Fish porcelain by Johnson Brothers

Johnson brothers porcelain and fish

Vi har funderat ett tag på att investera i en mönstrad festservis som kompletterar vår gröna stengodsserie från Höganäs på landet. Det blev brittiska Johnson Bros. serie "Fish" som tillverkades på på mitten av 1900-talet.

För egen del är det nostalgi på hög nivå. Kompositionen, färgerna och detaljrikedomen är underbar, så det blir en bildkavalkad och historien om företaget. Maken och jag har nämligen googlat som galningar efter kunskap i några dygn. 

Farfar och farmor hade serien på sitt sommarställe på Västkusten. Porslinet flyttade sedan med till Hornbæk  och vidare till min systers lantställe för några år sedan. Jag blir alltid glad över att se dem hos min syster och har liksom inte ens tänkt tanken på att köpa motsvarande. Men när herr J spontant nämner att han drömmer om dem, blev det helt plötsligt så självklart. De är ju fantastiskt fina i mönster, form och färg. Vips slog vi till på ett gäng tallrikar i nyskick.

Kort om Johnson Brothers?

Det var kombinationen innovativt porslinsmaterial och en känsla för motiv i tiden som gjorde brittiska porslinsfabrikören och Staffordshireproducenten Johnson Bros otroligt framgångsrika i USA. Under några år var de det största och mest framgångsrika exportföretaget i Storbritannien och mottog utmärkelser från drottningen för sitt bidrag till brittisk ekonomi. 

Bröderna Alfred och Frederick startade verksamheten 1883 i Hanley, säkerligen inspirerad av morfadern som var erkänd keramiker. Snart anslöt brodern Henry följt av den fjärde brodern Robert. Expansionen tog fart när man utvecklade semiporslinet, ett utseende som fint kinaporslin men hållbart som stengods. Johnson Brothers gjorde sig kända för Staffordshire porslin. 

Prisvärda lyxprodukter tilltalade den växande amerikanska medelklassen. Brittiskt porslin blev en statussymbol och brodern Robert flyttade till New York 1898. Mellan världskrigen drog företaget nytta av banden mellan länderna genom motiv som exempelvis "Old britain castles" (1930) följt av "Historic America" (1938-39). 

Efterkrigstiden blev tuff och konkurrensen hårdnade. 1968 blev företaget en del av Wedgewood. Under den här perioden lanserades Summerfields och företagets  mest populära serie Heritage, som är åttkantig. Storsäljaren i heritageserien blev mönstret Eternal beau. 2003 flyttade produktionen till Kina och 2015 köptes Waterford-Wedgewood upp av finska Fiskars. Johnson Bros lades ned. 

Läs mer och se alla mönster från Johnson Bros.

Om Fish by Johnson bros.

Mönstret "Fish" skapades år 1955 och består av sju olika motiv. I serien finns tallrikar, uppläggningsfat, karotter och såssnipor. Vi har 3 av varje motiv, utom nummer 6, som föreställer ålen. Nu ser jag fram emot att komplettera med den, ett uppläggningsfat och en såsskål. Den likaledes fina systerserien Game birds med fåglar producerades några år tidigare (1951)

Fish porcelain by Johnson Brothers

Johnson Bros "Fish" design no 1, 2, 3, 4, 5, 7. Är det någon av mina läsare som är bra på fisksorter och kan hjälpa mig att identifiera dessa kreativa varianter?

Fish porcelain by Johnson Brothers

Fish - Design no 1.  

Crayfish - kräftdjur

Fish porcelain by Johnson Brothers

Fish - Design no 2. 

Fish porcelain by Johnson Brothers

Fish - Design no 3.

Fish porcelain by Johnson Brothers

Fish - Design no 4.

Fish porcelain by Johnson Brothers

Fish - Design no 5.

Fish porcelain by Johnson Brothers

Fish - Design no 7.  

Fish porcelain by Johnson Brothers

Detaljer

Vackra detaljer och kulörer. Baksidan är minst lika fin som framsidan.

Fish porcelain by Johnson Brothers
Fish porcelain by Johnson Brothers

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...