliga matsalen. Kungssalen på Skoklosters slott är det mest påkostade barock-salen. Tapeter av gyllenläder och ett rikt ornamenterat barocktak och ett mönstrat kalkstensgolv.
Ljuskrona från 1672
Ljuskrona har hängt här sedan 1672. Det var en nymodighet då, eftersom glastillverkningen precis hade kommit till Sverige från kontinenten. När den var ny var prismorna i många olika kulörer, men genom årens lopp har de skiftat utseende. Den är tillverkad av Melchior Jungs glasbruk. På 1700-talet fylldes väggarna med porträtt av kungliga regenter och bytte då namn till Kungssalen.
Detalj av barockskåp, stolar och vävda tapeter i Kungssalen. 1600-tal och 1700-tal.
Intakt byggarbetsplats från 1600-talet i den ofullbordade salen
En intakt byggarbetsplats från 1600-talet med byggställningar och verktyg, precis så som byggarna lämnade det. Man kan ändå föreställa sig slutresultatet med tapeter i gyllenläder och stengolv. När budet från Tyskland meddelade att Wrangel dött, lämnade arbetarna sina verktyg och gick hem. De kom aldrig tillbaka, eftersom de var rädda att inte få betalt.
Rummet på drygt 300 kvadratmeter var tänkt att bli en fest- och bankettsal. Istället lämnades det ofärdigt och ger oss en bra inblick i verktyg och arbetsmaterial som man använde 1676.
Verktyg och fönster från 1670-tal
Slottets fönster är från 1700-talet, men på bordet till höger kan man se ett klassiskt 1600-talsfönster.
Vapensamling
Bildning var status och det visades gärna fram i form av samlingar. På Skoklosters slott finns en stor vapensamling, mestadels med vapen för att imponera, men även rustningar, en grönländsk kajak och bödelssvärd.
Privata våningarna
De privata våningsplanen är enklare dekorerade än de officiella representationsvåningarna.
Båttur och besöksprogram
Ett slott vid Mälarens strand ska förstås ses från vattnet. Det går att åka båt från både Uppsala och Stockholm. På plats finns flera möjligheter till förtäring. Det finns också ett rikt besöksprogram för både barn och vuxna. När vi var där var det medeltida marknad och tornérspel.
Vertumnus av Guiseppe Archimboldo
Missa inte den generösa bildbank som Skokloster, Livrustkammaren och Hallwylska har. Bland annat kan man se Guiseppe Archimboldos "fruktgubbe" eller Vertumnus som den egentligen heter. Vertumnus är den romerska årstidsväxlingarnas gud och motivet är en hyllning av kejsare Rudolf ll och föreställer honom. Foto: Skoklosters bildbank
Linje