Salen våning 1, Schantzka huset, Stortorget 20 fd Echo 2. I sal

Barockinspiration i Gamla stan

Jag är svag för barockens kraftfulla och kurviga uttryck. Dessutom tycker jag väldigt mycket om gula träslag, särskilt i kombination med svart. Färgkombinationen svart (ebenholtz) och gult var vanlig under barockperioden (här i trädslaget ek) men även under Karl-Johan perioden (då helst i björk), dvs och i motsvarande tysk Biedemeier. 

Träslaget björk var senast på modet under 1990-talet, så jag är hopplöst ute. Det struntar jag i. Förr eller senare kommer det tillbaka. Kanske blir det nu snarare när jag visar den vackra barockmiljön från Gamla stan fotograferad av Mattias Ek för Stockholms stadsmuseum.
 

Byggnader och miljöer som denna berättar något om vår historia. Huset på Stortorget 20, kallas Schantzka huset, och är byggt omkring år 1650. Det har har många välbevarade inredningsdetaljer från både 16- och 1700-talet. Läget för fastigheten Echo 1 (tidigare Echo 2) vid Stortorget med utsikten mot gamla Börshuset signalerar också inflytande och makt. Kvarteret har varit bebyggt sedan medeltiden och låg innanför innanför Stockholms tidigaste stadsmur. Mer centralt kan det inte bli.

Svensk stormaktstid

Huset byggdes under den svenska stormaktstiden (1611-1718) då stilidealet var barock och det syns. Huset var också något av ett skrytbygge. Byggmästaren var kanslist Johan Eberhard Schantz vid Kungliga kansliets expedition för tyska ärenden i Stockholm. Han föddes i ett av de tyska kurfurstendömen som var Sveriges bundsförvant under det 30-åriga kriget.

Vill du se fler bilder?

  1. Historisk översikt över fastigheten Echo 1 
  2. Interiöra och exteriöra bilder från fastigheten

Foto: Mattias Ek för Digitala Stadsmuseet.

Salen våning 1, Schantzka huset, Stortorget 20 fd Echo 2. I sal

Dörrarna är enligt Stadsmuseet ursprungliga och dessutom ovanliga. Det finns nämligen få bevarade barockdörrar, och ännu färre av slottskvalitet. Visst andas det svensk stormaktstid och makt. Jag blir otroligt inspirerad av färgsättningen. Bröstpanelen är också den från 1700-talet, liksom den vita kakelugnen i gustaviansk stil, tillverkad på 1790-talet.

Salen våning 1, Schantzka huset, Stortorget 20 fd Echo 2. I sal

Stucktaket i senbarock är från 1700-talet. På väggarna syns flera målningar på väv, samtliga med bibliska motiv och utförda i rokokostil vid 1700-talets mitt.

Låskista av järn förtennat lås barock ca 1650. Våning 1, Sc

Jag går igång på detaljer, som den här låskistan av förtennat järn från byggåret (ovan) och gångjärnsbeslagen i dito järn som är förtennat. Vilka detaljer.

Gångjärnsbeslag av järn förtennat gångjärn barock ca 1650.
Fasad, Stortorget 18. Schantzka huset, Stortorget 20 fd Echo 2.

Även fasaden är pampig med sin trappgavel med sandstensornament och spiror. När man ser dekorationerna både interiört och exteriört så här samlat kan man se gemensamma drag. Här en detalj av trappgaveln. 

Fasad, Stortorget 18. Schantzka huset, Stortorget 20 fd Echo 2.

Bortsett från att huset idag är putsat är exteriören relativt oförändrad sedan uppförandet. Huset är blåklassat, det vill säga ett stort kulturhistoriskt värde, eftersom det är ett av de främsta exemplen på en borgerlig arkitektur för tiden. Ankarjärnen är från byggåret.

Fasad, Stortorget 18. Schantzka huset, Stortorget 20 fd Echo 2.
Fasad, Stortorget 18. Schantzka huset, Stortorget 20 fd Echo 2.

Vackra sandstensdetaljer man sällan får se så här på nära håll

Bord, påsk, Swedish grace
2022-07-17

Den stilhistoriska serien

Den stilhistoriska serien”Det finns inget nytt under solen”, står det i bibelns predikarens bok. Och det ligger mycket vishet i de orden. För att tolka sin samtid och framtid, behöver man förstå sin historia.” Ann-Charlotte, Stiligahem.se I den stilhi...

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...