5BC510C3-4831-448E-B9DA-121E545E7DDE

6 x Trädgårdsdrömmar

I vår familj kallar vi det för Feldenkrais-gardening*, ni vet när man ligger på sofflocket och liksom föreställer sig själv jobba i trädgården. Februari brukar vara en månad då jag ägnar mig åt sånt, i väntan på att utesäsongen ska börja på allvar.

I år låter jag tankarna och drömmarna få utlopp i den perfekta uteplatsen på ett nytt lantställe. Vi vet ju inte hur det kommer att se ut där vi kommer att landa så småningom. Jag låter drömmarna fastnar i lite olika uttryck. Här kanske det är till ett modernare eller nybyggt hus. Vi har ju ännu inget helgboende, så jag låter drömmarna fångas av ting snarare än till växtlighet. Jag märker att ögonen vill fastna och förälska sig i sånt.  Här är några fina ting jag tycker mycket om på temat.

Inspirationsbilden är från Fermob.

6844213B-C148-469E-B0AB-DAEB80C97F38

1. Opera bord från Fermob

Det här bordet i den mindre varianten har jag funderat på att ha här hemma i vårt kök, även om det funkar lika bra utomhus. Det är ett sånt där bord som är lätt att flytta runt på i trädgården. Perfekt när man vill rätta matplats efter solen. 

494E4EA2-EA8B-4A90-8D0D-C2A584370678

2. Our Bench Net Sofa från Friends & Founders 

Det kan vara den finaste utesoffan jag sett. Så nätt och proportionerlig och ändå så bekväm. Den ser inte bekväm ut, men det är den. Den skulle vara ett smycke till trädgården, en plats för ett blickfång. 

26D2D311-8446-4966-813A-F824DABD59ED

3. Vedkorgen Emma av Emma Olbers för Eldvarm

Fylld med ved är den kanske lite väl tung att flytta runt på, men kanske skulle den också vara en fin korg för filtar. Jag tänker mig bära ut den till gästerna med flertalet tunna gästfiltar i flies för kyliga kvällar.  

2B6AF1A0-315D-4B28-988E-1DEAADF9E606

4. Trädgårdsverktyg, William Morris för Briers Ltd 

Det är extra roligt med trädgårdsarbete när man har fina saker. Efter tio års flitigt använda är min spade i William Morris-mönster helt utsliten. Det mesta är faktiskt utslitet. Nu drömmer jag om ny utrustning i antingen mönstret Honeysuckle eller Strawberry Thief. Collage: Stiligahem

67F3F689-8AAC-4411-A4A1-4972450BB13F

5. Betongmattan "Flora" av Tove Adman 

Mattmästarinnan Märta Måås-Fjetterströms mönster inspirerade Tove Adman till den här fantastiska serien betongplattor för uteplatsen. I ett rött torp med vita knutar i skogen passade den inte, men kanske nästa gång kanske. 

EAA54B01-61B2-4580-BEA1-AC7DAA088A88

6. Planteringskärlen "Gråsippa" Byarums bruk 

Jag har mina återkommande favoriter. De här kärlen av Signe Persson-Melin är moderna klassiker som står högt upp på önskelistan. 

Kort om Feldenkrais-metoden

*Feldenkrais-metoden har inget med trädgård att göra, utan är en metod som exempelvis används av dansare i rehabiliteringssyfte. I stället för att göra fysiska rörelser, ska man tänka rörelsen i stället för att öka självmedvetenhet och finna alternativa handlingsmönster och därmed undvika kommande skador.   Feldenkrais-gardening är min pappas påfund. Han arbetade på ett branschförbund inom kultursektorn som jurist och var därigenom engagerad i dans som kulturform och i jobbet med olika former av rehabiliteringsformer.

Min far är upphovsman och en mästare i Feldenkrais-gardening. Det var med humor och glimten i ögat som han under eftermiddagsluren drömde om framförallt ogräsrensning. Han var förövrigt också ogräsets fiende nummer ett och kunde ägna timmar åt att ta upp maskrosor och grodblad ur gräsmattan i vår trädgård. I juli varje år inleddes kottkriget som han utkämpade med daglig energi. Kanske var det all Feldenkrais-gardering som bidrog. Vi hade två stora tallar på tomten och de släpper kottar och barr så där i mitten på juli. De hamnade på den grusgång som gick mot huset. Där plockade han kottar och krattade grusgången för jämnan. Vi barn, och senare också barnbarn, har alla lotsats in i kottkrigets underbara värld. Vem som vann? Pappa förstås.

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...