Lökväxter, narcisser

Hundra narcisser i vår

Jag har planterat lite hopp om en kommande trädgårdssäsong den här helgen: lökväxter. Tulpaner är ingen idé, men narcisser låter även det hungrigaste rådjuret bli. Det finns så många olika kulörställningar och varianter så jag ser fram emot den kommande våren.

Jag blir glad av formen på påskliljor och pingstliljor. Det är något glatt och livsbejakande att se dem vaja i trädgården. Och nu har jag planterat drygt sjuttio lökar fördelat på tre rabatter. I vår lär jag ha glömt vad jag planterat och var, så när ljuset var som vackrast idag fotograferade jag det hela. Ser fram emot att dela med mig av resultatet i vår.

 
Foto: Stiligahem
Roslagsbacken, trädgård, rabatt

Det här är en av de soligaste platserna när vårsolen tittar fram. Här växer kantnepeta och stäppsalvia inramad av buskrosen ghislaine de feligonde till vänster och en kaprifol till höger. Mellan alla perenner har jag planterat tre sorters narcisser:

  • 10 Narcissus x incomparabilis Sweet Pomponette är en stjärnnarciss med vita kronblad och fylld krona i milt citrongult som bleknar till krämvitt. Den blir 45 cm hög.
  • 5 Narcissus x cyclazetta Tête Bouclé, påsktazett, blommar med mindre, dubbla gula blommor. Den blir 30 cm hög.
  • 4 Narcissus x incomparabilis Atholl Palace är en fylld stjärnnarciss som går i gräddvitt och gult. Den blir 30-40 cm hög.
Bär-rabatten, roslagsbacken, trädgård
Bär-rabatten, roslagsbacken, trädgård

Det här är vår bär-trädgård som vi gjorde i ordning under förra säsongen. Här växer hallon, krusbär, fläder och körsbär. Bakom den finns vårt blivande woodlandområde. Här har jag också planterat lite narcisser. Jag tänker att jag kommer att bli glad när vi svänger in på parkeringen och ser lökar i blom, eller vad tror du?

Här har jag planterat två sorters narcisser:

  • 10 Narcissus x incomparabilis Apricot Whirl är en ljuvlig stjärnnarciss med vita kronblad och en bred aprikosrosa krona. Den blir 45 cm hög.
  • 10 Narcissus x incomparabilis Tahiti är en vacker stjärnnarciss som får mjukt vaniljglass kronblad med  kortare starkt orange inslag mot centrum. Blommorna kan bli upp till 10 cm i diameter. Doftar. Den blir 45 cm hög.
Tegelrabatten, roslagsbacken

I tegelrabatten som följer gången mot huset vill jag förlänga säsongen. Här har jag tidigare haft lökar och det har jag saknat. Mitt i sommaren är den här rabatten ett rosablommigt hav av Fairy-rosor och under våren föreställer jag mig ett överdåd av krämfärgade klasblommiga narcisser.

Här har jag planterat en och samma sort

30 Narcissus x medioluteus Cheerfulness är en bukettnarciss som blommar med flera nätta, fyllda vita blommor med gult centrum på varje stängel. Den påminner en del om tazetter. Otroligt charmig och fin blomma. Den blir 45 cm hög.

Anncha

Jag har längtat hela veckan efter att komma ut till landet och jobba i trädgården. Jag vågade inte drömma, men hoppades ändå på ett härligt väder. Och bättre kunde det inte bli. Det är härligt när trädgårdsdrömmar i stort och smått slår in. 

Här planteras lökarna på 10-12 centimeters djup. Det var ett underbart ljus i trädgården under eftermiddagen med skuggspel i gult och grönt.

Plantera narcisser
Vårlök
70B70088-1C0E-4D2F-8E5A-9ADFC7020ADA

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...