Blåsippa och vitsippa

Trädgårdsdagboken vecka 15, 2021

Foto: Stiligahem
Altan, roslagsbacken

I helgen kom alla blommor och parasollet på plats. 

Trädgården, roslagsbacken, tête-à-tête

Sonen är på läger i helgen vilket innebär att vi äntligen kan göra olika sorters projekt både inne och i trädgården. Jag har verkligen längtat efter det. När sonen är med kan vi vara ute också, men han kan inte sysselsätta sig själv med annat än att han rycker i dörrar, äter växter och jord och kanske rymmer. När han är med blir helgen mer på hans villkor och det är helt okej. 

Trädgård, roslagsbacken, jord

Vi beställde tio kubikmeter jord, som levererades lagom till den här helgen. Vi gjorde en rabatt förra året som vi inte tyckte blev så lyckad. Det är lite typiskt oss. När vi får möjligheten sätter vi igång projekt på impuls. För det mesta blir det bra, men ibland får vi tänka om. 

Det är rabatten till vänster som fick ny form. Den här bilden visar före.

Trädård, roslagsbacken, rabatt
En avsevärt minder jordhög och en rund form på rabatten. Nu är vi nog ganska nöjda. Den nya jorden ska vi bland annat ha för att fylla på i rabatterna, men också i två projekt på framsidan. Dels den misslyckade rabatten som fick en ny form och dels en bärträdgård mellan gästhuset och parkeringen.
Trädgård, bärbuskar, odlingslådor

Det här är det andra projektet, vår bärträdgård. Här har vi gjort en hel del. Vi har jämnat ut marken. Fyllt lådorna med jord och flyttat hit en röda vinbärsbuske (närmast till vänster) från landet på baksidan. I somras byggde vi lådorna och satte hallonbuskar och en krusbärsbuske. Det här är en solig och fin plats. Tidigare var det granskog här och bara sly. 

Roslagsbacken, alfrida

Så här såg det ut efter Alfrida på samma plats

Baksidan, trädgård, roslagsbacken

I helgen tog vi också tag i baksidan. När vi flyttade hit fanns en stor röda vinbärsbuske och rabarber här, så vår tanke har varit att göra det till ett trädgårdsland. Vi har pallkragar här och hade tidigare en stor rundel där vi odlat potatis och morötter. Förra året blev det inget av det vi sått och det beror till största delen på att det är för lite sol här. Det är också svårt att hålla efter mördarsniglar när man inte är har i veckorna. Så vi har bestämt oss för att göra landet mindre och mer begränsat. Det känns så bra. 

Bada, vinterbad

Och så blev det badpremiär. Det var så härligt att kunna gå ner till stranden i badtofflor och badrock. Det var 6,5-7 grader i ytvattnet så det var helt okej. Det blev två dopp och några simtag. Jag kan bada om det är kallare också, men då vill jag inte vara själv. Och för mig ska badandet först och främst vara njutbart.

Aperol, kök, roslagsbacken

Det blev också Aperol Spritz premiär i helgen. Till det serverades det salamipizza. Gott! Jag har också oljat in bordet, därav det lite flötiga intrycket på sina ställen. 

66BAF858-FA3C-47FC-ADA9-D7AB48890C99

Det är förväntan i luften så här års. På landet vaknar jag till när solen går opp och trädgården fylls av fågelsång. Det finns ingen underbarare känsla att vakna, se solen och kunna vända sig om och slumra till. Jag sitter i mitt biblioteksorangeri så fort möjlighet ges. Just nu förkultiverar vi och jag reser i fantasin via tidningen Gods och gårdar till Capri. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...