Golvguide: Från vax till såpa

A0B5815F-DAB5-4DCB-A703-B694A24FDA7A

Jag älskar att surfa på bostadssajter för att se stiliga hem, men också för detaljer. Golv, tillexempel. Och ytbehandlingar. Det finns mer att välja på än lack, bets och målning om man har ett golv av trä. Vaxa dem exempelvis, som man gjort på de här sjukt snygga golven. 

 

Lackade golv

Det mest slitstarka ytskiktet är lack, det lägger sig som en hinna ovanpå träet och är helt genomsiktigt. Lacken förstärker träets naturliga färg om man inte pigmenterar, dvs lägger i färg i, lacken. Furugolv blir aningens gula, medan ett mahognygolv blir chokladbruna. Det finns lack i olika glans. Och högblanka golv ger nästan en känsla av vattenspegel.

B8694BFD-4F8D-42DB-86D2-D07F95C975AF

Oljade och vaxade golv

Oljade och vaxade trägolv får en naturlig glans och en skyddande yta. Som på bilderna. Det är framförallt vackert på parkettgolv där mönstrena framträder på ett vackert sätt. Jag har själv ingen egen erfarenhet av den här behandlingsformen, men våra grannar har det och är väldigt nöjda. Det finns mjuka och hårda vax och ja, en hel djungel av oljor och vax att välja emellan.
 
Foto: Östra Hamngatan 3 - Skeppsholmen Sothebys 
D6C419A9-13F8-4D31-A4FD-BE7E480BB25F

Såpaskurade, målarkalkade och avlutade golv

Att såpaskura golv är ett klassiskt sätt att behandla furugolv. Golvet får med tiden en ljusgrå ton. Såpaskura golv gör man med kallt vatten. Varmvatten får golven att bli gula. Golv som impregnerats genom år av såpa känns som att gå på sammet. Såpa är dessutom ett helt fantastiskt universalmedel som skyddar träet och är smutsavvisande. Nackdelen är att golvet förblir mjukt och känsligt för tassar och stilettklackar. Men ett husmorstips är att fukta en trasa med vatten och såpa och lägga det över märket i träet så lyfter sig träet.
 
Vill man ha den silvrade färgen snabbare och få ett tåligare golv kan man använda målarkalk. Däremot ska man inte använda lut. Det bryter ned träet och gör golven stickiga.
 
Byggfabriken har gjort en bra guide till hur man såparskurar golv.
 
ECE1EE91-45B2-4A40-978D-591312E5BBA6

Målade golv

Att måla golv är också hyfsat slitstarkt och ger också möjligheten att skapa mönster på ett enkelt sätt. Rutiga köksgolv tillexempel. Precis som med lack lägger målningen utanpå träet. Har man fula eller trista golv är målning verkligen toppen.

Foto: Beckers

3C79634B-F036-44D8-90F9-9181A0F61D90

Golvbets

Det värsta man kan göra med ett vackert parkettgolv är att betsa det mörkt. Jag vet att det varit omåttligt populärt med dessa mörkbetsade golv. Och jag skyr det. Bets, tillskillnad från lack, tränger nämligen in och färgar träet. Så när nästa ägare flyttar in och vill ändra behöver de hyvla bort ett rejält lager. Och på sikt behövs golven bytas ut helt. Onödigt. Dumt. Fördelen med bets är att strukturen på träet syns. Men med ett matt pigmenterat lack uppnår du ett liknande resultat.
 
Foto: Herdins oljebets
F8FCA969-D756-4BEE-8939-31AF469AD9BF

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...