Äppelspaljé Lärkstaden 2020

Äppelspalje i Lärkstaden

De vackraste kvarteren i hela Stockholm är Lärkstaden som ligger på Östermalm. När de spaljéade äppelträden står i blom mot röda tegelfasader blir det fullkomligt oemotståndligt.

Jag älskar arkitekturen från omkring 1905-1919 av hela mitt hjärta. Ur mitt perspektiv är denna brytpunkt mellan sekelskiftesstuckatur och nyklassicismen det bästa av två världar. Ingen annan arkitekturperiod får min själ att sjunga och ger mina ögon sådan ro som denna period. 

Varje dag i fjorton års tid har jag älskat att bo i ett hem som är byggt 1913. När livet ibland är tungt, så tröstar mitt hem mig med sina perfekta proportioner. Faktiskt. Så knasig är jag. Det finns många hus utspridda på Östermalm som är byggda då, men i Lärkstaden är allt från denna arkitekturperiod.

Lärkstaden består egentligen bara av fyra kvarter som alla har lärknamn; Tofslärkan, Trädlärkan, Sånglärkan och Piplärkan. Nuförtiden inkluderas ofta kvarteren som ligger runt Engelbrektskyrkan och som tillkom senare, bland annat detta underbara hus med sin äppelspaljé. Kvarteren här har också fågelnamn: Korsnäbben, Skatan och Sidensvansen. Inte en biolog i världen skulle kalla det för lärkor, men pytt i det. Området känns som en helhet och det är väl det viktigaste. Oavsett namn så är det här nog kvarterens vackraste. Kanske vackrast i hela innerstaden den här veckan när det är äppelblom. 

Idag känner jag mig lite extra svag för romantik. För 14 år sedan svarade jag ja till evig trohet i Engelbrektskyrkan. Herr J och jag. Vi har varit med om mycket, men kärleken och trofastheten finns kvar. Det är mäktigt.

Foto: Stiligahem

Äppelspaljé Lärkstaden 2020
Äppelspaljé Lärkstaden 2020
Äppelspaljé Lärkstaden 2020
Äppelspaljé Lärkstaden 2020
Lärkstaden

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...