1500-1700: Barockperioden

Detta är fullkomligt barockt! I alla tider har ordet använts som något nedsättande i betydelsen absurd, överdriven eller orimlig. Barocken uppstod främst i Italien på slutet av 1500-talet och pågick in på 1700-talet. Ordet kommer från portugisiskans barrocco, som betyder "missbildad/ojämn pärla".

Barocken kännetecknas just av av de stora, dramatiska, svulstiga och kraftigt överdrivna former. Gärna skulpterat och förgyllt. Det arbetade möblerna skulle symbolisera makt. Ofta återfinns spiralsvarvade ben på stolar, bord och pelare på skåp, en kvarleva från renässansen. Återkommande dekorer är också akantus med frodiga och flikiga blad. Och själv associerar jag perioden till stora, tunga och mörkfärgade respektingivande skåp med röda sköldpaddsinläggningar och kulfötter.

Konstnären och skulptören Giovanni Lorenzo Bernini (1598-1680) var den som spred den nya stilen under sina uppdrag för Ludvig XVI i Frankrike. Förebilden för det barocka är också Ludvig (Louis) XIV:s överdådiga hov i Versaille. Sin höjdpunkt nådde stilen under 1600-talet.

Nya möbler tillkom

Med barocken kom en helt ny möbelkultur. Man frångick de tidigare väggfasta möblemanget och förvaringskistorna. Under barocken fick vi flyttbara kabinettskåp och stora salskåp. Vi fick fristående soffor samt stolar och taburetter. Bord blev också vanligare: konsolbord, skrivbord och slagbord med klaffar.

Mat var en statussymbol. Borden gjordes generösa och överklassen använde nymodigheter som bestick i silver och tenn. Och silverfat eftersom porslinet fortfarande inte importerades hit. Först på 1740-talet började svenskarna importera kinesiskt porslin via Ostindiekompaniet. Och drack, ja det gjorde man också. Eftersom glas var mycket sällsynt, drack man i bägare av silver eller tenn. 

Textilier i form av gardiner introducerades. Gyllenläder, dvs behandlat och präglat kalvskinn målat i barocka färger samt vävda tapeter prydde väggarna. De vävda tapeterna var både prydnad och isolerade. Och på golven kom det som då kallades golvtapeter, det vill säga mattor. 

Mer barock

 

Foto: Alla bilder från Period: Baroque på Pinterest

Föremålet

Ett svenskt barockskåp från början av 1700-talet fanerat med alrot och olika fruktträd och med mässingsbeslag. Skåpet står på tidstypiska svärtade kulfötter. Foto: 1dibs.com 

Barockskåp från början av 1700-talet

Stilikon barock: Alexander McQueen

Efter noga övervägande beslöt jag mig för att barockens stilikon ändå måste bli Alexander McQueen. Denna brittiska enfant terrible gjorde sig ständigt känd för sina spektakulära visningar. I hans kläder finns det extra allt nästan jämt. Tyvärr gick han bort 2010. 

Haute couturevisningar verkar just lockar fram det barocka hos var och en. Det finns ju många modeformgivare som i perioder inspirerats av barockens överdrivna, asymmetriska och svulstiga stil: Christian Lacroix, Vivienne Westwood och Jean Paul Gaultier är några. Garanterade show stoppers.

Bord, påsk, Swedish grace

Den stilhistoriska serien

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...