5FED6C1E-51F3-4766-8750-AD997CA584DA

Så väljer du rätt målarfärg

Målarfärg består kort och gott av ett bindemedel, lösningsmedel och pigment. Men på marknaden finns ganska många olika typer av färger. Det är ganska förvirrande. Vissa passar bäst inne, andra ute och några är, enligt min mening, inte bra till nått. Här är min guide till måleri och färg.

Läs också Stiligahems golvguide - från vax till såpa

Så gör man färg

Pigmentet ger färgen dess kulör, bindemedlet håller ihop färgkornen och får det att fästa på underlaget och lösningsmedlet gör färgen flytande och avdunstar så färgen torkar. Lösningsmedlet kan vara vatten eller ett organiskt lösningsmedel som terpentin eller lacknafta. De senare används i akryd och oljefärger. Det är ofta bindemedlet som ger färgen dess namn: akrydfärg, linoljefärg och kalkfärg. 

Linoljefärg 

Används till både inom- och utomhusbruk, helst på trä. Linoljefärg görs av linolja blandat med terpentin och pigment. Rå linolja ger mycket lång torktid och därför används den främst för utomhusbruk. Rå kallpressad linolja funkar också som ett slags inpregnering på trä. Kokas oljan blir torktiden kortare. Kokt linolja kallas också för fernissa. Det är också skillnad på kall och varmpressad olja. Varmpressad ger mer, medan kallpressad ger renare olja. 

Akrydfärg och lasyr

Färgen utvecklades under 1900-talet som en ersättare till linoljefärgen för både inom- och utomhusbruk.  Görs av konstharts löst i terpentin. Det låter ju inget vidare hälsosamt. Och det är det inte heller. Varesig för mäniskor eller natur. Dock är akryden träbeskyddande. Idag finns det vattenburna varianter för utomhusbruk. Lasyr för utomhusbruk är nästan alltid en akryd. Lasyren innebär att färgen inte är helt täckande utan att ådringen på träet syns igenom. 

Akrylat- och latexfärg

Används för utom och inomhusbruk och fås i många olika glanser. Görs av vatten och en sorts plast. Ja ni hör själva. Plast är inte naturligt. Det andas inte och den naturliga fukt som finns i en träyta stannar kvar bakom och förkortar m a o livstiden. Skillnaden mellan akryd och latexfärg är att akrydfärgen mattas ned och blir mjölkigare, medan latexfärgen håller både glans och färg. 

Kalkfärg

Används för att få putsade ytor både inom- och utomhus i ljusa mjölkiga färger. Kalkfärg görs av vatten och kalciumhydroxid och pigmenten måste vara beständiga mot alkalier, dvs kalkäkta. Kalkfärg gjord på kalklösning är laserande. Just nu är det trendigt att måla med Kalklitir  och det är en kalkfärg.

Limfärg/Slamfärg

Används på väggar och tak inomhus och till pappersklistrade innertak. Däremot funkar det inte att använda på ytor som slits, exempelvis möbler. Limfärg görs på vatten och lim med pigment som innehåller krita. I Sverige slutade man med limfärgsmåleri på 50-talet. Slamfärg tillverkas av vatten och råg/vetemjöl (klister) och är en slags limfärg. Falu rödfärg är den vanligaste slamfärgen där man använt järnoxidpigment för att få fram den klassiskt röda färgen. Den ljusa är originalet.

Emulsionsfärg

Emulsionsfärger benämner man färger där man blandat två olösliga ämnen, vatten och olja, med en emulgator, exemplevis ägg, såpa, mjölk eller harts. Dessa färger kallas också tempera. Vanligast är äggoljetempera som torkar långsamt och ger en hållbar yta. Perfekt för möbler och dörrar. 

Roslagsmahogny

Roslagsmahogny, består av trätjära, kokt kallpressad linolja och lösningsmedel, och används utomhus för impregnering. Ger en vattenavvisande och matt yta och skyddar järndetaljer mot rost. 

Att köpa kvalitetsfärg

Jag är en förespråkare för kvalitet, och särskilt när det gäller färg. Naturliga färger med riktiga pigment ger ett helt annat djup än dussinvarorna. Här har du några tips på företag som säljer naturliga målarfärger.

  • Ottossons ekologiska färg, som säljs genom bland annat via Skansens byggnadsvård är en emulsionsfärg av vatten, olja och harts. 
  • Gysinge säljer främst linoljefärg för både inom- och utomhusbruk. Även roslagsmahogny och lasyrer. 
  • Kulturhantverkarna är också inriktade på linolje- och slamfärg. Här finns också limfärg.
  • Nacka byggnadsvård säljer också linoljefärg och slamfärger.
  • Byggfabriken säljer linoljefärger och slamfärger för inom och utomhusbruk.
  • Farrow & Ball är ett brittiskt varumärke inriktade på moderna slitstarka emulsionsfärger med låg användning av lösningsmedel. Färgerna är matta och rika på pigment. 
  • Fired Earth tillverkar emulsionsfärger som är avtorkningsbara i matta färger. Eggshell är deras tåligare variant för slitytor. 

Foto: Gysinge byggnadsvård

 Foto: Gysinge Byggnadsvård

8AAACCA8-6FF9-40B7-9D94-49669CFABC34

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...