Von Echstedtska gården

von Echstedtska gården i Värmland

Vi drömmer och planerar för sommarens utflykter. Jag tittar tillbaka på några av våra tidigare resmål och inser att jag inte delat med mig av ett guldkorn; von Echstedtska gården i närheten av Säffle i Värmland. 

von Echstedska gården

Vi besökte denna pärla under första Corona-sommaren, år 2020, och besöket innehöll fler begränsningar än möjligheter. Det innebar bland annat att vi inte kunde gå någon visning och få se huset, men det berömda dasset var öppet. Tänk, så var det då. Pandemin känns långt borta nu. Det var flera som tyckte att vi var knasiga som reste runt då, men det gick bra. 

von Echstedtska gården byggdes på 1760-talet av den pensionerade assessorn Bengt von Echstedt (1723-1794) och hans hustru Christina Catharina Herwegh  (1718-1780). Gården, som då hette Smedby gård, har en vacker mangårdslänga och två flyglar. Gården är känd för sina vackra rokoko-målade väggar och för att de har Sveriges vackraste dass. 

Foto: Stiligahem

Von Echstedtska gården

Här ligger von Echstedtska gården, med sina två flygelbyggnader, belägen på en kulle med underbar utsikt. 

Von Echstedtska gården
Von Echstedtska gården
Von Echstedtska gården, toalett, målningar

Hemlighuset

Här har herrn och frun låtit avbilda sig själva när de sitter på hemlighuset. När jag var liten brukade jag och min bästis Cissi "hänka på tjotta" så att vi kunde fortsätta våra intressanta diskussioner om Barbie eller fortsätta att tänka ut hyss. Det slutade vi med någonstans där i tolv-trettonårsåldern. Cissis föräldrar ställde till och med in en liten pall på toa för att underlätta detta. Här på von Echstedtska fortsatte man med detta långt in i vuxen ålder.

Von Echstedtska gården, toalett, målningar
Von Echstedtska gården, toalett, målningar
Von Echstedtska gården, köksträdgård

Köksträdgård

På von Echstedska gården finns också en fin köksträdgård, uppmärkt med växternas namn. Jag hittar mycket inspiration i äldre tiders köksträdgårdar.  Idéerna kan i bland funka på vårt nuvarande land, eller så låter jag de få gro till en möjlig annan plats, man vet aldrig.

Von Echstedtska gården, köksträdgård

Linje

Relaterade nyheter

Narcisser
Trädgård och växter
20 maj, 2023

Det blev inte ett hav av narcisser, men…

Stiliga Hem
Det blev inte ett hav av narcisser, men… Jag var så stolt som planterade 70 narcisser och föreställde...
35748FB0-F7E8-47F9-BE13-FD0EB6FFAF4F
Designikoner
Hos oss i stan
18 maj, 2023

Stilleben av Einar Jolin

Stiliga Hem
Stilleben av Einar Jolin Jag har alltid tyckt mycket om Einar Jolin (1890-1976) lite naivistiska och...