Lusthus, Skansen

Augustiskuggor på Skansen

Jag älskar säsongens skiftningar. Den här tiden är mitt nyår, så starkt förknippad med skolstart och förnyelse. Och bästa platsen att möta den är vid Bellmansgatans lusthus på Skansen.

Lusthuset byggdes på 1700-talet och stod ursprungligen i en gårdsträdgård på Bellmansgatan 30 på Södermalm i Stockholm.  På Skansen ligger det lite gömt bakom Skogaholm herrgård (skansen.se) bakom valv av grönska. Det är en plats jag gärna besöker just så här års.
 
De kraftiga eftermiddagsskuggorna i augusti är sensommarens mest påtagliga karaktärsdrag. Ja, tillsammans med de kyliga undertonerna när den klara luften möter och fortfarande omsluts av värme. Fast jag varit med om det nästan femtio gånger tidigare bedåras jag. Jag sugs in i brisens lek med skugga och ljus och smakar på dofterna av förändring. Och här är det underbart vackert.
 
Genom färgsättning och byggnadsdetaljer som pilastrar och målad dekor ville man efterlikna ett stenhus i gul och grå sandsten. Gränsen mellan växtlighet och byggnad suddas nästan ut.

 

Foto: Stiligahem

Lusthus, Skansen
Lusthus, skansen detalj
Lusthus, Skansen
C6C90290-0DEF-417F-9308-F804F210F75D

Lusthus och orangerier

Läs fler inlägg i serien lusthus och orangerier

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...