2912BCDF-33A5-4BC8-9CEA-4913E234DA11

Stolhistoria: Skrattstolen och Chippendale

Jag fortsätter min djupdykning i gustavianska periodens stolhistoria. En annan av de mer populära gustavianska stolarna är den så kallade skrattstolen från omkring 1770, där inspirationen i ryggtavlan främst kommer från Storbritannien och den såkallade Chippendalestilen. 

Namnet på den svenska varianten kommer förstås av ryggtavlan som liknar en skrattande katt eller möjligtvis en kinesisk drake. Det var Thomas Chippendale som kombinerade kinesiska och gotiska drag för att skapa stilen som har fått hans namn. I den brittiska Chippendale stilen är stolarna ofta i mörka träslag medan de svenska oftast är bemålade. De främsta Chippendale-inspirerade möblerna tillverkades i Lindome och faktum är att stilen blev populärast på Västkusten, runt Göteborg och Lindome. Och mer om Lindomestolarna kommer det i ett separat inlägg lite längre fram.

Läs den första delen av stiligahems stolhistoria

Foto: Helsingborgs auktion

Bord, påsk, Swedish grace
2022-07-17

Den stilhistoriska serien

Den stilhistoriska serien”Det finns inget nytt under solen”, står det i bibelns predikarens bok. Och det ligger mycket vishet i de orden. För att tolka sin samtid och framtid, behöver man förstå sin historia.” Ann-Charlotte, Stiligahem.se I den stilhi...

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...