IMG_7369

Blommande timjandrömmar och midsommar

Det har tagit sin tid, men nu är en av mina trädgårdsvisioner verklighet. Vi har timjan runt nästan hela dammen och nu blommar den. Och det är alldeles underbart.
 
Det finns olika sätt att bygga damm, men det enklaste är att använda dammduk. Det enda man behöver tänka på är att se till att duken inte ligger på några vassa stenar som kan skära hål på duken när den tyngs ner av vattnet. Det jobbigaste är att gräva ut den. Det har herr J och jag gjort med var sin spade. Här i Roslagen består marken i princip av bara sten. Av stenen som blev över gjorde vi en kant till en rabatt bakom. Det säger en hel del om hur mycket sten här finns.
 
För att dölja dammdukens kanter har vi dels travat upp med några mindre stenar längs kanterna. På toppen av kanten har vi lagt ett kokosnät och ovanpå det ett lager jord. Jag funderade ett tag på vad som skulle trivas där. Det behövde vara en torktålig växt som också var lågväxande.
 
Valet föll på timjan. Vi planterade några olika sorter och tanken var att det skulle bli som en matta i olika gröna nyanser, men gråtimjanen trivs inte så bra, så nu är det mest denna som nu blommar ljuvligt i lila. Nu täcker den nästan hela varvet runt och kryper ner över stenarna, precis som jag önskade. Det har tagit några år med plantering och för att ersätta de plantor som inte klarat vintern, men i år är trädgårdsdrömmar nästan nästan där. Verkligheten överträffar fantasin. 
 
Jag var lite skeptisk till att bygga en damm på tomten med tanke på sonen, men herr J stod på sig. Nu är jag väldigt glad över det. Med dammen fick vi en ny fauna. Det bor olika sorters insekter i och vid dammen och vi har haft både paddor och grodor här. Det finns särskilt en sorts skalbaggeliknande insekt som vi kallar dykaren. De bor under näckrosbladen och är både skygga och lekfulla och simmar mellan de olika bladen och kommer ibland upp och hämtar luft. Den är väldigt skojig. Och nej, det har inte blivit mer mygg.
 
Med dammen trivs trollsländan och i år är det en skogsduva som kommer hit och dricker vatten varje dag. Skogsduvan kommer alltid prick klockan 19 och vankar runt dammen och verkar trivas. Den kuttrar som skogsduvor gör. Humlorna är också tacksamma över blommande timjan. Nu under eftermiddagen var det 3-4 humlor här samtidigt med benen fulla av nektar. 
 
Foto: Stiligahem
IMG_7366
IMG_7368
IMG_7367
IMG_7370

Vi fick en härlig midsommarafton tillsammans med min bästa vän. Till bordet kunde jag plocka en fin bukett med pioner och daggkåpa. Det är en fantastisk lyx att gå ut på tomten och bara kunna plocka in. Det blev buketter på flera ställen i huset.

Idag på midsommardagen kom sonen ut tillsammans med personal från hans boende och vi tog en lång båttur tillsammans. Vädret visade sig från sin bästa sida och det blev en underbar tur tillsammans.

IMG_7371
IMG_7372

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...