1770-1775: Rokokoperioden
Rokoko som konststil uppstod i Europa kring 1700-talets mitt och var en utveckling av barocken. Stilen utmärker sig främst genom användandet av snäckor, rosor och figurer i en asymmetrisk dekoration. Ordet rokoko kommer från franskans rocaille, vilket betyder en oregelbunden klippformation.
Om barocken var pompös, kraftfull och maskulin så är Rokokon sinnlig, behagligt kurvig och feminin. Med skicklighet formade hantverkare föremål som skulle upplevas vara i ständig rörelse. Stilen klarare, ljusare och lättare, ibland pastellartad. Färgskalan drar mer åt det som vi tänker som gustavianskt: rosa, ljusblått, gult och pärlgrått.
Under perioden hämtade man inte bara inspiration från havet, utan mjuka former från hela växtriket. Filosofen Jean-Jacques Rousseaus tankar om att hitta tillbaka till ursprunget istället för att styras av teknik och vetenskap påverkade starkt. Och visst känns Rousseaus filosofi aktuell även i modern tid.
Andra nymodigheter var såväl fajans (även i de lägre stånden) som porslin. Européerna beundrade det kinesiska porslinet. Först ut med att knäcka koden för hur man tillverkade porslin var Meissen i Tyskland (1710), följt av bland annat Sèvres i Frankrike. I Sverige grundades Rörstrands porslinsfabrik år 1728 och blev känd för sin blå färgskala. Konkurrenten Marieberg startade först 1760 och vars signum är kakelugnar med färgad dekor.
Rokoko i Sverige
Mer om Rokoko
Föremålet
En fajansvas från mitten av 1700-talet i Sverige. Foto: Bukowskis
Stilikon rokokoperioden: Marie Antoinette
Marie Antoinette, här i Kirsten Dunsts tolkning, är den personlighet som jag tycker bäst fångar rokokons lätta, pastelliga och frossiga perioden som ledde fram till att monarkin avsattes i Frankrike. Och vill man komma i rokokostämning så är filmen m en garanterad stämningshöjare. Filmen fick en hel värld att vallfärda till den exklusiva bakverksbutiken Laduree för att köpa macaron. Butiken Laduree fanns dock inte under rokoko-perioden utan startade först 1876. Men det är en annan historia.
Linje