Narcisser, Roslagsbacken, tegelrabatt 2020

Trädgårdsdagboken vecka 18, 2020

Bloggen speglar mina intressen och följer årstiderna. Inredningsinspirationen tryter lite, men det kommer snart ett spännande och lite mer matnyttigt inlägg i kategorin. I fokus just nu är våren. Så det blir just nu lite fler trädgårdsinlägg än vanligt. Och jag vill visa hur vår framsida på Backen ser ut och mitt senaste projekt. 

En erfaren och klok trädgårdsperson sade en gång till mig: Anlägg en ny rabatt per år, varken mer eller mindre. Det ligger mycket i det. De första åren på Roslagsbacken har jag inte riktigt följt det. Det blir vår tredje säsong i år och fokus hittills har varit på att få struktur på tomten. 

När vi kom hit fanns det plättar överallt. En buske här, en blomma där och ett litet arrangemang där borta. Tomten var ett fyrverkeri av alla jordens färger och gav ett rörigt intryck. 

”Vi har bundit ihop prickarna”

Jag och herr J eftersträvar rörelse i trädgården. Vi vill att det ska finnas en vilsam tydlighet. Därför har vi bundit ihop prickarna till långa rabatter. Och skapat djup och sammanhang.  På det sättet bevarat så mycket som möjligt av de förra ägarnas tänk, men adderat vårt helhetstänk.

Det fanns mycket fint att utgå ifrån. Vi har flyttat en buske, byggt befintliga, adderat, kompletterat och knutit ihop några. På framsidan har vi fått en bra grundstruktur, så nu kan jag tänka på en rabatt om året. Nästan. 

Foto: Stiligahem

Roslagsbacken, trädgård 2020

Här är min säsongsrabatt, nu med tulpaner och narcisser, men snart växer här solrosor. Här växer också en ros till vänster och en klematis till höger.

Roslagsbacken trädgård 2020

Mina alunrot i framkant ser inte ut att må så bra. Närmast i bild hade vi en jättebuske, som efter stormen aldrig återhämtade sig. Här ska jag göra klart rabatten.

Roslagsbacken tegelrabatt 2020

Tegelrabatten kom till när vi hittade tegel bakom uthuset. Den har nu blivit del av välkomnandet och en rabattrörelse som stäcker sig till säsongsrabatten. 

Roslagsbacken, tegelrabatt 2020

Tegelrabatten från sidan. De nu bruna buskarna är schersminer. Framför dem stod det stubbar och någon ytterligare buske som vi flyttat. Nu är det bortrensat och har blivit en fin inramning till min nya rabatt lite längre bort. 

Trädgården, Roslagsbacken 2020
Trädgård, roslagsbacken 2020

När sonen var på läger sist byggde jag upp stenkanten på den här rabatten. Den är klar i formen, men inte planteringsmässigt. Bilden nedan (med grannkatten Victor) visar hur det såg ut förra sommaren.

Trädården 2019 roslagsbacken
Dammen, trädgård 2020, roslagsbacken

Så här ser dammen ut nu. Grannens katt följer oss alltid när vi är på tomten. Här ser man dammen tydligare. Herr J:s projekt i år är att fördubbla dammens storlek. 

Roslagsbacken trädgård 2020
Stjärnmagnolia 2020

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...