Classical five orders of architecture engraved by Charles Lawrie John Burley-Waring.

K A P I T Ä L E R och Fornasetti

Kapitäler är dels en typografisk beskrivning som betyder versal på gemenernas höjd, men det är också en arkitekturdetalj. Ord och arkitektur är två av mina favoritintressen, så när de sammanfaller är det något extra, som en drömstol av Piero Fornasetti. Det är dags att dyka ned i ämnet, kapitäler. 

Översta bilden föreställer de fem klassiska kolonnordningarna. ”The classical five orders of architecture engraved by Charles Lawrie John Burley-Waring. The Tuscan, the Doric, the Ionic, the Corithian and the Composite”. 

I arkitekturen är kapitälen den översta utsmyckade krönet på en pelare eller kolonn, som en markering mellan det bärande (pelaren) och det vilande (taket). Ordet kapitäl kommer av det latinska ordet capiteʹllum som betyder litet huvud. Ordet kapitel har också samma härkomst. 

 

De fem klassiska kolonnordningarna

Kapitälerna ingår i en kolonnordning, det vill säga ett formsystem i klassisk eller klassiserande arkitektur. De tar sin utgångspunkt i kolonnernas och entablementets (bjälklaget) typer och proportioner, från det enkla till det mest ornamenterade. 
 
De mest kända är de tre grekiska; doriska, joniska och korinthiska ordningen. Utöver dem finns det en ännu stramare, den toscanska, och en ännu mer ornamenterad, den romerska kompositaordningen, båda härstammar från Italien.
 
Under århundranden har sedan kapitälerna varierats i utformning, från de enklare gotiska till de mer ornamenterade under renässansen. 
 
1. Toskanska ordningen | The Tuscan order 
Härstammar från det etruskiska templet.
 
2. Doriska ordningen | Dorian order
Den doriska ordningen framträder för första gången på Peleponnesos under 600-talet före kristus. Den finns i en romersk och en grekisk variant.
 
3. Joniska ordningen | Ionic order
De första joniska templen uppfördes i det grekiska på 500-talet före Kristus, med de karaktäristiska voluterna
 
4. Korinthiska ordningen | Corinthian order
Skapades i Aten under 400-talet före Kristus, främst i interiörer.
 
5. Komposita ordningen | Composite order
Förenar komponenter från korinthiska och joniska. 
 

Utöver de klassiska förekommer det kapitäler i andra kulturer också. I egyptisk arkitektur som kalk- eller knoppkapitäl med växtmotiv eller i form av gudamasker, såkallade Hathor- eller Horuskapitäler. I Iran, dåvarande Persien, var det vanligare med djurmotiv, inte minst tjurkapitäl. 

Fornasetti Capitello Ionico och Capitello Corinzio

Fornasetti och kapitälerna

Av Piero Fornasettis formskatt är jag mest svag för de föremål som flirtar med klassisk arkitektur. På 1950-talet skapade han två stolar i den såkallade Capitello-serien, alltså kapitäl på svenska. Den ena med en jonisk kapitäl, Capitello Ionico och den andra med korithisk kapitäl, Capitello Corinzio som ryggtavla i lackerat trä. Det finns bara två varianter i Capitello-serien och jag har alltid tyckt det är svårt att välja min favorit. Jag har alltid haft ett gott öga till stolarna och de har länge stått på min önskelista. Jag brukar hålla utik efter dem på internationella auktioner och tänker åh åh, en vacker dag.

På den moderna auktionen i höstas fanns den korintiska stolen med hos ett av auktionshusen. Och nu står den hemma i vår solgula hall.  

Fornasetti, Capitello Ionico

Detalj av Piero Fornasettis Capitello Ionico 

Fornasetti Capitello Corinzio

Detalj av Piero Fornasettis Capitello Corinzio

Gul hall, Fornasetti Capitello Corinzio

Hemma hos oss

Här står Capitello Corinzio av Piero Fornasetti i vår hall bredvid Rokokosekretären. Vår stol är tillverkad 1989, men formgiven omkring 1955. 

Piero Fornasetti, chair Capitello

Vår stol från auktionskatalogen i höstas. Foto: Auktionsverket

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...