Gustav III:s paviljong, Hagaparken

Gustav III:s paviljong - exteriört

Det var tänkt som en paviljong till ett storslaget slott, Stora slottet, i en magnifik park. Det stora slottsbygget påbörjades 1786 och avslutades efter mordet på Gustav lll. Kvar finns en storslagen ruin och en fantastisk såkallad engelsk park som är en del av Nationalstadsparken. 

Idag vittnar det lilla slottet, eller Konungens paviljong som den också kallas, om de påkostade planerna. Det är parkens mest kända och exklusivaste byggnad och ett av mina favoritresmål. Det blir därför flera inlägg om Gustav lll:s paviljong i Haga. 

Gustav III:s paviljong användes som ett sommarslott under bara två år.  Han flyttade in i byggnaden första gången julen 1790. Den sista gången var den 16 mars 1792, då han reste till operan,  kvällen då han blev mördad.

Själva byggnaden ritades av arkitekt Olof Tempelman år 1787. Det är ett mycket stilbildande exempel på det sena 1700-talets arkitektur. Interiörerna är i såkallad pompejansk anda är skapade av Louis Masreliez, inspirerad från hans resor i Italien. Inredningen här blev trendsättande då och än idag inspireras vi av den svenska klassicerande gustavianska stilen. Inte bara i Sverige, utan över hela världen. Mer om inredningen och interiörerna blir det i nästa inlägg. 

Besök Gustav lll:s paviljong 

Haga slott och Gamla haga

Men det finns ju ett Haga slott? Ja visst gör det. Det tillkom senare, under sonen Gustav lV Adolfs tid och kallas också Drottningens paviljong. Det är ju ett passande namn nu när det är bostad för blivande drottningar; Kronprinsessan med familj.

Det slott som Gustav III bodde på i Haga, är byggnaden som heter Gamla Haga och ligger nära den Turkiska kiosken. Haga betydde mycket för Gustav III och han tillbringade mycket tid här. Det gör det till en spännande plats i svensk historia. Visste du föresten att han kallade sig Greven av Haga när han reste inkognito.

Landskapsarkitekten bakom Hagaparken är Fredrik Magnus Piper. Jag har skrivit en del om både parken, arkitekten och den hemliga gången till Gamla Haga i ett tidigare inlägg. 

Stiligahem om Turkiska kiosken och Hagaparkens arkitekt

Foto: Stiligahem

Gustav III:s paviljong, Hagaparken

De marmorerade kolonnerna och det rutiga stengolvet är som en dröm. Klassicistiskt, italienskt och svenskt på samma gång.

Gustav III:s paviljong, Hagaparken
Gustav III:s paviljong, Hagaparken

Spegelsalen

Symmetri. Spegelsalens fasad påminner om entrésidan, här med utsikt mot Brunnsviken. Notera de tre kronorna på detaljbilden nedan.

Gustav III:s paviljong, Hagaparken
Gustav III:s paviljong, Hagaparken
Gustav III s paviljong, hagaparken
Gustav III:s paviljong, Hagaparken
Gustav III:s paviljong, Hagaparken
Gustav III:s paviljong, Hagaparken
Gustav III:s paviljong, Hagaparken
Bord, påsk, Swedish grace
2022-07-17

Den stilhistoriska serien

Den stilhistoriska serien”Det finns inget nytt under solen”, står det i bibelns predikarens bok. Och det ligger mycket vishet i de orden. För att tolka sin samtid och framtid, behöver man förstå sin historia.” Ann-Charlotte, Stiligahem.se I den stilhi...

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

Vingad benved
Trädgård och växter
2 oktober, 2024

Vingad benved lyser upp höstträdgården

Stiliga hem
Vingad benved lyser upp höstträdgården Få växter kan mäta sig med den Vingade benvedens vackra karmo...
Höga kustenbron
Stiligahem besöker
29 september, 2024

Sundsvall, Skuleberget och Höga kusten

Stiliga hem
Sundsvall, Skuleberget och Höga kusten När Herr J skulle upp till Sundsvallskontoret för möte, bestäm...