IMG_7425

Tjolöholms slott - interiörer

Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på Tjolöholms slott på Västkusten. Huset uppfördes 1898–1904. Som det skrevs i en brittisk artikel är det märkligt att man måste resa ända till Sverige för att få se ett sådant unikt brittiskt exempel på Arts and crafts.

Tjolöholms slott

Den värld som Blanche Dickson skapar tillsammans med Lars Israel Wahlman är ett luxuöst och hantverksmässigt unik plats och samtidigt otroligt väl bevarat utsnitt av Arts and crafts movement i svensk tappning. Det finns så mycket att upptäcka; huset, trädgården, allmogebyn och naturen. Ni som följt mig länge vet att jag har en särskild plats i hjärtat för den här tidsperioden. Och att komma hit har länge stått på önskelistan, men inte varit möjligt på grund av sonen. Nu är jag äntligen här.

Mycket i huset går i såkallad Mock-tudor-stil, det vill säga brittisk 1500 och 1600-tal  i nytappning som var den historiska stil som de brittiska Arts-and-craftarna vurmade för. I Sverige blev det den nationalromantiska stilen som hämtade inspiration från bland annat vikingatid. Allt skulle se gammalt ut och hantverket skulle vara av högsta nivå. Tjolöholm var samtidigt fylld av den tidens nya teknik som elektricitet, telefon, dammsugare, och avancerade duschar. Elementen är sinnrikt dolt bakom paneler.

Det finns en otrolig Attention to detail  i huset med exempelvis handmålade al frescomålningar i hallen, snickeridetaljer, specialritade handtag och trycken från england och till fullständig inredning beställd från Liberty & Co i London bara för att nämna något.

Att det blev den unge Lars Israel Wahlman som formgav husen och trädgården var inte någon självklarhet. Först hade Ferdinand Boberg ritat ett förslag som förkastats. Därefter utlyste James Fredrik Dickson en jurybedömd arkitekturtävling år 1897. Trots att Lars Israel Wahlmans förslag Hobgoblin kom på andra plats så valde paret ändå Wahlmans förslag.

Det finns en intensiv brevväxling bevarad mellan Wahlman och Blanche Dickson och resultatet är helt klart ett gemensamt projekt.

”Det är lustigt! All min förkärlek för engelsk smak har jag lagt ned på Tjolöholm. Vad jag däröver gör det är - svenskt” skrev Wahlman i ett brev till Blanche Dickson.

Lars Israel Wahlman har också formgivit Engelbrektskyrkan i Lärkstaden där jag bor och där jag gifte mig samt Cedergrenska tornet där jag och herr J höll vår bröllopsmiddag. Jag har också en familjekoppling till tornet.

Foto: Stiligahem
IMG_7426

Förhallen till Tjolöholms slott.

Har du svårt att skilja mellan Arts & Craft och Art Nouveau? Det är kortfattat olika stilriktningar från samma utgångspunkt och under samma period men i olika länder. Jag har skrivit om det och Art Deco eftersom många blandar ihop begreppen.

Skillnaden mellan Art deco och Art Nouveau

IMG_7427

Stol av Carlo Bugatti i den turkiska delen av huset. Jag lyckades inte få någon riktigt bra bild, så det blir bara på stolen. Herr J tog en bra bild och den kompletterar jag med vid tillfälle.

IMG_7431

Matsalen med en stor triptyk av Julius Kronberg. Han har målat flera av målningarna i huset. Den här föreställer tre årstider; vår, sommar och höst. Se fler bilder nedan.

IMG_7429
IMG_7430
IMG_7438

The Grand Hall, den stora hallen på Tjolöholm. Även den en målning av Kronberg. Det här rummet byggdes för den här målningen som är gigantstor. Väggarna är al frescomålningar som är otroligt vackra. Du ser mönstret i närbild lite längre ner.

