Vinter, isgata

Trädgårdsdagboken vecka 10, 2022

Det finns hopp i luften. Dagsljuset återvänder och i helgen har vi njutit av sol i vårvinterlandet på landet. När världen är orolig behöver jag stanna upp lite extra och ta tillvara på nuet.  

Det må vara oroligt i världen, men årstidernas växlingar och vårens festdagar följer sitt förutsägbara schema. Det ligger mycket hopp i det, och jag hämtar mycket hopp ur det. Helgens vackra väder, dygnets allt fler soltimmar och koltrastens sång blir en påminnelse om allt det som är som vanligt. 

Det är vårvinter och temperaturen växlar mellan plus och minus under dygnet. Solen värmer. Och det är förrädiskt halt på sina ställen. Hela vintern har vi matat fåglarna både i stan och på landet. Belöningen kommer nu i form av fågelkvitter. I stan har vi en koltrast som sjunger utanför köksfönstret och på landet i äppelträdet ser och hör vi hela Roslagsbackens fågelfauna. 

På landet är det ännu ganska mycket snö och det känns som att gå i slush under dagarna och på kvällarna blir skaren hård och prasslig. Oavsett om jag är inne eller ute pockar naturen på min uppmärksamhet. Jag märker att jag stannar till lite längre när jag tittar ut. Jag mäter snömängden och söker efter vårtecken. Luften är fuktig och doftar jord. Hela naturen väntar. Och jag med den. 

Jag har inga direkta trädgårdsplaner i år. Vi utvidgade en del under förra säsongen så i år blir det nog mer ett underhållsår. Vi har en del jord kvar att fösa ut i våra olika land och så finns det en rabatt vi behöver göra något åt. Herr J byggde en liten stenhög och planterade en sommarblomma utanför sitt arbetsfönster och som man också ser från vardagsrummet. Det är en bra plats på många sätt, men inget vidare kul utformad. Så det blir att fundera på formen och kanske flytta några blåa nävor som aldrig trivts under björken dit. Kanske blir det en blå rabatt, ett vattenblänk av blommor. 

Snart är det dags att plocka fram alla fröer och börja förså. Jag har ingen lust i år, samtidigt vet jag att jag kommer att älska det när det väl har kommit igång. Det är vårvinter. Min inre färgskala börjar vända från rosa mot gult. I helgen köpte vi årets första tete a teter.

Önskar dig en fin vecka

Foto: Stiligahem

Gärdet, vinter

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...