ED60B09F-D6BD-4557-9D7E-7C2C0B36C352

1775-1810: Gustavianska perioden

Den gustavianska perioden varade mellan 1775-1810 och består av två delar; Den äldre höggustavianska stilen, som är en svensk variant på den franska Louis Seize-stilen och den yngre sengustavianska stilen som inleddes 1785 och är den svenska motsvarigheten till fransk nyklassicism.

Före Gustavianskt var det rokoko som gällde och den efterföljande kallas empire. 

Under den gustavianska eran sökte man sig tillbaka till antika stilideal. Rokokons assymmetriska ornament försvann och man plockade in antika dekorationselement som lagerkransar, meander- och löpande-hund-bårder, urnor, hjärtformade blad, medaljonger med mera. De typiska s-formade rokokobenen ersattes med raka, rundade eller kannelerande. Det var en period av politisk omvälvning vilket i kombination med att man upptäckt Pompejii föranledde ett anspråkslösare formspråk och en sådan tvär förvandling från Rokokon.

Rokokons kärlek till pasteller ersattes av olika toner av vitt och grått, marmornyanser skulle man kunna säga. Även med pastelliga inslag av blått, grönt eller gult.

Sengustavianskt

Ju mer sengustavianskt det blir, desto mindre dekorerat. Fler empire element kommer till under 1790-talet. Ben och fötter får ett fyrkantigare snitt och det blir över huvudtaget mer släta ytor. Det som vi kallar sengustavianskt, heter på kontinenten nyklassicism. I Frankrike Pompeijansk stil.
 
Blickarna flyttar från Frankrike till England och mahogny och mässingsbeslag blir trendigt. I England förespråkades också en mer opretentiös nyklassicism och i den svenska sengustavianska tiden hämtar man element från bland annat George Hepplewhite.
 

Mer gustavianskt

  • Strömsholms Slott (som byggdes till drottning Sofia Magdalena)
  • Gustav III:s paviljong 

Foto: Samtliga bilder via Stiligahem på Pinterest

7DD762F8-C38B-4226-8E3F-7E5CA2EFE157

Föremålet

Ett par spegellampetter väljer jag ur den gustavianska periodens skatt. Foto: via Spicerandbank

5653DCCA-721E-4375-9E5A-04FE5DAD072D

Stilikon gustavianskt: Gustav III

Det kan inte bli någon annan än den gustavianska stilens upphovsman, Gustav III som blir den här periodens influerare och stilikon. Han var en kung som införde så mycket kultur i vårt land och som till och med skapade en nationell dräkt, Svenska Nationella Klädedräkten, för att förhindra lyxkonsumtion av importerade varor. Han införde också den första hovdräkten. Gustav III ingick ett olyckligt  konvenansäktenskap med Sofia Magdalena av Danmark.

Alexander Roslins porträtt av Gustav III
Bord, påsk, Swedish grace

Den stilhistoriska serien

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...