Kakelugnar från Marieberg på Sturehovs slott
Mariebergs porslinsfabrik blev berömd för sina flerfärgat dekorerade kakelugnar. Landets största samling finns på Sturehovs slott i Stockholm, som jag besökte med min mamma och syster för några veckor sedan.
Det finns kakelugnar, och så finns det kakelugnar som är tillverkade på Marieberg. När jag då och då stöter på en av dem hajar jag alltid till. De står i en klass för sig med sina starka emaljfärger och blomstermåleri på den mest utsökta gräddvita glasyren.
Sturehovs slott är också särdeles vackert. Tack vare att sjön i närheten är en vattentäkt för Stockholms stad är ägorna runt slottet närmast intakta och ger en bra bild av hur det såg ut på 1700-talet. I ett annat inlägg återkommer jag till slottet. Den här gången är fokus på kakelugnarna.
Kort om Mariebergs porslinsfabrik
Mariebergs porslinsfabrik låg på Kungsholmen och existerade bara i trettio år, mellan åren 1758-1788. 1768 utsågs Johan Liljencrantz till föreståndare. Han ägde också Sturehovs slott och var under en period finansminister åt Gustav III. Under åren framställdes högklassiga föremål. Från början fajanser och sannolikt också porslinständer, men alltså också kakelugnar.
Det finns ingen som vet hur många kakelugnar som tillverkats vid Marieberg, men när boken Svenska kakelugnar publicerades hade man identifierat åtminstone ett nittiotal. Det finns fler. 17 av dem finns på Sturehovs slott.
Det är tyvärr inte så enkelt som att säga att de blådekorerade är från Rörstrand och de flerfärgade från Marieberg. I själva verket fanns det flera skickliga kakelugnsmakare i Sverige under 1700-talet. Kakelugnarna i huvudbyggnaden på Sturehovs slott är dock tillverkade på Marieberg.
Mer om kakelugnar
Jag har skrivit om kakelugnar vid flera tillfällen:
Heldekorerad flat kakelugn från Marieberg i det gula förmaket på Sturehovs slott och som var tänkt att bli Liljecrantz sovrum. Den är den praktfullaste av kakelugnarna. Den är försedd med det Liljencrantzska vapnet på övre livet och var specialbeställd. Kakelugnen har stora mässingsluckor och står på en fotställning i trä.
Här kan man se hur väggdekorationens mönster matchar kakelugnen - eller tvärt om. Väggmålningen har med tiden blekts, medan kakelugnens starka kulörer fortfarande är intakta.
Den grönmålade kakelugnen i fruns sovrum är underbar i sin färgsättning. Den pryder också bokomslaget till boken Den svenska kakelugnen.
Den här kolonnkakelugnen är dekorerad på plats med förgyllda kannelyrer på plats av Hans Bolander som var hovmålare på1780-talet. Han blev känd för sina dekorationsmålningar och av många anses han vara Europas skickligaste. Den gör sig helt fantastiskt fint i det nyklassicistiska rummet med medaljonger och ramverk i guld och brons.
En av tre kakelugnar på Sturehovs med rosenmålad dekor.
I de offentliga rummen valde man kakelugnsluckor av mässing. I de mer privata rummen blev det istället luckor av järn.
Det var vanligt att kakelugnen stod på en benställning i trä.
Inlägg om Sturehovs slott
Det blev sammanlagt tre inlägg om Sturehovs slott. Ett om själva slottet, de guidade visningarna, kaféet och krukmakeriet, ett om den unika samlingen av kakelugnar från Mariebergs porslinsfabrik och så ett inlägg om väggmålningarna av Lars Bolander:
Linje