0FAC7526-C1E6-47C2-AF31-51914A0BE10D

Metallskola: Vad är brons egentligen?

Ordet brons ger många associationer. Den sportintresserade tänker på medaljer, arkeologen på bronsåldern och jag tänker på mina franska brännförgyllda kandelabrar på bilden ovan. Brons är ett material med många användningsområden. Och nu dyker vi in i min värld av konstföremål i brons. 

I främre orienten tillverkade man kopparföremål redan på 9 500 f.kr. Så småningom blandade man i arsenik för att göra det mer lättarbetat och mindre poröst. Utifrån det kom man sedan på att man kunde blanda tenn för att göra brons. Från 2 000 f.kr spred sig kunskapen om bronsgjutningen till Europa.
 
Brons är svårare att bearbeta än exempelvis mässing, men är mer hållfast och mindre känslig för korrosion än koppar är så därför blev bronsgjutning snabbt populärt. Det finns många användningsområden. Och till skillnad från järn så rostar inte koppar, men den mörknar med tiden och ärgar i kontakt med vatten och blir grön.  
 

Patinering

Brons är i sin ursprungslegering brunfärgad med dragning åt gult, eftersom största delen är koppar. När konstbronsen är gjuten sker en patinering, det vill säga att den behandlas med salter, syror och andra kemikalier så att den får önskad färg, mot svart eller mot grönt. Och så putsas den i flera steg beroende på om man vill ha en matt eller glansig finish.

 

Användbar

Brons används för tillverkning av exempelvis cymbaler och är ett vanligt material till propeller på båtar. Klockbrons är samma sak som malm och kallas så eftersom man använde materialet till bland annat skeppsklockor och vällingklockor. Myntbrons ska präglas och pressas i kallt tillstånd och därför består den till 95 procent av koppar, tenn och zink. I Konstbrons ligger fokus på gjutbarhet och mindre på hållfasthet och innehåller 86 procent koppar och både zink och bly. I föremål som ska stå ute och ärgas använder man inte zink.  Men i det här inlägget frossar vi i vackra bronser.

 
FEDACF95-AA18-4B78-9CC2-CE9140B6BC7B

August Rodins skulptur "The Age of Bronze" på Victoria and Albert Museum (V&A) i London visar en brun-svart glansig variant. Foto: wiki

134258ED-23B5-47DD-8978-0259D8E4D47D

Per Hasselbergs bronsskulptur Grodan på Waldemarsudde är ett bra exempel på hur vackert patineringen av brons ärgar utomhus. Foto: anncha, stiligahem.se

34C77A15-80FF-4A64-879E-B55BBA9E327A

Ett planteringskärl från Japan tillverkat på sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Foto: Antiques Atlas

Gulbränd mässing och brännförgyllning?

Att brännförgylla innebär att man blandar guld och kvicksilver, och upphettar det så att kvicksilvret förgasas. Den här metoden fasades ut under 1800-talet och ersattes av andra sätt att förgylla. Kvicksilver är ju inte särskilt nyttigt. Kandelabrarna överst är brännförgyllda.
 
Gulbränning är en industriell metod som får mässing att glänsa som guld. Det var en vanlig behandling på mässingsföremål under empiren. De nedan är i gulbränd mässing.
 
D46E24D3-224C-4B5C-B1CF-E14B3390ECE4

Ett par gulbrända mässingskandelabar i Karl Johan från 1800-talets början. Foto: Bukowskis

585F2BB3-5DCB-45A8-B8DC-24B4FF5F8D81

Vad innebär bronserad?

Ibland ser man föremål som är bronserade. Det innebär att de har  en antikpatenering gjord för att efterlikna brons. Ursprungsmaterialet kan visserligen vara mässing men det finns i billiga mässingsliknande material också. Ett bra exempel är den här spegeln.

 

Metallskolan på Stiligahem

I min serie om metaller berättar jag om vad en legering är och hur de olika metallerna har använts.

Mässing och malm

I mitt inlägg om mässing och malm går jag bland annat närmare in på vad en legering är. Både brons, mässing och malm är kopparlegeringar.

Stiligahem om mässing och malm

Brons och bronsering

I mitt inlägg om brons får du bland annat veta om olika sorters brons och deras användningsområden och varför man slutade brännförgylla. 

Stiligahem om brons

Försilvring och nysilver

I mitt inlägg om Agent Haché, som är det franska namnet för försilvring, får du bland annat veta mer om försilvring, nysilver och pläter.

Stiligahem om Agent Haché

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...