Stora Nyckelviken, 1700-tal

Stora Nyckelviken

Jag är uppvuxen i norrort så det blir sällan utflykter på andra sidan stan. Nyckelviken herrgård i Nacka kan jag nästan inte komma ihåg när jag besökte senast. Förra helgen blev det av. Jag fick en långpromenad vid havet och en underbar 1700-tals miljö på en och samma gång. Perfekt!

I mitten av 1700-talet, 1946, byggde Herman Petersen, direktör i Svenska Ostindiekompaniet sitt sommarnöje på marken. Han tillhörde den såkallade Skeppsbroadeln och var även direktör för Saltkontoret och Växelkontoret. Hans barn adlades af Petersens för Hermans förtjänster. Under de nästan tjugo år han ägde Nyckelviken byggdes mittenpartiet på herrgården. Han tillförde också lusthuset och anlade nyttoträdgårdarna mellan byggnaderna. Det blev näste ägare, Frankrikes ambassadör Louis Auguste le Tonellier de Breteuil, som gav området både spegeldammen och Biljardhuset.

Nyckelvikens herrgård

Sedan 1944 ägs Nyckelviken och dess omgivningar av Nacka kommun. Det finns två naturslingor vid Nyckelviken, den lite lättillgängligare gula sträckan och den längre och backigare blå. 

 
Foto: Stiligahem
Nyckelvikens herrgård, vinter, 1700-talet

Miljön på Nyckelviken har använts i tv-serier och filmer, bland annat tv-serien Skilda världar (1996-2002) där herrgården kallades för Villa Björkudden och 2016 i Historieätarnas femte avsnitt i tredje säsongen. Den underbara Biljardflygeln har använts i tv-programmet Sommarpratarna år 2010-2011.

Nyckelviken 1 tapet från Duro Sweden

På väggen

Förlagan till Duros tapet Nyckelviken kommer från Nyckelvikens herrgård. Den är från 1740 och fanns troligen redan från början på Petersens tid. På den tiden trycktes tapeter med blocktryck. Det är en underbar tapet som vi också hade i hallen på på vårt gamla lantställe Solåkra. Den gjorde sig så bra tillsammans med de grå listerna och den somriga 1700-talskänsla vi önskade där - en riktig sommartapet. 

Nyckelviken, på durosweden.se 

Tapeternas historia på stiligahem.se

Nyckelvikens herrgård, nyttoträdgård
Lusthus, Nyckelviken, vinter

Lusthuset

Lusthuset är ett av gårdens äldsta byggnader och byggdes under Herman Petersens tid. Härifrån har man en härlig utsikt över nyttoträdgården och Saltsjön.

Lusthus, plåttak, 1700-tal
Lusthus, 1700-tal, Nyckelviken
Lusthuset, detalj, Nyckelvikens herrgård
Biljardflygeln, Nyckelvikens herrgård

Biljardflygeln

På sommaren speglar sig Biljardflygeln i spegeldammen, precis som det ska vara i en 1700-tals miljö. Det är lika vackert nu på vintern när dammen är isfylld.

Lilla Nyckelviken, Sjövillan, Jenny Lind, 1700-tal, glasveranda

Lilla Nyckelviken och krogen

Lilla Nyckelviken byggdes också under 1700-talet. Sommaren 1865 bodde sångerskan Jenny Lind här med sin familj, inbjuden av Beskows som då ägde herrgården. Vid stranden fanns en stor Ask och en liten brygga där Jenny Lind klev upp och sjöng till förbipasserade båtars stora glädje.

Mellan lilla Nyckelviken och den stora herrgården fanns tidigare ett värdshus som under 1700-talet besöktes av både Tobias Sergel och Carl Michael Bellman. Det fanns flera krogar på öarna i närheten och det var ett bra läge i farleden in till Stockholm. Huset finns inte kvar här, utan flyttades på 1940-talet till Stora Skuggan där det numera är en privatbostad. Jag har skrivit om det huset tidigare på Stiligahem, fast utan att känna till att det var en krog.

Tillbyggnad i historiska hus på Stiligahem

Lilla Nyckelviken, grön byggnad, Jenny Lind
Nyckelviken naturreservat, vinter, bergshäll

Naturreservatet 

Jag tyckte mycket om att gå den blå slingan. Den innehöll precis allt jag tycker om. Tuffa backar, vackra utblickar, släta klipphällar, havsbrus och livgivande skog. 

klippor, Nyckelviken
Tall, snögirlanger

Naturens egna snögirlanger

Mossa, snö

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...