Architectural style 1850-1950

Skillnaden mellan Art Deco och Art Nouveau

Jag hamnade i en intressant diskussion med en fransk journalist som besökte Stockholm Furniture Fair för några år sedan. Diskussionen handlade om en viss hotellbyggnad var influerad av brittisk Arts- and crafts movement eller den franska Art nouveau. För inte kunde det vara Art deco som hotellets webbsida hade beskrivit huset. Mycket riktigt så.

Jag ser ganska ofta hur de här begreppen blandas ihop. Folk slänger sig med dem lite hur som helst så jag tänkte reda ut begreppen lite översiktligt och förhoppningsvis få en anledning att återkomma. Till viss del kan jag förstå sammanblandningarna mellan Arts- and craft och Art nouveau eftersom det handlar om liknande strömnigar under samma tidsperiod och från olika länder. Men Art deco kom senare och är helt enkelt en annan stil. 

Det här blir ett väldigt översiktligt inlägg som syftar till att lägga en grund. Jag hoppas att få återkomma i ämnet vid flera tillfällen.

Kort om tiden före

Tiden runt förra sekelskiftet 1870-1930 i Sverige, framförallt Stockholm är mitt särskilda intresse. Jag slukar det mesta i ämnet och samlar material. Kanske blir det en bok en dag, om livet tillåter. Och annars får boken fortsätta att finnas i fantasin. Och det helt okej.

Arts- and crafts movement, Jugendstil och Art Nouveau var alla en en motvikt till den historiserande och överdekorerade stilen som varit på modet tidigare under 1800-talet. Tänk, Hallwylska. Man ville bort från närmast barocka stuckaturer och renässansromantik med tunga överdekorerade gardiner och mörka salar.  

Jag kommer nu att gå igenom varje stilisering och exemplifiera med bilder på en hel inredning och med ett föremål.

Stranden House, Arts and crafts

Standen House i West Sussex är en Arts and Crafts pärla byggd av Philip Webb 1894, fylld med William Morris mönstervärld. Ornamenteringen i Arts and crafts var lite mer stiliserad än den franska Art Nouveau. Foto: theenglishhome | National trust - James Dobson   

1. Arts & crafts movement 1850-1914

Arts and crafts movement var en reaktion mot industrialismen skulle man kunna säga. Det var mer än formgivning, det handlade om alla delar av livet. Rörelsen började i Storbritannien och förespråkade traditionellt hantverk och former. Arkitekturen hämtade inspiration från nygotiken, medeltiden och folklore. William Morris och författaren John Ruskin var förgrundsfigurer. Bloomsbury-gruppen och Pre-Rafaeliterna var rörelser som pågick under samma period med liknande infallsvinkel.

Nationalromantisk arkitektur

Den svenska Nationalromantiska arkitekturen hämtade sin inspiration från den brittiska rörelsen och fick sin egen prägel med inspiration från svensk medeltid och vikingatid. Även jugend-arkitekturens mer böljande former och ljusare fasader fick plats i Sverige.

Matsal i Sverige från 1900

Interiör 2 - nationalromantisk

Matsalen på bilden ovan är ett bra exempel på en tidstypisk inredning som bär spår av nationalromantik, Art nouveau och klassicistisk stil. Foto: Skeppsholmen

Bord av Gustav Fjaestad i nationalromantisk stil. Tillverkad av Adolf Swanson, Arvika, 1908. Foto: Bukowskis

Föremålet Arts- and crafts

Bord av Gustav Fjaestad i nationalromantisk stil. Tillverkad av Adolf Swanson, Arvika, 1908. Foto: Bukowskis 

Mer Art Nouveau än så här kan det knappast bli. Assymetriskt och organiskt sirligt. Foto: via messynessychic

Mer Art Nouveau än så här kan det knappast bli. Organiskt sirligt och böljande. Foto: via messynessychic

 

2. Jugendstil, Modernisme och Art Nouveau 1890-1917

Jugendstil var en stilriktning inom konsthantverk, grafik, arkitektur och formgivning som har sitt ursprung i de tyskspråkiga länderna. Jugend betyder ung/ungdomlig. Det är också namnet på den tidskrift som Georg Hirth drev 1896-1940 som gav stilen sitt namn. I Tyskland och Belgien säger man Jugendstil och i Österrike Secession, som betyder utbrytning. 

I de flesta andra länder kom stilen att kallas Art Nouveau, alltså ny konst, efter Galerie d’Art Nouveau i Paris som drevs av tyske konsthandlaren Siegfried Bing. I Spanien, då främst Katalonien och Ryssland kallades stilen Modernisme och i Italien Stile florale

En tidstypisk inredning. En Österrikisk secession-duk och porslin med brittiska stoppade stolar i valnöt. Foto: Old houses online

Interiör 2: Secession

En Österrikisk secession-duk och porslin med brittiska stoppade stolar i valnöt. Foto: Old houses online

Table Art Nouveau

Föremålet Art Nouveau

Oavsett namn så karaktäriseras stilen av en återhållsam och ren form med en sirlig organiskt formad dekor.  Foto: macklowegallery.com

Typisk Art deco miljö, dekadent elegant. Foto: Lux deco

Typisk Art deco miljö, dekadent elegant. Foto: Lux deco

3. Art deco 1920-1939

Art deco är en egen stil, en utveckling av Art nouveau, skulle man kunna säga. Den var samtida med tyska Bauhaus, och balanserar mellan det traditionella kulturhantverket och maskinålderns bildspråk och material. Den omfamnar teknologin, men tyckte att Bauhaus förenklade för mycket. Istället förespråkade man elegans och självförtroende. Den uppkom också under perioden mellan de två världskrigen.

Om Art nouveau hade böljande, organiska och asymmetriska former så är Art deco rätlinjig, geometrisk och med symmetriska former. Rektanglar, klot, trianglar, sicksack och solstrålemotiv blev vanliga. Moderna material som bakelit, krom, plast och rostfritt stål användes gärna, liksom djärva och kontrasterande färger. Glasmålningar, inläggningar och lackerade ytor är också karaktäristiskt. 

Tjugotalsklassicism - Swedish grace

Art deco är till viss del samtida med den Nordiska klassicismen, Tjugotalsklassicismen, som vi idag också kallar Swedish grace. 

3FE0FAF4-5F9D-4E0C-80E2-333AC208E5D8

Interiör 2: Eltham Place

Eltham place i London byggdes om i bästa Art deco-stil 1933 av det amerikanska paret Stephen and Virginia Courtauld. En extravagant hall med glastak och  rundade träklädda väggar, inspirerade av svensk nyklassicism, Swedish grace.  Foto: via predicthistunpredictpast

Soffbord av Alvar Andersson från 1930. Foto: Auktionsverket

Föremålet Art deco

Soffbord av Alvar Andersson från 1930 i typisk Art deco. Foto: Auktionsverket

Bord, påsk, Swedish grace

Den stilhistoriska serien

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7934
Antikt och auktion
8 december, 2024

Klassiska auktionsfavoriter hösten 2024

Stiliga hem
Klassiska auktionsfavoriter hösten 2024 Jag blir lika uppspelt som ett barn som bläddrar i leksakskat...
IMG_7917
1500-1799
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
26 november, 2024

Gunnebo slott

Stiliga hem
Gunnebo slott Något jag sett fram emot under många år är att besöka Gunnebo slott utanför Göteborg. D...