BC82E39C-91E0-4DDF-A5E0-8CA66C7F3389

I fokus: Älskade citron

”When life brings you lemons, make lemonade", säger ordspråket. Visst är citroner sura, men de gör inte kroppen sur, utan glad. Och det är kärleken till citronformen och citrongult som inlägget handlar om.

Citron är en frukt jag underskattade som barn, men inte kan leva utan som vuxen. Just nu är jag inne i en period då jag storkonsumerar citronvatten. Citronpressen går varm. Nej, någon fancy citronpress har jag inte, utan använder den billigaste och mest funktionella plastvarianten. Och är nöjd. 
 
Jag älskar citroner i alla dess former;  i en vinaigrette-dressing, pressad i vatten som dryck, i kakor och matlagning. Jag använder både zest, juice och fruktkött. Jag tycker om den pigga färgen och håller av dem som motiv i inredningen. Finns det något somrigare än gult och grönt.
 
Den översta bilden föreställer tyget Citrus garden, ett mönster ritat av Josef Frank för FC Schumacher. Josef Frank var en etablerad arkitekt i Österrike långt före flytten till Sverige. Det finns en uppsjö mönster av honom som inte säljs via Svenskt Tenn. Citrus garden är ett av mina favoriter.
 
 

Surt som gör gott

Visst smakar citroner surt, men det är ett basiskt livsmedel. Det innebär att kroppen uppfattar citroner annorlunda än smaklökarna, alltså mer som bomull. Vi vet ju redan att C står för c-vitamin och att det finns gott om dem i citroner. Det många däremot inte känner till är att det är de basiska mineralerna i citronen som gör att kroppen kommer i balans. Magnesium, zink och järn tillexempel. Citron är dessutom antibakteriellt och antiinflammatoriskt och det i sin tur håller människan frisk.
 
Det finns oräkneliga husmorstips som vittnar om citronens rengörande effekter. Och det gäller alltså också kroppens insida. Smart. Kan man annat än älska dem?  Så jag säger hellre  "When life brings you lemons, bring them on".
 
1AB7C80E-F365-45DB-B821-6FAF28AE6193

Tyget Citrus av Maria Åström är så underbart livsbejakande. Här i form av en lampskärm. Foto: Aprilia interior  

6F1BF8AC-4A73-469A-B482-61AC1B057B6B

Rullgardin med motiv av citroner förgyller vilket rum som helst. Foto: Bolini rullgardiner. 

37BB3C50-AF16-4ED9-A6C8-593F623C8F6B

En underbar inspirationsbild som kombinerar boken Till bords hos Monet med en citronskaka. Min egen favoritkaka i genren är en citron- och vallmofrökaka med glasyr. Foto: weronica - Living by w

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...