724A2E6D-CB4D-4061-8311-9BB233C64E95

Skillnaden mellan periodmöbler och stilmöbler

En bekant till mig berättade att hennes käraste ägodel var en ärvd rokokogrupp. Men någon rokokobyrå, alltså en möbel tillverkad under rokokoperioden är det inte. Det är en byrå i i rokokostil, alltså en delvis fabriksproducerad möbel tillverkad på 1900-talet med form inspirerad av rokokoperioden. En stilskola kan ju inte vara komplett utan att vi går in på detta med stilmöbler.

Bilden ovan är en byrå tillverkad i rokokostil och bilden nedan är en byrå tillverkad under rokokoperioden.
 
En stilmöbel kan man köpa för några hundralappar på loppis medan en äkta kostar betydligt mer. Fast en hel del antikviteter är mycket prisvärda i förhållande till det hantverk man får. Den stora skillnaden mellan möblerna är att den ena är mer eller mindre massproducerad medan den andra är gjord på beställning och finns bara i ett exemplar. Stilmöbler är otroligt prisvärda, stabila och gör inredningen rolig. På köpet får man ett personligt hem.
 
 

Så kan du se skillnaden

  • Är den här rokokomöbeln tillverkad på 1700-talet eller snarare på 1900-talet?
  • Är beslagen gjorda av en maskin eller för hand?
  • Är detaljerna välgjorda? 
  • Är ytfinishen blank och ny eller finns det naturligt slitage och patina? En lackad yta är ett säkert tecken på att det är en stilmöbel
  • Öppna lådan. Har man limmat eller spikat? Ser det modernt ut?
Det bästa sättet att lära sig är att uppleva. Besök en auktion, en antikbutik eller ett museum och titta på de riktiga mästerverken. På hantverksskickligheten. Ja, efter det blir det ganska lätt att skilja dem åt. Det finns självklart stilmöbler från alla perioder. Främst rokoko, gustaviansk och empireperioderna. 
 

Det viktigaste är att veta vad man har

Vad tycker jag då om stilmöbler? Jag gillar dem. De är ofta ganska välgjorda, bekväma och stadiga. Bra möbler, helt enkelt. Och ganska prisvärda. Det går att hitta ganska välproducerade och dekorativa möbler, som ger hemmet en personlig prägel till samma pris som de stora möbelvaruhuset. Det viktigaste är inte vad man väljer, utan att man vet vad man har. Och att man tycker om sitt föremål. Vi har både och. Övervägande stilmöbler på landet och övervägande antikviteter hemma i stan.
 
Foto: Bukowskis Market och Bukowskis
33576390-74AD-46D9-961A-FD9AB2DA2850
Bord, påsk, Swedish grace

Den stilhistoriska serien

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...