Empirsoffa och inredning

1810-1844 Empir-perioden

Empir, Karl-Johan, Regency eller Biedermeier? Samma influenser och tidsperiod, men olika länder. Empiren är en fortsättning på nyklassicismen. Ordet kommer av det franska ordet kejsare, som i kejsare Napoleon Bonaparte. Och det är också han som är stilens "upphovsman".

Napoleon var mycket förtjust i allt som var romerskt. Många detaljer som spjut, bågar, hjälmar, palmetter och maskaroner syns också på dekoren i empirens möbler. Efter Napoleons fälttåg till Egypten så influeras stilen också av fler egyptiska inslag som sfinxer, örnar och gripar.

Kännetecken för empir

Det vanligaste träslaget under empiren var mahogny. Brännförgyllningar var också mycket populära och likaså mässingsutsmyckningar. Trendigaste möbeln under empiren var chiffonjén. Stolar och soffor kläddes i starka färger som smaragdgrönt, gult och starka rosa färger och klara ljusblått.

Den svenska empiren - Karl Johan

Till Sverige kom empiren sent, mycket på grund av de frostiga relationerna till Frankrike just då. Empiren kom med Jean Baptiste Bernadotte som var fransman. När han, som Karl XVI Johan tillträder tronen i Sverige, ja då slog den svenska empiren ut i blom. Och därför kan man också säga att den svenska empiren är samtida med Karl XVI Johans tid som kronprins och regent (1818-1844).

Från 1820-talet och framåt ser man fler och fler inslag av ljusa träslag i den svenska empiren. Björk och alm med svärtade detaljer och mjukare linjer. Denna stil benämns senempire i Sverige och påminner om den tysk-österrikiska Biedermeierstilen som var mer borgerlig.

Mer empire

 

655BA7CE-9F84-4A40-A594-6387858D84AA
EC107D31-3C2D-4E50-8CFF-3571D4A4D5DD

Föremålet

Ett par patinerade bronsvaser med brännförgyllningar. Claude Galle, 1818, Frankrike

Jennifer ehle as Elisabeth Bennet

Stilikon empir: Elizabeth Bennet

Vem personifierar empirens stil bättre än min favorit hjältinna Elizabeth Bennet i Jane Austens bok Pride and Prejudice. För mig finns det bara en Lizzy och det är skådespelaren Jennifer Ehle. Vacker, kurvig och stark personlighet i en härlig kombination.

BBCs klassiska kostymdrama

Bord, påsk, Swedish grace

Den stilhistoriska serien

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...