IMG_8028

Äntligen säsong för blodapelsin

Så här i väntan på våren finns det en vitamininjektion som jag verkligen kan längta efter. De röda apelsinernas säsong. Knappt har nyåret passerat förrän jag vakar som en hök vid livsmedelsaffärens citrushylla. Jag spanar efter näten med de mindre apelsinerna, blodapelsinerna. Och nu är det äntligen säsong.

Säsongen för blodapelsiner är kort, från december till april, kan man läsa på internet. I Sverige kommer de i en vanlig butik omkring februari.

Den karaktäristiska röda kulören, Antocyanin, bildas som ett skydd mot stora temperaturväxlingar. De svala nätterna och de varma dagarna med stark UV-strålning, precis som det är just nu i medelhavsområdet, på Sicilien främst men även i Spanien, där de växer.

Antocyanin är ovanligt i apelsiner men vanligt i andra växter. Antocyanin ger kulörer från rött till violett och finns i blåbär, körsbär, vinbär och druvor till rödvin men även blåklint och rosor. Det är rika på antioxidanter, fibrer och c-vitamin.

En om dagen, minst

Just nu äter jag minst en, men oftast två blodapelsiner om dagen. För mig är det en fest och en njutning som ligger helt i paritet med den svenska jordgubbspremiären. Jag är visserligen generellt sett en citrusmänniska men blodapelsinen är min absoluta favorit.

Häromdagen berättade en kollega att hen aldrig ätit blodapelsin, och undrade hur den smakade. Jag svarade att det smakar som en syrlig apelsin med granatäpple- eller hallontoner. För mig är det dock inte bara smaken som är grejen, utan den där perfekta konsistensen som utgör helhetsupplevelsen.

Kanske avskräcker namnet något, om man då tänker på blödande blod. Och i en del affärer benämns de istället som ”röda apelsiner”. Själv associerar jag namnet med, livgivare, blodet som pulserar och ger kroppen liv. Och en c-vitaminbomb i det mörka februari kan väl inte vara något annat än just det.

Foto: Stiligahem
IMG_8027
Moro – blodapelsin

Nu finns det inte bara en sort blodapelsiner, utan tre.

Moro

Moro har ett djupt rött kött och röda toner i skalet. Den har en intensiv doft och smak och smakar sött med hallontoner och en viss bitterhet. Foto: 3 Moretti

Sanguinello blodapelsin

Sanguinello

Sanguinello, eller sanguinelli, har ett sött orange kött med röda streck och skalet är kompakt och klart gult och även det med orange. Den odlas främst på Sicilien och mognar i februari och kan hänga kvar länge på träden fram till april-maj. Foto: 3Moretti.it

Tarocco – blodapelsin

Tarocco

Tarocco är den sötaste och mest smakrika och är en mutation av Sanguinello. Den kallas för halvblod eftersom köttet inte är lika rött. Det har ett tunt orange skal med viss rodnad och nästan inga kärnor. Det anses vara den apelsinsort som har det högsta c-vitamininnehållet av alla apelsiner.

Just nu är det Tarocco jag har hemma.

På andra plats när det kommer till citrusfrukter hamnar i min värld den syrliga satsumas med sitt tunna skal. Den är förövrigt grön när den skördas och kräver precis som blodapelsinerna också kalla nätter för att få den gula kulören i skalet. Kanske är det just det jag gillar. Precis som med människor så är det inte ”smooth sailing” som skapar en människas goda karaktär, utan den frukt som får kämpa i temperaturväxlingar eller fyra årstider dör eller utvecklar ett skydd mot stress.

Foto: 3moretti.it

Linje

Relaterade nyheter

French Louis XVI tabouret
1500-1799
1800-1899
Föremålet
16 mars, 2025

Taburetter och banketter

Stiliga hem
Att mista sin taburett innebär att mista sin ministerpost på danska och liknande uttryck finns på sven...
IMG_8078
Hos oss i stan
10 mars, 2025

Ett, två, tre Argenta

Stiliga hem
Och så var de plötsligt tre, ja faktiskt fyra om jag räknar med den lilla vasen jag har på landet. Wil...