IMG_7086

Rockader i vardagsrummet

Det har blivit ett annat flöde i huset på landet sedan vi fick glasverandan. Egentligen har den ju funnits där hela tiden, men upplevelsen är ett nytt rum. Vi funderar mycket på hur vi vill använda rummen, inte minst senare i år då vi sannolikt inleder den sista, eller näst sista fasen på landet.

Huntsman chair fick flytta ut till landet och det ledde i sin tur till att vi diskuterade samspelet mellan kök, altan, vardagsrum och glasveranda. Hur vill vi ha flödena? Nyttjar vi det optimalt. Hur umgås vi när vi är själva, när sonen är med och när vi har gäster. Det är klart att vi tänkt på de här sakerna redan när vi gjorde om köket och valde köksö istället för ett stort matbord. Nu kanske det snarare är optimering. Så här års tycker jag mycket om att kunna flytta mig mellan olika platser i huset. Jag sitter väl kanske inte så länge på en plats, men just det att ha ett mörkare och ett ljusare vardagsrum är härligt.

Vi är på väg i en ny fas, där vi kan återuppta ett litet mer socialt liv med fler övernattande gäster och bjudningar. Det känns spännande men mest är det ganska omtumlande och tungt just nu. Anledningen är att sonen ska flytta hemifrån, några år tidigare än vi hoppats. Landet är så förknippat med hobbiten och det kommer fortsätta att vara så. Vi sålde vårt gamla ställe och köpte det här för att anpassa livet med honom. Då funkade med bara en soffa och en fåtölj i vardagsrummet. Vi har dessutom mest haft gäster under sommaren och har vi varit på altanen, under markisen om det behövts. 

När det sker förändringar så påverkar det alla andra delar. Jag har exempelvis inte suttit en enda gång i biblioteksgången sedan vi fick glasverandan. Vi har till och med tagit bort stolen där. Denna plats som varit min oas, känns plötsligt så överflödig. När vi tog bort Gripsholmsfåtöljen från vardagsrummet och ersatte den med Huntsman chair förändrades hela uttrycket i rummet. För det första kunde den inte stå på samma plats. Och så gick det av bara farten.

Det är alltid så att en ny sak blir som en dominobricka. Allt behövde flyttas om och testas i ny position. Vi konkade till glasverandan och vardagsrummet och från andra rum. Till slut landade vi i att flytta soffan till en ny position. Med den lösningen slipper vi att se den sladdhärva med fiberkablar och allt möjligt som finns i en hörna. På sikt blir det nog ytterligare en soffa. De tidigare ägarna hade två jättesoffor, fåtöljer och gungstolar här, så varför skulle inte vi kunna det. 

Tidigare satt jag ofta i Gripsholmsfåtöljen, men nu sitter jag gärna här i soffan. Tänk vad en liten förändring kan göra stor skillnad.

I inläggets inledning pratar jag kryptiskt om den sista eller näst sista fasen av renoveringen. Det stora kvarvarande projektet i det här huset är att göra om bastu, badrum och ett förråd till ett bibliotek och badrum med utgång till tvättstrecket. Att ha en sluten fasad mot havsglimten var helt otänkbart i min värld. Så var det från början Vi har medvetet skapat glaspartierna ut mot framsidan och havet och därmed satt igen fönster och dörrljus mot baksidan. I den kommande fasen får vi bättre kontakt med baksidan. Idag kan man inte se ut mot kvällssolen om man inte sitter på trappan vid bakdörren, går in i bastun (biblioteket), öppnar fönstret i badrummet eller går in i makens arbetsrum. Det blir det ändring på.

Dagens bastu (och en bit av badrummet) blir till ett bibliotek, mitt arbetsrum. Det är något jag längtar efter väldigt mycket. Det som idag är ett förråd, en gång och ett badrum, blir ett nytt badrum. Vi har haft många planer och idéer för det här utrymmet genom åren. Vi har tänkt om lite sedan dess. Och snart är vi där. 

Foto: Stiligahem
IMG_7087
IMG_7085

Du kanske undrar hur det såg ut tidigare? Då kan du klicka in på det här inlägget: Vardagsrummet och en bordslampa

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...