Alf Folmer, Saltsjöbaden

Arkitekten Alf Folmers Saltsjöbadsvilla

Den som såg programmet Husdrömmar i går fick se en skymt av den ikoniska villan från 1954 som är formgiven av den prisbelönte arkitekten Alf Folmer (1921-2022). Han byggde villan åt sig själv och levde här till sin bortgång, 101 år gammal. Nu är villan till salu.

Den futuristiska gestaltningen och att fasaden kläddes i det nya materialet glasfiber gjorde byggnaden uppmärksammad över hela världen. Villan är ett fint exempel på modernistisk arkitektur och fylld av orörda originaldetaljer. Alf Folmer kom under sin långa och framgångsrika karriär att samarbeta med modernistiska giganter som Le Corbusier, Bruno Mathson, Lúcio Costa, Konstantin Melnikov m fl. 

”De närmast heltäckande glaspartierna tycks kika ut under de svagt sluttande, utstickande takutsprången av koppar. Långa arkitekturlinjer bryts av med de vita, avfasade fasadelementens lodräta formspråk. Stora fristående väggelement sticker ut från byggnaden och bidrar med rumslighet” står det på mäklarens webbsida.
Alf Folmer, Saltsjöbaden
Alf Folmer, Saltsjöbaden
Alf Folmer, Saltsjöbaden
Alf Folmer, Saltsjöbaden
Alf Folmer, Saltsjöbaden

Vilket fantastiskt vardagsrum. Fyra stycken Eames Lounge fåtöljer, heltäckningsmatta, Le Corbusiers LC4 chaise longue, Verner Pantons snäckskalslampa Fun 1 DM, Vico Magistrettis bord i rött plast för Artemide och Achille Castiglionis Arco-lampa.. Det kan inte bli mer 1950-60-tal än så här. Matsalsbordet är Bruno Mathson och Piet Heins superelips. Även matstolarna och matsalslampan är också bekant form, som jag just nu inte kommer på vad det är. Kolla också de coola spottarna i taket. 

Alf Folmer, Saltsjöbaden

Här ser du planlösningen på villan. Huset består av 8 rum och är på 232 kvadratmeter.

 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...