F68FB605-2F43-4EE0-BC23-4BFEDDA4C199

Metallskolan: Är malmkronor av mässing?

All gyllene metall är inte mässing eller brons. Det här är en malmkrona av barocktyp, men vad är skillnaden mellan malm och mässing?

Malm precis som mässing och brons är en legering. Det vill säga att det är en blandning av olika metaller. Alla tre är såkallade kopparlegeringar, alltså koppar legerat med andra metaller. Brons görs av minst 80% koppar och tenn, mässing av ca 65% koppar och 35% zink. 

Äldre malm är en ospecificerad kopparlegering som innehåller hög andel koppar blandat med tenn, zink och bly. Färgen är lite mörkare och är mer kopparlik och ibland kallas malm också för klockbrons. Blyet gör legeringen hårdare och den ospecificerade blandningen gör den till ett billigare material än brons och mässing.

Kanske skulle jag skriva gjorde, för idag är koppar en dyr råvara. På loppisar hittar man ofta enklare ljusstakar och mortlar i malm. Själv är jag väldigt förtjust i just malmfärgen. 

Brons är ett helt eget kapitel, då man gärna nyttjar effekten av att den svartnar med tiden och att man förgyller vissa delar. Jag får återkomma till det. 

Foto: Wrede fastighetsmäklare 

Mässing och malm

Till vänster ser du en en barockljusstake i mässing och till höger motsvarande i malm. Båda är tillverkade av Ystad metall på 1900-talet. Foto: Bukowskis

 

Så sköter du mässing och malm?

En grundregel är att använda mjuka trasor för att slippa repor. Tänk på att vatten som får ligga kvar får mässingen att ärga och det ger fläckar som är svåra att få bort. Förutom metallputs kan man använda sig av dessa fyra husmorstips:

  • Skölj föremålen i hett eller kokande vatten och ev med lite diskmedel. Torka med mjuk handduk direkt.
  • Använd ketchup på en mjuk trasa. 
  • Använd citron som du delar och kör direkt på föremålet, eller pressa saften och lös upp med salt. Putsa, skölj och torka.
  • Gör en "pasta" av salt, vinäger och vetemjöl. Lös upp en tsk salt i 1 dl vinäger. Fyll på med vetemjöl tills det blir en tjock konsistens som du smörjer på och låter stå i tio min. Skölj av i varmt vatten och torka. 
5DE17AC1-DF48-4270-BA32-93E4B5A2F794

Metallskolan på Stiligahem

I min serie om metaller berättar jag om vad en legering är och hur de olika metallerna har använts.

Mässing och malm

I mitt inlägg om mässing och malm går jag bland annat närmare in på vad en legering är. Både brons, mässing och malm är kopparlegeringar.

Stiligahem om mässing och malm

Brons och bronsering

I mitt inlägg om brons får du bland annat veta om olika sorters brons och deras användningsområden och varför man slutade brännförgylla. 

Stiligahem om brons

Försilvring och nysilver

I mitt inlägg om Agent Haché, som är det franska namnet för försilvring, får du bland annat veta mer om försilvring, nysilver och pläter.

Stiligahem om Agent Haché

Linje

Relaterade nyheter

Bilden föreställer arbetare i Mexifabriken i Kvarntorp publicerad 1967 i Örebro Kuriren. Källa: Örebro länsmuseum
1930-1979
1980-2020
Min guide till
28 maj, 2021

Mexistenen – älskad och hatad

Stiliga hem
Mexistenen - älskad och hatad Under glansperioden på mitten av 1970-talet tillverkades 100 miljoner m...
Ninas vardagsrum i TV-serien Vår tid är nu
1930-1979
Min guide till
2 november, 2019

Ninas vardagsrum i tv-serien Vår tid är nu

Stiliga hem
Ninas vardagsrum i TV-serien Vår tid är nu Miljön är en viktig del av en gestaltning. Jag tittar allt...