Lingon

Skördetider

Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad förde med sig något gott, rekordskörd på rekordskörd. Ja, förutom potatisen då. Vi fick inte en endaste en i vår pallkrage. Och rabarbern blev det heller inget av. Jag tror den kalla våren i kombination med sork och snigel tog kål på allt. 

Allt blev förlåtet när hallonen mognade. Jag har aldrig tidigare upplevt ett sådant hallonår. Vi plockade och plockade både på tomten och i skogen. Ett tag åt jag fil med en stor näve hallon varenda dag. Hallon är mitt favoritbär. Och så kom vinbärstid och blåbärstid. Och nu denna helg blev det lingon och kantareller. 

Det är verkligen stor skillnad när vi är själva på landet och när hobbiten är med. Sonen vill helst gå på och blir otålig och orolig när vi stannar upp eller gör en avvikare upp i skogen. Vi får istället sikta in oss på platserna vi vill besöka när vi är själva. Den här helgen är vi barnfria. Både Herr J och jag var lite sömniga i morse. Istället för att fastna i ett scrollande på mobilen tog vi oss ut i skogen direkt. Herr J med svampkorgen och jag med lingonbunkar. Det kom några stänk regn, men inte mer än så. Det är verkligen en välsignelse att kunna gå tillsammans och ändå var och en för sig. Det har varit en jobbig vecka. Att kunna vandra i egen takt, andas skog och styra själv över hur man vill gå och vart man vill stanna är så livgivande. För varje steg försvinner tröttheten och kroppen fylls på med välbefinnande.

Vi bor nära en riktig lingonskog. Vi upptäckte den förra året och plockade säkert fem liter. I år blev skörden minst lika stor. Fält efter fält av lingonröda tuvor. Förra helgen såg jag en stubbe omgiven av ett knallrött fält. Jag hade siktat in mig på den och gick med raska målmedvetna steg. Fast platsen ligger precis vid stigen, fanns alla lingonen kvar. Vilken lycka. 

Herr J hade stor svamplycka och plockade en hel stor korg med kantareller. Det tog 1,5 timme för mig att rensa alla kantareller och förvälla dem. Vi har den uppdelningen herr J och jag. Han plockar svampen och jag rensar dem. 

Till middag blev det två stora kantarelltoast, hakkebøff och så äppelpaj på egna äpplen. Det är ändå något speciellt med egen skörd. 

Foto: Stiligahem
Lingon
Lingon

Lingonröda tuvor

Blåbär

Blåbär

Svamp, promenad
Kantareller

En hel stor korg med svamp fick vi. Det här är bara en liten del av vår skörd. 

Kantareller
Äpple, Roslagsbacken

Jag vet inte riktigt vad det är för sort, men den gör sig bäst som mos eller i paj. Jag brukar också kärna ur, skiva upp och torka några äpplen. Det blir väldigt gott.

Äppelträd, äpple
Röd näckros

Kunde inte heller låta bli att ta med en bild på näckrosdammen. Idag ville inte näckrosen slå ut sina kronblad helt. Kanske var det för lite sol. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...