Fornasetti jar with lid, bath salts, cotton

Härliga onödigheter av Fornasetti

Den här julen innehöll flera stora överraskningar. Min man brukar säga att den som får många paket är mycket älskad. Själv tycker jag att det är innehållet och tanken bakom som räknas. Oavsett vems perspektiv så kan man konstatera att jag är mycket bortskämd. I ett av paketen fanns två fina burkar av Piero Fornasetti.

Det hela började när min mamma skulle flytta till lägenhet för snart två år sedan. I sina gömmor hade hon en Fornasetti-burk med texten Tea som hon gav till mig. Den fick genast plats på en hylla jag har i Lärkstansköket.
 
Jag funderade på om det kunde vara fint med ytterligare en, så att det blev som ett par. Några månader senare hade min man googlat och budat hem ännu en varm dryck cocoa.
 
Jag har alltid varit fascinerad av växtplanscher och älskar att studera växternas olika delar. I serien med varma drycker så har Fornasetti valt just detaljer från växten som illustration och det tilltalar mig. Tänk så mycket mer intressant att se kakaoväxten i grönt än en hög med kakaobönor. Dessutom blir det snyggare tillsammans.
 
 
Foto: Stiligahem
Fornasetti jar with lid, Tea and cocoa
Fornasetti jar with lid, Tea and cocoa

Köksserien

I den här specifika köksserien finns inte bara burkar för drycker, utan för alla kökets behov: Mjöl fluor, ris rice, socker sugar, kaffe coffee såväl som olika sorters kryddor. Kryddburkarna är något mindre.
 
Foto ovan: Stiligahem. Foto nedan: Abingtonauctions.com och incollect.com
 
Fornasetti jar with lid, fluor, rice, cocoa, sugar, tea
Fornasetti jar with lid sugar, Tea, cocoa, coffee and spices
Fornasetti jar with lid, bath salts, cotton

Badrumsserien  

Det tar inte slut här. I en av mina julpaket fanns två fantastiskt fina burkar från en annan, men liknande serie av Fornasetti; en badrumsserie. Dessa har båda samma dekoration med blomsterhav i gula, orange och röda toner och en guldrand på locket. Mina burkar har motiven bath salts och cotton. Herr J kallade presenten för ”kanske ett felköp” med tanke på burkar med badsalt och bomull kanske inte är det mest nödvändiga. Onödigt eller ej så blev jag mycket glad. Jag älskar ju både orange och Fornasetti. Sedan julen står de på vårt röda skåp i väntan på en placering.
 
Även i denna serie finns det många andra delar. Jag har bland annat sett både talk och tvål. Jag är väldigt nöjd med dem jag har.
 
Foto: Stiligahem
Fornasetti jar with lid, detail in orange yellow and red

Det är verkligen ett härligt blomstermotiv på mina badrumsburkar. Här nedan ser du några detaljbilder.

Foto: Stiligahem

Fornasetti jar with lid, detail, cotton

Flera olika serier

Genom åren har Fornasetti gjort flera olika serier med burkar för köket. Det tycks finnas en uppsjö av motivbilder. Här har jag valt några andra. Först en underbar burk där sädesslagen syns i guld och nedan en serie där det är samma återkommande motivbild föreställande redskap i köket. Jag gillar nog mer den första än den andra. Foto: Bukowskis och 1stdibs.com 
 
Fornasetti jar with lid, oat seeds
Fornasetti jar with lid fluor, Tea coffee

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...