1775-1810: Gustavianska perioden
Den gustavianska perioden varade mellan 1775-1810 och består av två delar; Den äldre höggustavianska stilen, som är en svensk variant på den franska Louis Seize-stilen och den yngre sengustavianska stilen som inleddes 1785 och är den svenska motsvarigheten till fransk nyklassicism.
Före Gustavianskt var det rokoko som gällde och den efterföljande kallas empire.
Under den gustavianska eran sökte man sig tillbaka till antika stilideal. Rokokons assymmetriska ornament försvann och man plockade in antika dekorationselement som lagerkransar, meander- och löpande-hund-bårder, urnor, hjärtformade blad, medaljonger med mera. De typiska s-formade rokokobenen ersattes med raka, rundade eller kannelerande. Det var en period av politisk omvälvning vilket i kombination med att man upptäckt Pompejii föranledde ett anspråkslösare formspråk och en sådan tvär förvandling från Rokokon.
Rokokons kärlek till pasteller ersattes av olika toner av vitt och grått, marmornyanser skulle man kunna säga. Även med pastelliga inslag av blått, grönt eller gult.
Sengustavianskt
Mer gustavianskt
- Strömsholms Slott (som byggdes till drottning Sofia Magdalena)
- Gustav III:s paviljong
Foto: Samtliga bilder via Stiligahem på Pinterest
Föremålet
Ett par spegellampetter väljer jag ur den gustavianska periodens skatt. Foto: via Spicerandbank
Stilikon gustavianskt: Gustav III
Det kan inte bli någon annan än den gustavianska stilens upphovsman, Gustav III som blir den här periodens influerare och stilikon. Han var en kung som införde så mycket kultur i vårt land och som till och med skapade en nationell dräkt, Svenska Nationella Klädedräkten, för att förhindra lyxkonsumtion av importerade varor. Han införde också den första hovdräkten. Gustav III ingick ett olyckligt konvenansäktenskap med Sofia Magdalena av Danmark.
Linje