Kirgislöken – Allium Aflatunense ”Purple Sensation”

Alliumstid

Jag har blandade känslor till Kirgislöken - Allium Aflatunense ”Purple Sensation”. Den sticker upp som glada lila utropstecken och vajar i vinden. Den sprider sig också som ogräs och dyker gärna upp där man inte vill ha dem.

Att leva med trädgård är att hitta ett samspel mellan trädgårdsmästarens vilja och växternas. Och när det kommer till Allium-bollarna så håller vi fortfarande på att lära känna varandra. Jag funderar som mest på hur de ska få sprida sig. De fanns här när vi flyttade hit i en rabatt som var mest fylld av några trista rosor och gräs, så jag rensade bort gräset och flyttade rosorna och sedan dess frodas de. De har spridit sig runt om knuten och täcker numera även den ena framsidan. De växer bitvis in i min lavendel och där vill jag inte ha dem.

Kirgislökens fördel är att blomman är fin i alla stadier; som knopp, utslagen och så den gröna förställningen. Nackdelen är att bladverket lätt ser risigt ut. De är egentligen snyggast i en rabatt bakom en kantväxt. Eller just som utropstecken uppblandat med annat. Jag funderar på om några borde flyttas till den blå rabatten och planteras mellan nävorna. Rabatten är kantad av kaukasisk förgätmigej och det är en typisk Allium-kompis. Där skulle de bli väldigt fina. Jag kanske flyttar några lökar nu och så får jag ångra mig sen. De är rätt lätta att rycka upp.

Idag ryckte jag upp de kirgislök som hamnat lite fel. Det blev en rejäl bukett som jag satte i en vas från makens farmor. Hon betydde mycket för mig. Hon gick bort strax efter sin 101 års dag och vi fick ett fint avsked av henne för några veckor sedan. I fredags var det begravning. Jag minns när jag träffade henne första gången. Hon kände mig nog lite på pulsen men när jag sa något om att ”jag vet att ingen kan nog vara bra nog åt ditt barnbarn” så vände det. Vi fann varandra ganska direkt och hon älskade mig som vore en dotter eller ett barnbarn. Hon älskade också vår son trots sina utmaningar, helt och fullt. Hon skickade också alltid med paket med knäckebröd, tandkräm och hembakade bullar och rullader. Det är fina minnen.

När det kommer till släktet Allium har jag en annan sommarfavorit; gräslöken. Den blommar också snart i vår trädgård. Jag låter den alltid gå i blom och använder sedan blommorna som strössel på sallader och lax. Blommorna har en mild och delikat löksmak och de håller sin fräschör även i frysen. Jag brukar frysa in små påsar för att ha under hela sommaren. 

Idag är det Nationaldagen och vi firar den på landet med båtutflykt och sillabord. Glad nationaldag önskar jag dig!

Foto: Stiligahem
Kirgislöken – Allium Aflatunense ”Purple Sensation”
Kirgislöken – Allium Aflatunense ”Purple Sensation”
Kirgislöken – Allium Aflatunense ”Purple Sensation”
Kirgislöken – Allium Aflatunense ”Purple Sensation”

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...