Italienska Parbyråer klassicistiska

Byråer från barock till gustavianskt

Den som är på jakt efter en byrå kan få något vackert i olika prisklasser och från olika tidsepoker. Och äldst är inte alltid dyrast. Vilken är din favorit? 

Äldst är inte alltid dyrast. Inte heller störst. Det är marknaden som styr priserna. Det som är mest lättplacerat, attraktivt och användbart i kombination med bästa proviniensen är det som generellt sett tingar ett högre pris. Föremål som är signerade av en mästare i Stockholm brukar också kosta mer. Hur som helst är det väldigt prisvärt att köpa den här typen av antikvitet.

Inspirationsbilden föreställer ett par gustavianska byråer i nyklassicistisk stil. De här italienska Coppia di cassetoni är italienska och från 1757. De är fanerade med valnöt, lönn, ebenholtz med beslag av mässing, skulpterad dekor och heltäckande intarsia. Så vackra. Det är sällan man ser parställda byråer så här. Ofta har paret splittrats vid ett arvsskifte eller vid ett annat tillfälle. Vackert. Och kostsamt förstås. Utropet för ligger på 300.000-400.000 kronor. Foto:Auktionsverket.se

Barockbyrå

Barockbyrå

Sekretär i senbarock av mästaren Christian Linning, Stockholm. Han var mästare under perioden 1744-1799. Utrop 30.000-40.000 kronor.

Foto: Auktionsverket.se

Rokokobyrå

Rokokobyrå

Byrå i rokoko från 1762, även den signerad Christian Linning, mästare i Stockholm. Byrån är fanerad med valnöt, amarant och fruktträ. Den är rikt ornerad med förgyllda beslag av mässing och skiva av grön kolmårdsmarmor. Svängd dubbelsvept form samt inläggningar i parkettmönster till ett utrop av 150-175 000.
 
Gustaviansk byrå

Gustaviansk byrå

Sengustaviansk byrå fanerad med mahogny och med mässingsbeslag. Stockholmstrakten från 1700-talets slut. Utrop 20.000-30.000.
Foto: Bukowskis.com

Bord, påsk, Swedish grace
2022-07-17

Den stilhistoriska serien

Den stilhistoriska serien”Det finns inget nytt under solen”, står det i bibelns predikarens bok. Och det ligger mycket vishet i de orden. För att tolka sin samtid och framtid, behöver man förstå sin historia.” Ann-Charlotte, Stiligahem.se I den stilhi...

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...