Turkiska kiosken, lusthus, Hagaparken

Turkiska kiosken i Hagaparken

Exotiska lusthus och genomtänkta siktlinjer var viktiga inslag i den engelska parken. Lusthusen och fåfängorna placerades med stor medvetenhet och fick gärna ligga lite undanskymt. Tanken var att man skulle lockas att vandra vidare mot det man skymtade på avstånd.

På många platser i Hagaparken har träd och skog vuxit sig så stora under de 200 år som gått sedan parkens tillkomst att många av vyerna har vuxit igen. Men siktlinjen till den turkiska kiosken och det kinesiska templet finns kvar, precis som arkitekten Fredrik Magnus Piper tänkt. I morgon visar jag det kinesiska templet. 

Den turkiska kiosken är det enda av Fredrik Magnus Pipers många förslag till byggnader som faktiskt blev av. Och det efter att Gustav III bett Piper rita om lusthuset ett antal gånger. Vid en specifik plats i Hagaparken ser man den Kinesiska pagoden på en kulle åt vänster och den Turkiska kiosken åt höger i exakt samma vinkel.
Fredrik Magnus Pipers siktlinjer höggs ut för att synliggöra vissa byggnader och intressepunkter och skulle samtidigt tjäna som utsiktspunkter. Siktlinjerna hålls än i dag fria genom gallring och röjning av träd och buskar.
 

Interiör av Louis Masreliez

De invändiga pompejanska väggdekorationer är gjorda efter skisser av konstnären och inredningsarkitekten Louis Masreliez. Den Turkiska kiosken består av en sexkantig salong med ett tältformat kupoltak samt tre rektangulära förrum med entréer åt tre håll. Här råder symmetri. Helt sagolikt vackra kakelugnar i vitt och guld, en på varje sida i förrummen. Ni får ursäkta kvaliteten på bilderna, men jag har fotograferat genom fönstrena.
 
 

Fester året om och hemliga gångar

Invigningen skedde på nyåret 1788 med en turkisk födelsedagsfest för kungens bror, hertig Karl. Nyårsaftonen året därpå hade Carl Michael Bellmans pjäs "Dramatiska sammankomsten" med skådespelare från Dramaten premiär här.  

Gustav III använde byggnaden för möten och tillställningar, även på vintern. Han lät bygga en provisorisk hemlig gång av brädor inredd med fönster och kakelugnar för att hålla värmen. Gången kläddes med granris utvändigt. Och här har det varit spännande möten. Det var nämligen här Kungen och hans vänner planerade kriget mot Ryssland. Kriget samt statskuppen år 1772 bidrog till ett starkt missnöje bland adeln. Mordet på Gustav III ägde rum på en maskerad på Kungliga Operan i Stockholm den 16 mars 1792.  

Många namn för lusthus

Visste du att ordet kiosk är det turkiska benämningen på lusthus? Och att det heter Pagod på kinesiska. Förresten, har du koll på skillnaden mellan lusthus, paviljonger, fåfängor och kiosker? Stiligahem om lusthusens historia

Foto: Stiligahem

Turkiska kiosken, lusthus, Hagaparken
Turkiska kiosken, lusthus, Hagaparken
Turkiska kiosken, lusthus, Hagaparken
Turkiska kiosken, lusthus, Hagaparken
Turkiska kiosken, lusthus, Hagaparken
E0A6838C-9294-40AD-96A7-18693FE61F4D
Hagaparken generalplan
Foto: Pipers generalplan över Hagaparken

 

Fredrik Magnus Piper (1746-1824) 

Piper var den förste utbildade landskapsarkitekten i Sverige och en av sin tids främste. Under sin tid i Storbritannien inspirerades av den engelska parkstilen, som var högsta mode, och introducerade den i Sverige. I Storbritannien arbetade han bland annat för arkitekten sir William Chambers, som skapat flera byggnader i Kew Gardens. 

På uppdrag av Gustav III presenterade han år 1781 en generalplan för en engelsk park vid Haga, följt av 1786 på Brunnsvikens Tivolihalvö och Bellevueparken. Han planerade också den engelska parken vid Drottningholms slott. 

Hagaparken, även kallad den gustavianska parken, är en del av den kungliga Nationalstadsparken som sträcker sig från Sörentorp och Ulriksdal i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Hagaparken är ett av Sveriges främsta exempel på en engelsk park. I engelska parker eftersträvar man både att efterlikna naturen men också att bjuda på överraskningar i form av fåfängor och siktlinjer. När parkstilen introducerades i England i mitten av 1700-talet var det en reaktion mot den tuktade franska barockstilen. Nu skulle man istället få bersåer och gångar att se slingrigt naturliga ut. Trots namnet kom inspirationen från Antiken, Italien och Kina. 

C6C90290-0DEF-417F-9308-F804F210F75D

Lusthus och orangerier

Läs fler inlägg i serien lusthus och orangerier

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...