BC82E39C-91E0-4DDF-A5E0-8CA66C7F3389

I fokus: Älskade citron

”When life brings you lemons, make lemonade", säger ordspråket. Visst är citroner sura, men de gör inte kroppen sur, utan glad. Jag älskar citroner i alla dess former; i dressing, som dryck,i kakor och matlagning. Jag använder både zest och fruktkött. Och jag håller av dem som motiv i inredningen. Och det är kärleken till citronformen och citrongult som inlägget handlar om.

Citron är en frukt jag underskattade som barn, men inte kan leva utan som vuxen. Just nu är jag inne i en period då jag storkonsumerar citronvatten. Citronpressen går varm. Nej, någon fancy citronpress har jag inte, utan använder den billigaste och mest funktionella plastvarianten. Och är nöjd. 
 
Den översta bilden föreställer tyget Citrus garden, ett mönster ritat av Josef Frank för FC Schumacher. Josef Frank var en etablerad arkitekt i Österrike före han flyttade till Sverige och det finns en hel del mönster som inte säljs via Svenskt Tenn.
 
 

Surt som gör gott

Visst smakar citroner surt, men det är ett såkallat basiskt livsmedel. Det innebär att kroppen uppfattar den annorlunda än smaklökarna, alltså mer som bomull.  Vi vet ju redan att C står för c-vitamin, men det är de basiska mineralerna i citronen som gör att kroppen kommer i balans. Magnesium, zink och järn tillexempel. Citron är dessutom antibakteriellt och antiinflammatoriskt och håller människan frisk.
 
Det finns oräkneliga husmorstips som vittnar om citronens rengörande effekter. Och det gäller alltså även kroppens insida. Smart. Kan man annat än älska dem?  Så jag säger hellre  "When life brings you lemons, bring them on".
 
1AB7C80E-F365-45DB-B821-6FAF28AE6193

Tyget Citrus av Maria Åström är så underbart livsbejakande. Här i form av en lampskärm. Foto: Aprilia interior  

6F1BF8AC-4A73-469A-B482-61AC1B057B6B

Rullgardin med motiv av citroner förgyller vilket rum som helst. Foto: Bolini rullgardiner. 

37BB3C50-AF16-4ED9-A6C8-593F623C8F6B

En underbar inspirationsbild där boken Till bords hos Monet finns uppslagen och en citronskaka är uppdukad. Min egen favorit kaka i genren är en citron- och vallmofrökaka med glasyr. Foto: weronica - Living by w

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...