IMG_7504

Inte ett hem utan lampetter

Att kombinera ljuskällor i tak, med golvlampor och bordslampor är vägen till att få ett trivsamt hem. Men med en väggbelysning får rummet en extra dimension och blir komplett. I mina hem har jag både lampetter för stearinljus och glödlampa, och jag tycker om båda varianterna.

Om jag räknar med stearinljushållaren för bokhyllan på landet så har jag sammanlagt sju lampetter, fyra på landet och tre i stan.

Lampett, applique, applick och sconces har genom åren varit vanliga sökord på min mobil. Kan man egentligen ha för många väggbelysningar frågar jag mig själv. Jag tror inte det.

Väggar kan användas till mycket mer än bara tavlor. Det får gärna vara något som fångar intresse eller är oväntat.

Lampetter blev populära inredningsföremål på svenska herresäten under 1600-talet. Redan på 1500-talet i Europa. Under den gustavianska perioden skulle det gärna vara spegellampetter i par. Applicker, applique, är mindre väggornament eller ljushållare med en eller flera armar. En lampett med reflektor av polerad mässingsyta kallas ljusplåt.

Den senaste lampetten, är väl närmast att kalla en ljusplåt och köptes till matsalen i Lärkstaden. Vi har sedan många år en fin gustaviansk spegellampett på den ena sidan om skjutdörrarna i matsalen. Efter det klassicistiska inredningsidealet har jag tyckt att det vore fint med par, en på varje sida om dörrarna. Fast inte likadana. Dels för att jag tycker att det blir lite förutsägbart och dels för att den vänstra sidan är smalare sedan vi flyttade in bokhyllorna till matsalen.

Genom åren har vi löst symmetrin på olika sätt. Mest genom att placera tavlor med guldram på den andra sidan och på det sättet balansera upp det hela volymmässigt.  

Både Klong och Skultuna har fina mässingslampetter. Den här applicken är också fin. Vi har många gånger tänkt att någon av dem skulle passa, men det har aldrig blivit rätt tillfälle. När vi såg Bernadotte Kylbergs Wallflower vas och lampett för Skultuna, föll alla bitarna på plats. Den har samma proportioner som en gustaviansk spegellampett, men är modern i formen. Den kändes så självklar. Det ska till en prins för att få proportionerna helt rätt.

Under de ljusa årstiderna kan man fylla den med blommor och matcha dukningen och under vintern med ljus. Jag är mycket förtjust i den. Jag kan föreställa mig flera ställen både i stan och på landet där den skulle vara fin. I vårt sovrum, i en trång hall eller på landets gästtoalett.

Foto: Stiligahem
IMG_7507
IMG_7505

Wallflower Vas & Lampett

Wallflower är en vägghängd vas eller en ljuslampett som formgavs av designduon Bernadotte & Kylberg för Skultuna år 2022. Vi har haft vår i drygt ett år och den gör sig fin i varje säsong.

IMG_7506

Minst lika fint med växtlighet. Här knipsade jag av lite murgröna och det räcker. När vi har gäster kan vi matcha blommorna på bordet med en liknande bukett här.

IMG_7173

På landet har vi Kungalampetten i matsalen. Det är Malin Appelgren som hamrat formen för hand. Tyvärr tillverkar hon den inte längre. Det var den första lampetten jag köpte och den har hängt med genom många lägenheter. Tidigare hade vi den i vardagsrummet. Du kan se bilder och läsa historien om lampetten här:

Kungalampetten

I vardagsrummet har vi Greta Grossmans vackra Cobralampa på en av väggarna. De honungsfärgade väggarna reflekterar inte ljuset så mycket, men det ger ett trivsamt ljus i en hörna som annars är trist. Även den har jag bloggat om.

Greta Grossmans Cobra

 

Cobra Greta Magnusson Grossman

Linje

Relaterade nyheter

IMG_8016
Föremålet
Hos oss i stan
6 januari, 2025

Älskade kolonnljusstakar

Stiliga hem
Älskade kolonnljusstakar Om jag skulle välja ut fem föremål som är stommen i en klassisk inredning så...
IMG_7991
Allmänt
31 december, 2024

För hälsan och livet

Stiliga hem
För hälsan och livet 2024 har varit ett utforskande år. Livet förändrades i början av året och jag ha...