IMG_7435
IMG_7433
IMG_7434
IMG_7436
IMG_7437

När jag kom in i huset gick mina associationsbanor direkt till Libertys i London. Mycket riktigt så kommer i princip all inredning från det brittiska varuhuset.

IMG_7439

Kolla målningarna i taket. Det där att sätta mönstret i taket och låta väggarna vara ljusa var en stilriktning under den här perioden som jag är väldigt förtjust i. Ellen Key var en av förespråkarna för ljusare inredning. Fantastiskt vackra mönster.

IMG_7440

Fruns vardagsrum med en grön matta som man verkligen reagerar på. Väldigt illgrön, eller kanske snarare gräsgrön. Faktum är att tanken är att mattan ska vara en förlängning av gräset på utsidan. Och om man tittar ut så är det verkligen exakt samma kulör. Fascinerande

IMG_7442
IMG_7443
IMG_7460
IMG_7444

Fruns sovrum var allt annat än ljust och fräscht. Det är fint att blanda det mörka träslaget med textilier i rött som drar åt hallonrött. 

IMG_7445

Trapphallen i barnkammardelen. Jag tyckte mycket om den här blå tapeten. 

IMG_7446

Rosengången i barnens sektion ligger i anslutning till rosenträdgården på baksidan. Den påminner om den rosengång som också finns i Engelbrektskyrkan och oftast används som brudgång och också vätter mot den sida på kyrkan som på utsidan är klädd i rosa rosor. På det sättet ville Wahlman knyta samman det som var ute med det som är inne.

IMG_7447

Barnens rum finns det all anledning att återkomma till. Här är ett smakprov på hur det såg ut. Kläderna här hör till Blanche Dicksons barnbarn. För dottern Blanche Bondes tre söner ledde leken Cowboy och indian också ett karriärval i det vuxna livet. Alla tre pojkar valde en yrkeskarriär inom det militära. Sonen Tord Bonde blev till och med arméchef.

IMG_7448

Detaljerna i huset är fantastiska. Här en underbar toapappershållare. Nedan två lysknappar. Det är drömmen att hitta ett praktiskt och vackert föremål som dessa. Det skulle vara så roligt med en praktisk antikvitet i vårt hem i Lärkstaden.

IMG_7441
IMG_7432
IMG_7449

Rum i gästvåningen med en fantastisk utsikt över de karga västkustklipporna. Även här kommer inredningen från Libertys.

IMG_7451
IMG_7450
IMG_7452

Detaljer från ett av de många badrummen. Det fanns mycket nymodigheter i huset. Bland annat de inbyggda elementen och duscharna. Duscharna ser ut som ett tortyrredskap, fast man skulle närmast kunna kalla det en massagedusch. Jag tog några bilder, men de får stanna i mitt kulturhistoriska arkiv och hamnar inte på bloggen.

IMG_7455

Bästa vyn från ett av gästsovrummen. Även här är inredningen helt från Libertys i London. Det här inredningsstilen kallades för Glasgow-stilen. Den karaktäriseras av något mer stiliserade blommönster i motsats till Morris mer böljande. I Glasgow verkade Charles Rennie Mackintosh som jag trodde att jag skrivit om, men tydligen inte gjort. Hans stiliserade stil utvecklades till det som sedan kom att bli Art Deco.

Charles Rennie Mackintosh (Wikipedia)

IMG_7453
IMG_7454
IMG_7456
IMG_7457
IMG_7459
IMG_7458

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7547
Hos oss i stan
17 augusti, 2024

Dörrarna och tankarna om kulör

Stiliga hem
Dörrarna och tankarna om kulör Jag har funderat en evighet på färgsättning i stan. Jag har tillfrågat...
IMG_7530
Hos oss på landet
12 augusti, 2024

Den fulaste delen av huset och början på något nytt

Stiliga hem
Den fulaste delen av huset och början på något nytt Att ha hus är att ha tusen projekt. En dag tar ma...