Rött hus med stråtak

Det danska arvet, del 1

Det finns platser som jag plockar upp ur minnenas bank emellanåt. Kopplade till dofter. Till känslor. En sådan plats är mina föräldrars sommarställe på badorten Hornbæk i Danmark. I juli när nyponbuskarna blommar doftar det ljuvligt. Särskilt i sol. Lukten av hav och nypon i kombination med värme är en av mina starkaste doftminnen.

Jag kan blunda och tänka på doften och förflyttas till en klar sommardag där. Det minner mig om alla somrar då vi badat, glada dagar med salta dopp. Och de fantastiska glassarna. Fest, familj, tillsammans. Var sak har sin tid och nu har mina föräldrar bestämt sig för att sälja landet. Jag förstår dem. De har ju huset kvar i Stockholm och de långa resorna, skötseln av två hus och ja allt vad det innebär. Men lite sorgligt är det också. Har många glada minnen därifrån. Och så är så mycket förknippat med platsen.

Min mamma är dansk och med huset har hela den danska släkten samlats. Det har varit smidigt att resa dit. Vi har haft en fast punkt där. Det danska arvet har funnits på riktigt. Vi hör hemma där. Vi har en adress.Huset i sig är också så charmigt med sina målade paneler och Carl Larsson-anda. Inte så danskt, egentligen, mer än utvändigt. En kombination av det vi är. Hälften danska och hälften svenska. Men nu är det alltså till salu. Och tiderna är sämre där än här så det lär ta sin lilla tid. Nyfiken på mer? Det kommer

Foto: Nybolig.dk

Rött hus med stråtak
Svart gästhus på tomt
Rött hus med stråtak

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...